Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Deze 12 voedingsmiddelen ondersteunen gezonde longen

De longen behoren niet voor niets tot de vitale organen: ze zijn essentieel voor een goede ademhaling, het ontgiften van je lichaam en je afweer. Schadelijke stoffen zoals rook en luchtvervuiling hebben echter een negatieve invloed op het functioneren van je longen. Gelukkig kunnen de juiste voedingsstoffen je longen helpen beschermen. Wij onderzochten welke 12 voedingsmiddelen het beste zijn voor gezonde longen.

Lees verder onder de afbeelding

Deze 12 voedingsmiddelen ondersteunen gezonde longen

Onderwerpen in dit artikel

  • Functie van de longen
  • Welke voedingsmiddelen ondersteunen je longen?
  • Welke voedingsmiddelen kun je beter laten staan?
  • Tot slot: meer dan voeding

Functie van de longen

De longen hebben verschillende functies in ons lichaam:

  • Zuurstofopname: de longen zorgen voor de opname van zuurstof uit de ingeademde lucht, die via de bloedsomloop naar de rest van het lichaam wordt getransporteerd voor energieproductie.
  • Koolstofdioxideafgifte: tijdens het uitademen verwijderen de longen koolstofdioxide, een afvalproduct van het metabolisme, uit het bloed en het lichaam.
  • Bescherming tegen schadelijke stoffen: de longen filteren de ingeademde lucht en verwijderen stof, bacteriën en andere schadelijke deeltjes met behulp van slijm en trilhaartjes.
  • Regulatie van zuur-base balans: door het aanpassen van de ademhalingssnelheid helpen de longen bij het handhaven van een stabiele pH-waarde in het bloed.

Wat zorgt voor extra belasting van de longen?

Naarmate we ouder worden, verliezen onze weefsels wat van hun veerkracht en functioneren ze niet meer zo soepel. Dit geldt ook voor je longen, die extra belast worden door factoren zoals:1

  • Roken (en meeroken)
  • Inademen van schadelijke stoffen uit de lucht
  • Te weinig drinken
  • Voeding die ontstekingen bevordert
  • Longaandoeningen zoals astma en COPD

Deze factoren kunnen de werking van je longen aanzienlijk vertragen, en sommige, zoals de kwaliteit van de buitenlucht, liggen buiten je controle. Juist daarom is het belangrijk om goed voor je longen te zorgen! Gelukkig zijn er voedingsstoffen en voedingsmiddelen die een bewezen positief effect hebben op je longfunctie en je longen een gezonde boost kunnen geven.

Welke voedingsmiddelen ondersteunen je longen?

1. Paprika’s

Paprika’s zitten boordevol vitamine C, een krachtige antioxidant die helpt bij bescherming van gezonde lichaamscellen. Voor rokers is dit vooral belangrijk, omdat sigarettenrook de antioxidantenvoorraad in je lichaam uitput. Onderzoek laat zien dat rokers met een hogere vitamine C-inname een betere longfunctie hebben dan rokers die minder vitamine C binnenkrijgen.2

Daarnaast bevatten paprika’s ook veel vitamine A, kalium, foliumzuur (B11) en carotenoïden, allemaal voedingsstoffen die bijdragen aan gezonde longen.3 Carotenoïden, natuurlijke pigmenten die in veel groenten en fruit voorkomen, hebben net als vitamine C sterke antioxidante eigenschappen die je longen extra ondersteuning bieden.4

2. Pompoen

Pompoen is rijk aan vitamine A en carotenoïden zoals bètacaroteen, luteïne en zeaxanthine.5 Onderzoek laat zien dat een hoger carotenoïdengehalte in je bloed kan zorgen voor een betere longfunctie, en een langzamere achteruitgang van je longen naarmate je ouder wordt.6,7

3. Tomaten

Tomaten en tomatenproducten zijn een uitstekende bron van lycopeen, een krachtige carotenoïde antioxidant die je longen ondersteunt, vooral bij luchtwegaandoeningen.8 Bovendien kan lycopeen helpen om het verlies van longfunctie bij ex-rokers te vertragen.9

4. Kurkuma

Kurkuma wordt vaak gebruikt voor een algemene gezondheid boost, vanwege zijn krachtige antioxidatieve werking. Kurkuma samen met zwarte peper is goed voor de luchtwegen.10 Je kan het eenvoudig toevoegen aan je maaltijden als smaakmaker en superfood.

5. Groene bladgroenten

Groenten zoals paksoi, spinazie en snijbiet zitten vol met ijzer, kalium, calcium en de vitamines A en K. Vitamine K staat vooral bekend om zijn rol bij bloedstolling, maar wist je dat het ook essentieel is voor een gezonde longfunctie? Net als vitamine A speelt vitamine K een belangrijke rol in het behoud van sterke longen. Uit een onderzoek onder de Amerikaanse bevolking bleek dat vitamine K, samen met vitamine A, een cruciale factor is voor het ondersteunen van de longfunctie.3

6. Koolsoorten

Koolsoorten zoals spruitjes, boerenkool en broccoli zitten boordevol voedingsstoffen die je longgezondheid kunnen ondersteunen. Broccoli bevat bijvoorbeeld vitamines A, B11, C, E en K, die stuk voor stuk bijdragen aan gezonde longen. Rode kool onderscheidt zich door de aanwezigheid van anthocyanen, krachtige kleurrijke antioxidanten die een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van de longfunctie.

Deze natuurlijke pigmenten geven rode kool zijn diepe, levendige kleur en staan bekend om hun sterke antioxidante eigenschappen. Het consumeren van anthocyanen wordt gelinkt aan diverse gezondheidsvoordelen, waaronder het beschermen van de longfunctie.11

koolsoorten

7. Bessen

Rode en blauwe vruchten, zoals bosbessen en aardbeien, zijn net als rode kool rijk aan de anthocyaan. Bosbessen behoren tot een van de gezondste vruchten. De voornaamste reden daarvoor is dat ze 10 keer meer antioxidanten bevatten dan andere soorten fruit en groente. Daarnaast bevatten ze veel vitamine C en K.

8. Appels

Onderzoeken tonen aan dat het regelmatig eten van appels je longfunctie kan verbeteren.9 Dit komt waarschijnlijk door de hoge concentratie antioxidanten in appels, zoals flavonoïden en vitamine C.12 Bovendien zitten appels boordevol vezels, wat belangrijk is voor je longen. Een lage vezelinname wordt namelijk geassocieerd met een verminderde longfunctie, terwijl een vezelrijk dieet kan bijdragen aan betere longgezondheid.13

9. Gember

Gember is een bron van allerlei vitamines, waaronder vitamine C en antioxidanten. Het werkt slijmoplossend.14

10. Koffie

Naast het stimuleren van je energieniveau, kan je dagelijkse kopje koffie ook helpen bij het beschermen van je longen.

De cafeïne in koffie helpt je bloedvaten te verwijden, wat de longfunctie kan bevorderen. Langdurige koffie-inname heeft een sommige positieve effecten op de longfunctie.15

11. Bieten

Bieten en bietenbladeren zijn een geweldige bron van nitraten, die helpen de bloedvaten te ontspannen en de zuurstofopname te verbeteren. Dit kan je longfunctie bevorderen.16 Daarnaast bevatten bieten onder andere magnesium, kalium, fosfor, ijzer, vitamine A, B en C, bètacaroteen en foliumzuur.

12. Paranoten

Paranoten zijn een van de rijkste bronnen van selenium. Zelfs één paranoot levert al meer dan 150% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid selenium! Onderzoek laat zien dat mensen met hogere seleniumspiegels vaak een betere longfunctie hebben dan degenen met lagere niveaus van deze belangrijke voedingsstof.17 Wel is het belangrijk om de inname van paranoten te beperken tot 1 a 2 per dag.

paranoten

Welke voedingsmiddelen kun je beter laten staan?

Sommige voedingsmiddelen hebben juist een negatief effect op de longgezondheid. Hier zijn een paar om mee op te letten:

Zuivelproducten

Bij de afbraak van melk(producten) in het lichaam komt een stof genaamd casomorfine vrij, die de slijmproductie verhoogt. Dit kan hoesten verergeren en ademen moeilijk maken.

Zoute voedingsmiddelen

Natrium zorgt ervoor dat je vocht vasthoudt, wat kortademigheid kan verergeren, vooral bij mensen met longklachten. Vermijd te veel zout door kruiden en specerijen te gebruiken voor extra smaak en etiketten te controleren op toegevoegd zout voordat je iets koopt.

Frisdrank

Frisdrank kan de longen belasten. De koolzuurhoudende gassen kunnen een opgeblazen gevoel veroorzaken, wat het ademen bemoeilijkt. Daarnaast kan de hoge hoeveelheid suiker voor een verzuring van je lichaam zorgen, waardoor je longen harder moeten werken om de PH waarde van het lichaam meer basisch te houden.

Bewerkt vlees

Bewerkt vlees zoals spek en ham bevatten nitrieten, die ontstekingen en stress in de longen kunnen veroorzaken. Dit kan de longfunctie negatief beïnvloeden.

Tot slot: meer dan voeding

Voeding is maar een deel van de puzzel, er zijn veel andere manieren om je longen te ondersteunen. Naast bewegen in de gezonde buitenlucht, zorgen voor een goede houding en diepe ademhaling, is voldoende drinken ook van belang. Voor de afvoer van koolstofdioxide is namelijk water nodig. En last but not least: probeer te stoppen met roken. Wist je dat longweefsel dat beschadigd is zichzelf kan herstellen en na 7 jaar niet meer roken, je longen weer helemaal schoon zijn? Een goede motivatie om goed voor je longen te zorgen!

Meer advies nodig over gezonde voeding?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Romieu I. (2005). Nutrition and lung health. The international journal of tuberculosis and lung disease : the official journal of the International Union against Tuberculosis and Lung Disease, 9(4), 362–374.
  2. Shin, J. Y., Shim, J. Y., Lee, D. C., & Lee, H. R. (2015). Smokers With Adequate Vitamin C Intake Show a Preferable Pulmonary Function Test. Journal of the American College of Nutrition, 34(5), 385–390. 
  3. Chen, Y. C., & Hung, M. S. (2024). Associations between vitamin A and K intake and lung function in the general US population: evidence from NHANES 2007-2012. Frontiers in nutrition, 11, 1417489. 
  4. Maeda, H., Nishino, A., & Maoka, T. (2021). Biological Activities of Paprika Carotenoids, Capsanthin and Capsorubin. Advances in experimental medicine and biology, 1261, 285–293.
  5. Kulczyński, B., & Gramza-Michałowska, A. (2019). The Profile of Carotenoids and Other Bioactive Molecules in Various Pumpkin Fruits (Cucurbita maxima Duchesne) Cultivars. Molecules (Basel, Switzerland), 24(18), 3212.
  6. Guénégou, A., Leynaert, B., Pin, I., Le Moël, G., Zureik, M., & Neukirch, F. (2006). Serum carotenoids, vitamins A and E, and 8 year lung function decline in a general population. Thorax, 61(4), 320–326. 
  7. Thyagarajan, B., A Meyer, K., Smith, L. J., Beckett, W. S., Williams, O. D., Gross, M. D., & Jacobs, D. R., Jr (2011). Serum carotenoid concentrations predict lung function evolution in young adults: the Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA) study. The American journal of clinical nutrition, 94(5), 1211–1218.
  8. Berthon, B. S., & Wood, L. G. (2015). Nutrition and respiratory health--feature review. Nutrients, 7(3), 1618–1643.
  9. Garcia-Larsen, V., Potts, J. F., Omenaas, E., Heinrich, J., Svanes, C., Garcia-Aymerich, J., Burney, P. G., & Jarvis, D. L. (2017). Dietary antioxidants and 10-year lung function decline in adults from the ECRHS survey. The European respiratory journal, 50(6), 1602286.
  10. Scoditti, E., Massaro, M., Garbarino, S., & Toraldo, D. M. (2019). Role of Diet in Chronic Obstructive Pulmonary […] Prevention and Treatment. Nutrients, 11(6), 1357.
  11. Mehta, A. J., Cassidy, A., Litonjua, A. A., Sparrow, D., Vokonas, P., & Schwartz, J. (2016). Dietary anthocyanin intake and age-related decline in lung function: longitudinal findings from the VA Normative Aging Study. The American journal of clinical nutrition, 103(2), 542–550.
  12. Hyson D. A. (2011). A comprehensive review of apples and apple components and their relationship to human health. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 2(5), 408–420.
  13. Hanson, C., Lyden, E., Rennard, S., Mannino, D. M., Rutten, E. P., Hopkins, R., & Young, R. (2016). The Relationship between Dietary Fiber Intake and Lung Function in the National Health and Nutrition Examination Surveys. Annals of the American Thoracic Society, 13(5), 643–650.
  14. Townsend, E. A., Siviski, M. E., Zhang, Y., Xu, C., Hoonjan, B., & Emala, C. W. (2013). Effects of ginger and its constituents on airway smooth muscle relaxation and calcium regulation. American journal of respiratory cell and molecular biology, 48(2), 157–163.
  15. Alfaro, T. M., Monteiro, R. A., Cunha, R. A., & Cordeiro, C. R. (2018). Chronic coffee consumption and respiratory […]: A systematic review. The clinical respiratory journal, 12(3), 1283–1294. 
  16. Lidder, S., & Webb, A. J. (2013). Vascular effects of dietary nitrate (as found in green leafy vegetables and beetroot) via the nitrate-nitrite-nitric oxide pathway. British journal of clinical pharmacology, 75(3), 677–696.
  17. Pearson, P., Britton, J., McKeever, T., Lewis, S. A., Weiss, S., Pavord, I., & Fogarty, A. (2005). Lung function and blood levels of copper, selenium, vitamin C and vitamin E in the general population. European journal of clinical nutrition, 59(9), 1043–1048.