Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Wat zijn langzame koolhydraten?

Een belangrijke discussie in koolhydraatland: het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten. Snelle koolhydraten bevatten korte ketens suikermoleculen en het lichaam breekt dat snel af waardoor het als glucose in het bloed terecht komt. De bloedsuikerspiegel stijgt snel, maar daalt ook snel. Je krijgt een boost energie, maar die energie ben je ook snel kwijt. Waar in een eerder artikel de snelle koolhydraten centraal stonden, besteden we vandaag aandacht aan de langzame variant.

Lees verder onder de afbeelding

Wat zijn langzame koolhydraten?

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat zijn langzame koolhydraten?
  • Langzame koolhydratenlijst
  • Zijn langzame koolhydraten gezond?
  • Tot slot

Wat zijn langzame koolhydraten?

Snelle koolhydraten breekt het lichaam snel af tot glucose. Dit zorgt voor een stijging in de bloedsuikerspiegel waardoor het lichaam glucose opneemt en energie vrijkomt. Deze enkelvoudige en tweevoudige koolhydraten hebben zogezegd een hoge glycemische index (GI). Deze term zegt iets over de snelheid waarmee ze worden opgenomen. Hoe hoger de glycemische index is, hoe sneller ze worden opgenomen in het bloed.

Langzame – ook wel complexe koolhydraten genoemd – hebben een lagere GI. Het lichaam doet er veel langzamer over om deze tot glucose af te breken. Dit komt omdat deze soort lange suikermoleculen bevatten. Het gevolg dáárvan is dat er langzaam glucose in het bloed komt waardoor je niet een enorme piek in je bloedsuikerspiegel krijgt.1,2

Lees meer over koolhydraten en spierverzuring in ons blog Verzuring & spieren: 6 voedingstips tegen verzuurde spieren

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Langzame koolhydratenlijst

Waar snelle sachariden vaak in producten zitten die bewerkt zijn óf vol zitten met (geraffineerde) suikers is dat bij complexe koolhydraten juist het tegenovergestelde. Het betreft onbewerkte producten die juist rijk zijn aan voedingsstoffen, zoals bijvoorbeeld vezels. Je vindt ze in deze producten:

  • Volkorenpasta
  • Volkorenbrood
  • Volkorencouscous
  • Zilvervliesrijst
  • Aardappel
  • Bulgur
  • Haver
  • Quinoa
  • Groenten
  • Fruit
  • Peulvruchten
  • Melk en melkproducten (zoals yoghurt)
  • Kwark2,3

Eerder schreven we een totaaloverzicht van langzame en snelle koolhydraten.

Wat zijn langzame koolhydraten?

Zijn langzame koolhydraten gezond?

Producten waar langzame koolhydraten in zitten bevatten doorgaans minder suiker en juist veel vitamines, mineralen en vezels. Deze goede koolhydraten – met dank aan vezels – zorgen vertraagd voor de afgifte van glucose in het bloed. En dat is een zeer gunstige zaak, want: een snelle stijging en daling van je bloedsuikerspiegel zorgt voor pieken en dat is niet bevorderlijk voor je bloedvaten, humeur en concentratie.

Als klap op vuurpijl werken ze – vanwege voedingsvezels – ook verzadigend. Neem je voldoende van deze soort dan ga je veel minder snel snacken, en dat is dan weer handig als je bijvoorbeeld bewust met je gewicht bezig bent. Zonder twijfel is deze soort daarom een juiste toevoeging aan jouw voedingspatroon; ze zijn hartstikke gezond. Wil je optimaal profiteren van voeding, zorg dan dat een belangrijk deel van jouw voedingspatroon bestaat uit langzame sachariden.1,2 Als er voldoende energie uit koolhydraten beschikbaar is, slaat het lichaam het op als vet. Het is niet zo dat meer van deze soort ‘beter’ is voor je gezondheid. Eet dus niet een onbeperkte hoeveelheid maar eet in de juiste verhoudingen. Hoeveel koolhydraten je per dag moet eten lees je hier.

Tot slot

Langzame koolhydraten bevatten lange suikermoleculen waardoor het lichaam het langzaam afbreekt. Dit geeft geleidelijk energie en houdt de bloedsuikerspiegel stabiel. Een gunstige zaak, want een (grote) schommelingen in de bloedsuikerspiegel zijn ongunstig voor bloedvaten, humeur en concentratie. Deze variant zit in onbewerkte producten zoals volkorenbrood of graanproducten, peulvruchten, zilvervliesrijst, groenten, fruit of zuivel. Producten die bovendien rijk zijn aan voedingsstoffen zoals vezels, en laatstgenoemde werken verzadigend waardoor je ook nog eens minder hongerig bent!

Advies nodig over koolhydraten?

Zoek een Vitakruid therapeut bij jou in de buurt.

Of vraag vrijblijvend online advies aan

Referenties
  1. DiabetesFonds. Koolhydraten. (z.d.). 
  2. M. de Jong, F. (2009). Ons Voedsel. Over wat erin zit, hoe het wordt gemaakt & wat het met ons doet. Fontaine Uitgevers. Derde druk. 499-500