Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Nu de kruidnootjes en stamppotrecepten om ons heen oppoppen voel je dat er verandering in de lucht hangt. Je gevoel heeft gelijk; op de laatste zondag van oktober staat de wintertijd te trappelen! Tijd voor cocooning, kaarslicht, warme chocolademelk en bezinning. Maar ook voor droge lippen, loopneuzen en de gevreesde winterdip! Of hoeft dat laatste niet? Lees alles over de invloed van dat ene uurtje tijdverschil op jouw gezondheid. En vooral hoe je de winterblues voorblijft.
Lees verder onder de afbeelding
Tot een eeuw geleden was er geen sprake van een zomer- en wintertijd. Er was toen maar één tijd en dat is onze wintertijd nu. De zomertijd is dus bedacht. De zomertijd nu (en automatisch de wintertijd) is ingevoerd in 1977 als gevolg van de oliecrisis. Er zijn zeventig landen wereldwijd met een uurtje verschil tussen de zomer en winterse periode. Bijna alle landen binnen Europa doen er in ieder geval aan mee. De reden is simpel: door ’s avonds meer en langer gebruik te maken van natuurlijk (dag)licht verbruik je minder stroom en dus energie!
Kun je de tijd klakkeloos veranderen zonder dat je lichaam reageert? Het antwoord is simpel: nee! Niet iedereen reageert hetzelfde op de omschakeling naar de wintertijd. Net als dieren en planten gaan ook mensen mee met de hoeveelheid licht die er op een dag beschikbaar is. Als het buiten licht en zonnig is, maken je hersenen meer serotonine aan. Dit pept je op en maakt vrolijk.
Het tegenovergestelde gebeurt wanneer het meer en langer donker is. Je wordt eerder slaperig. Aanstichter van deze moodswing is de pijnappelklier diep in je hersenen. Deze klier regeert je biologische klok; een interne klok die aangeeft wanneer ons lichaam wil eten, slapen en waken. Deze bio-klok heeft veel volgers, waaronder je hormooncyclus en spijsvertering. Dit verklaart waarom je na de tijdsverandering in oktober eerder last hebt van vermoeidheid, prikkerbaarheid en minder vrolijk bent.1
Jouw interne systeem reageert op licht en temperatuur. Als dit proces abrupt verandert, loopt jouw bioritme mogelijk even uit de pas. Bijvoorbeeld bij het in gaan van de wintertijd. Met wat concessies aan moeder natuur heb je het ritme snel weer op de rails.
We geven je vijf winterdip tips:
Wanneer buiten de temperatuur daalt, kost het je lichaam meer moeite om het innerlijk vuur aan te wakkeren. Om te zorgen dat je warm blijft, heb je dus meer brandstof nodig. Het is niet nodig om méér en vetter te eten! Wél voedzaam en gezond.
Deze specerijen en kruiden maken de winterkost beter verteerbaar en verwarmend:
Kom maar door met de erwtensoep, pepernoten en stoofperen met kaneel!
Heb je in gedachten de warme chocolademelk al ingeschonken tijdens het lezen van dit blog? Maak voor de afwisseling dan eens golden milk! Deze verrassende herfstdrank levert je een warm gevoel en is bijzonder aangenaam voor je buik. In India wordt deze krachtpatser al eeuwenlang gedronken. Weer eens wat anders dan thee, koffie of chocolademelk.
Recept golden milk:
Verwarm de melk en voeg de peper, kurkuma, kaneel, kardemom en gember toe. Laat de golden milk niet koken! Haal de gemberwortel eruit en voeg eventueel wat honing toe naar smaak. Enjoy!
In de Chinese gezondheidsleer TCM (Traditional Chinese Medicine) is de winterperiode verbonden met het element water en bijbehorend de nieren. Neem de volgende adviezen uit het Verre Oosten mee de wintertijd in:
Wintertijd; tijd voor bezinning, verwarming en rijke maaltijden. Een periode waarin neerslachtigheid op de loer ligt. Je lichaam heeft alle energie hard nodig om warm te blijven en zit niet te wachten op deze afleiding. We trekken ons zowel fysiek als mentaal meer terug naar binnen. Besteed tijdens de winterperiode eens wat meer aandacht aan je geestelijke gezondheid. Blik terug op afgelopen jaar en schrijf je intenties voor de komende periode op papier. Last but not least: zorg letterlijk én figuurlijk voor genoeg warmte. Wees lief voor jezelf en bak alvast een appeltaart. Mmm...!