Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Heb je al eens getraind met een kettlebell? Dit compacte gewicht in de vorm van een kogel met handvat is ontzettend veelzijdig. Of je nu thuis sport of in de sportschool bent, met kettlebells train je je hele lichaam in één sessie. In deze blog lees je waarom trainen met kettlebells zo goed werkt én ontdek je 10 krachtige oefeningen die je direct kunt toepassen.
Lees verder onder de afbeelding
Je hebt vast weleens die gietijzeren ballen met handvat in de sportschool zien liggen. Maar waarom zou je eigenlijk met kettlebells trainen? Er zijn heel wat goede redenen om deze gewichten toe te voegen aan je routine.
Het mooie van kettlebell oefeningen is dat je bijna altijd meerdere spiergroepen tegelijk gebruikt. Waar je bij traditionele fitness vaak aparte oefeningen doet voor verschillende spieren, werk je met kettlebells veel efficiënter. Zo train je bijvoorbeeld met de kettlebell swing zowel je benen, core als schouders in één beweging.
Doordat je meerdere spiergroepen tegelijk traint, verbruik je meer energie. Onderzoek laat zelfs zien dat je tijdens een intensieve kettlebell training tot wel 20 calorieën per minuut kunt verbranden.¹ Dat is vergelijkbaar met hardlopen in een stevig tempo, maar dan met het voordeel dat je ook aan je spierkracht werkt!
De oefeningen met kettlebells lijken vaak op bewegingen die je in het dagelijks leven maakt, zoals tillen, duwen en trekken. Door deze functionele bewegingen te trainen, merk je dat dagelijkse activiteiten makkelijker gaan. Je tilt een boodschappentas of je kind opeens een stuk makkelijker op!
Met slechts één kettlebell kun je al een complete workout doen. Ideaal dus als je thuis wilt trainen of weinig opslagruimte hebt. Bovendien hoef je niet constant gewichten te wisselen zoals bij halters of machines.
Voordat je enthousiast aan de slag gaat, zijn er een paar dingen waar je op moet letten om blessures te voorkomen en het maximale uit je training te halen.
De techniek bij kettlebell oefeningen is ontzettend belangrijk. Begin daarom met lichte gewichten om de bewegingen goed onder de knie te krijgen. Een verkeerde houding kan namelijk leiden tot blessures. Bekijk eventueel instructievideo's of vraag om advies aan een trainer.
Voor beginners raden we aan om te starten met een lichtere kettlebell: voor vrouwen meestal tussen de 8-12 kg en voor mannen tussen de 12-16 kg. Naarmate je sterker wordt, kun je altijd overstappen op een zwaarder gewicht. Het is beter om met een licht gewicht de juiste techniek te leren dan direct te zwaar te gaan.
Zoals bij elke training is een goede warming-up erg belangrijk. Door je spieren op te warmen, verminder je de kans op blessures. Begin met 5-10 minuten rustige cardio oefeningen, zoals joggen op de plaats of touwtje springen, gevolgd door dynamische stretches.
Nu je weet waarom kettlebell training zo effectief is en waar je op moet letten, is het tijd om aan de slag te gaan! Hier zijn 10 krachtige kettlebell oefeningen die samen een complete full-body workout vormen.
De swing is misschien wel de bekendste kettlebell oefening, en niet zonder reden! Het is een explosieve beweging die je hele achterste keten traint. Het is een goede hamstring oefening, maar ook je billen, onderrug, core en schouders worden aan het werk gezet.
Zo doe je de kettlebell swing:
Tip: de kracht komt uit je heupen, niet uit je armen! Je armen zijn slechts het verlengstuk dat de kettlebell vasthoudt.
De goblet squat is een krachtige compound oefening. Door de kettlebell voor je borst te houden, leer je als vanzelf de juiste squat-techniek. Je traint in één beweging je bovenbenen, billen én je core. Deze oefening is ook ideaal om je houding te verbeteren
Zo doe je de goblet squat:
De deadlift is een van de beste oefeningen die er zijn. Je traint alle spieren aan de achterkant van je lichaam en leert hoe je veilig zware dingen kunt optillen. Dat is iets wat in het dagelijks leven goed van pas komt!
Zo doe je de kettlebell deadlift:
Deze uitdagende oefening is super voor je balans, coördinatie en kracht. Je gebruikt letterlijk je hele lichaam terwijl je van liggen naar staan gaat en weer terug, met een kettlebell boven je hoofd. Best pittig, maar ook erg effectief!
Zo doe je de Turkish get-up:
Deze oefening is een echte uitdaging. Je combineert explosieve kracht met controle en traint je benen, schouders en core in één beweging. De snatch verbrandt niet alleen veel calorieën, maar verbetert ook je uithoudingsvermogen aanzienlijk.
Zo doe je de kettlebell snatch:
Tip: begin eerst met een licht gewicht om de techniek onder de knie te krijgen!
Deze twee-in-één oefening traint je hele lichaam, met extra focus op je schouders en core. Je combineert twee bewegingen: de "clean" (waarbij je de kettlebell soepel naar je schouder brengt) en de "press" (waarbij je hem boven je hoofd duwt).
Zo doe je de kettlebell clean and press:
Wil je een sterke rug? Dan zijn rows echt een must! Met deze oefening train je niet alleen je bovenrug, maar ook je biceps en core. Het is een krachtige trekbeweging om je houding te verbeteren en spieren te versterken die je normaal weinig gebruikt.
Zo doe je de kettlebell rows:
Lunges zijn top voor je benen en billen, en werken ook nog eens aan je balans. Door een kettlebell toe te voegen, maak je de oefening zwaarder en train je ook je core. Je verbetert hiermee niet alleen je kracht, maar ook je stabiliteit en coördinatie.
Zo doe je kettlebell lunges:
De windmill is een uitdagende oefening die je hele lichaam traint. Je werkt aan je mobiliteit, stabiliteit en core, maar ook je schouders en heupen worden flink sterker. Bijzonder aan deze oefening is dat je spieren gebruikt die je bij andere oefeningen vaak overslaat.
Zo doe je de kettlebell windmill:
De Russian twist is één van de beste buikspieroefeningen voor het trainen van je schuine buikspieren. Je zult je buikspieren echt voelen branden! Deze oefening versterkt zowel je zichtbare buikspieren als de diepere spieren die zorgen voor een goede houding.
Zo doe je de kettlebell Russian twist:
Nu je de oefeningen kent, helpen deze tips je om het maximale uit je kettlebell training te halen:
Bekijk ook deze blog: sporten met spierpijn: slim of niet?
Wil je in vorm komen, sterker worden en je conditie verbeteren? Met kettlebell training kan dat allemaal, en je hebt maar één stuk fitnessapparatuur nodig! Start met simpele oefeningen zoals de swing en goblet squat, en voeg daarna pas de uitdagendere bewegingen toe.
Vergeet niet dat goede techniek en consistentie het verschil maken. Of je nu net begint of al langer traint, met deze 10 kettlebell oefeningen heb je een complete workout voor je hele lichaam. Dus waar wacht je nog op? Pak die kettlebell en ga ervoor!
Bekijk ook onze andere blogs over sport en beweging.