Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Rood hoofd na sporten: is het normaal?

Een rood hoofd na het sporten is waarschijnlijk niet de ‘gezonde glow’ waar je op hoopte. Toch overkomt dit fenomeen sommige mensen vaak. Maar is dat eigenlijk wel normaal? In deze blog lees je alles over de oorzaak van een rood gezicht bij inspanning en of je er iets aan kunt doen

Lees verder onder de afbeelding

Rood hoofd na sporten: is het normaal?

Onderwerpen in dit artikel

  • Waardoor krijg je een rood hoofd na het sporten?
  • Wat is de functie van een rood hoofd?
  • Wanneer is een rood hoofd na sporten niet normaal?
  • Kun je iets doen tegen een rood hoofd na sporten?
  • Tot slot: een rood hoofd is meestal onschuldig

Waardoor krijg je een rood hoofd na het sporten?

Tijdens het sporten past je lichaam zich op allerlei manieren aan om de belasting aan te kunnen. Een van die aanpassingen heet vasodilatatie: de bloedvaten verwijden zich om de doorbloeding te vergroten. Ditzelfde gebeurt met bloedvaten die vlak onder je huid liggen, waardoor er meer bloed naar het huidoppervlak stroomt. Vooral in je gezicht en hals, waar de huid dunner is en haarvaatjes dichter aan de oppervlakte liggen, valt het dan extra op.1,2

Maar hoe kan het dat de één heel snel een rood hoofd krijgt en de ander bijna niet? Hoewel het proces bij iedereen plaatsvindt, verschilt de zichtbaarheid ervan per persoon. Genetische factoren spelen mee, net als de hoeveelheid haarvaatjes in je gezicht. Als jouw gezicht snel rood wordt, kan het dus best zijn dat je van nature meer reactieve bloedvaten hebt.3

Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat spiercellen tijdens zware inspanning histamine vrijmaken. Histamine werkt eveneens als een vasodilator.5 Hoewel dit nog niet wetenschappelijk bewezen is, zou dit bij sommigen extra roodheid in het gezicht kunnen veroorzaken.3 Zeker als je gevoeliger bent voor histamine of er van nature meer van aanmaakt.

Andere factoren die ook meespelen, zijn je huidtype en hormonale verschillen. Het komt bijvoorbeeld vaker voor bij mensen met een bleke huid en bij vrouwen.

natuurlijke glow

Wat is de functie van een rood hoofd?

Het proces dat voor een rood hoofd na het sporten zorgt, komt voort uit het thermo regulerende systeem van je lichaam: het helpt overtollige warmte af te voeren en houdt je lichaamstemperatuur stabiel. Tijdens het sporten produceren je spieren namelijk flink wat warmte als bijproduct van energieverbruik. Door vasodilatatie kan die warmte via de verhoogde bloedtoevoer naar je huid worden afgegeven aan de buitenlucht en oververhitting worden voorkomen.2,3

Te veel warmte vasthouden kan tot vervelende gevolgen leiden, zoals hittestress waarbij je duizelig en moe kunt worden, of in ernstige gevallen zelfs hitte-uitputting. Een rood hoofd is dan misschien niet heel charmant, maar het is wel een teken dat je lichaam je goed aan het beschermen is.4

Zijn er nog andere voordelen?

Ja, de verhoogde doorbloeding naar je huid die je gezicht rood doet kleuren tijdens het sporten, heeft zeker nog een voordeel! Volgens onderzoek draagt de extra bloedtoevoer bij aan de vochtbalans tussen de diepere huidlagen en het huidoppervlak. Hierdoor blijft de hydratatie van je huid beter behouden.

Bovendien kan regelmatig sporten op de lange termijn de werking van de bloedvaten in je huid verbeteren, waardoor je huid ook buiten sporten om mooi en gezond blijft. De rode blos waar je misschien niet zo blij mee bent, kun je dus ook best zien als een natuurlijke glow-up!

Wil jij meer uit je training halen?

Ontdek met de sporttest welke voeding en supplementen bij jouw sportroutine passen.

Doe de sporttest

Wanneer is een rood hoofd na sporten niet normaal?

In de meeste gevallen hoef je je geen zorgen te maken over een rood hoofd na het sporten, maar er zijn wat situaties waarin het iets anders kan betekenen. Sommige medicijnen kunnen bijvoorbeeld blozen of roodheid veroorzaken of erger maken. Denk aan crèmes tegen acne met benzoylperoxide, bepaalde antibiotica, bloeddrukverlagers en medicijnen op basis van sildenafil. Ook alcohol of voedingsmiddelen waarvoor je gevoelig bent, kunnen triggers zijn.2,3

Soms hangt het ook af van de conditie van je huid. Als de natuurlijke barrière van je huid aangetast is, misschien door uitdroging of het gebruik van irriterende huidproducten, kan de roodheid sneller opvallen.3

Blijft je gezicht na een half uur nog steeds zo rood, duikt het later op de dag opnieuw op, of ervaar je ook andere klachten zoals zwelling of een branderig gevoel? Dan kan er iets anders aan de hand zijn en is het verstandig om even advies te vragen aan je huisarts.2,3

man_wast_gezicht

Kun je iets doen tegen een rood hoofd na sporten?

Een rood hoofd na het sporten helemaal voorkomen lukt meestal niet, maar er zijn wel wat dingen die je kunt proberen om de roodheid te beperken.

  1. Doe een goede cooling down: met een cooling-down na je training geef je je lichaam de kans om af te koelen. Je lijf is immers bezig om warmte via de huid kwijt te raken. Neem na je workout dus zo’n 10 minuten om uit te lopen of te stretchen.
  2. Spoel je gezicht met koud water: koud water kan helpen om de bloedvaten weer iets te laten samentrekken, waardoor de roodheid misschien sneller afneemt.
  3. Vermijd histaminerijke voeding voor je workout: als je gevoelig bent voor histamine, kan het handig zijn om vlak vóór je training geen oude kaas, bewerkt vlees of gefermenteerde producten te eten. Lees meer over histamine en voeding in onze eerdere blog.
  4. Let op andere triggers: bepaalde voedingsmiddelen, alcohol, maar ook pittig eten zouden triggers voor je kunnen zijn die roodheid of blozen uitlokken. Houd daarom op trainingsdagen eens een eetdagboekje bij om te ontdekken of er een verband is.
  5. Train op geschikte momenten: merk je dat je sneller een rood gezicht krijgt op warme dagen, dan kun je proberen in de vroege ochtend of avond te sporten als het wat koeler is.
  6. Blijf gehydrateerd: voor een goede thermoregulatie is hydratatie heel belangrijk. Drink daarom zowel vóór als tijdens je training voldoende water zodat je lichaam makkelijker de hitte kwijtraakt.
  7. Bouw rustig je conditie op: train je nog niet zo lang, dan kan het je lichaam meer moeite kosten om zich aan te passen aan de belasting. Gelukkig gaat dit steeds beter naarmate je conditie toeneemt.
  8. Verzorg je huid vóór en na het sporten: als je huidbarrière al wat verzwakt is, kan roodheid erger worden. Zoek daarom naar een skincare-routine die bij jouw huidtype past en vermijd minstens een dag voor een zware workout irriterende ingrediënten of behandelingen. Na het sporten is het slim om je huid goed te reinigen, zodat zweet en vuil weg kunnen.

In een eerder geschreven blog kun je alles lezen over voeding als basis voor een gezonde en stralende huid.

Tot slot: een rood hoofd is meestal onschuldig

Al voelt het misschien ongemakkelijk en springt het in het oog, een rood hoofd na het sporten is in de meeste gevallen een teken dat je lichaam goed functioneert. Jij bent bezig iets goeds voor je gezondheid te doen, terwijl je lijf je beschermt tegen oververhitting. Bovendien levert die rode blos op langere termijn waarschijnlijk ook nog voordelen op voor je huidgezondheid.

Meer advies nodig over sporten?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Villines, Z. (2024). What can cause flushed skin? MedicalNewsToday. Medically reviewed by Sullivan, D., PhD, MSN. Opgehaald van medicalnewstoday.com, geraadpleegd op 9 januari 2025.
  2. Luff, C. (2022). Why Does My Face Turn Red When I Run? Verywell Fit. Medically reviewed by Vincent, C., MD. Opgehaald van verywellfit.com, geraadpleegd op 9 januari 2025.
  3. Gilbert, K. (2024). Wondering Why Your Face Gets So Red When You Work Out? Dermatologists Explain What’s Going On. Peleton, The Output. Opgehaald van Onepeleton.com, geraadpleegd op 9 januari 2026.
  4. Périard, J. D., Eijsvogels, T. M. H., & Daanen, H. A. M. (2021). Exercise under heat stress: Thermoregulation, hydration, performance implications, and mitigation strategies. Physiological Reviews, 101(4), 1873–1979.
  5. Luttrell, M. J., & Halliwill, J. R. (2017). The Intriguing Role of Histamine in Exercise Responses. Exercise and sport sciences reviews, 45(1), 16–23.
  6. Oizumi, R., Sugimoto, Y., & Aibara, H. (2023). Lifestyle and skin function: The potential of exercise [Preprint]. JMIR Dermatology, 7. 10.2196/51962.