Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Wat is quercetine?

Grote kans dat er geen belletje rinkelt zodra je het woord quercetine –  spreek je uit als kersetine – hoort. Toch is er een grote kans dat je dit veelzijdige nutriënt onbewust dagelijks inneemt. De antioxidant verstopt zich namelijk in veel verschillende soorten voedingsmiddelen.

Kijk voor meer informatie op onze categoriepagina Antioxidanten.

Lees verder onder de afbeelding

Wat is quercetine?

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat is quercetine?
  • En wat is een flavonoïde dan precies?
  • Quercetine inname uit voeding is te laag
  • Quercetine beter opneembaar door Quercefit®

Zo biedt die ene mooie heldere appel die je tijdens je pauze eet veel meer dan alleen een aangename smaak. Of wat dacht je van die aantrekkelijke rode ui die je toevoegt als smaakmaker in je salade; ook daarin bevindt zich quercetine. Deze stof biedt een overweldigende toegevoegde waarde aan je dagelijkse groente en fruit. Benieuwd waarom? Lees dan verder!

Wat is quercetine?

Quercetine is een antioxidant en ruim vertegenwoordigd in het plantenrijk. Het staat ook wel bekend als een flavonoïde. Quercetine wordt in tal van voedingsmiddelen aangetroffen, waaronder uien, appels, thee, bessen, groenten van de koolfamilie, zaden en noten. Dus voor de quercetine behoevende; meer dan genoeg keuze!

En wat is een flavonoïde dan precies?

Nu we het begrip quercetine hebben toegelicht, is het tijd om de bouwsteentjes van deze antioxidant onder de loep te nemen. We noemden het begrip flavonoïde; een natuurlijke stof die voorkomt in groente en fruit.1 Als jij je altijd al hebt afgevraagd hoe die mooie kleuren bij groente en fruit ontstaan: flavonoïden. We onderscheiden meerdere categorieën van de gezondheidsbevorderende stof:

  • Flavonelen: uien, peren, appels, broccoli, thee
  • Catechines: rode wijn, zwarte en groene thee, appels, grapefruit, perzik, chocola
  • Flavonen: citrusfruit, kruiden, selderij, paprika
  • Flavononen: citrusfruit
  • Fyto-oestrogenen: druiven, rode wijn
  • Anthocyanen: diverse (rode/blauwe) vruchten, zoals druiven (rode wijn), kersen, bessen
  • Pro(anto-)cyanidine: noten, chocola, thee, cranberry, appel

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Hoe meer groente en fruit je consumeert, hoe meer verschillende soorten flavonoïden je tot je neemt. Daarnaast werkt quercetine ook als antioxidant. Een antioxidant omvat meerdere stoffen die vrije radicalen – schadelijke deeltjes die de cellen van organismen aantasten  uitschakelen. Zo kunnen ze helpen ter bescherming van cellen in het menselijk lichaam om de gezondheid te stimuleren.

Wat is quercetine?

Quercetine zit dus in vele groenten en fruit; echter verschilt de hoeveelheid per soort. Hieronder volgt een greep uit het natuurlijke quercetine assortiment:2

  1. Kappertjes – 234 mg per 100 gram
  2. Carobvezel – 58 mg per 100 gram
  3. Dille – 55 mg per 100 gram
  4. Koriander – 53 mg per 100 gram
  5. Ui, rood – 32 mg per 100 gram
  6. Radicchio – 31,5 mg per 100 gram
  7. Waterkers – 30 mg per 100 gram
  8. Boerenkool – 23 mg per 100 gram
  9. Boekweit – 23 mg per 100 gram
  10. Appels – 19 mg per 100 gram

Kom je er niet uit?
Vraag ’t Vitakruid!
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Quercetine in voeding nemen we slecht op

Via de normale voeding ligt de gebruikelijke inname van quercetine tussen de 5 mg en 40 mg per dag, maar hoger is zeker ook mogelijk. Als je dagelijks veel groente en fruit eet is de inname van 200-500 mg reëel. In bovenstaande lijst kun je aflezen dat dit neerkomt op meer dan tien appels per dag. 

One apple a day keeps the doctor away, zeggen ze. Maar we vermoeden dat tien appels net iets teveel van het goede zal zijn. 100 gram kappertjes dan? Op het eerste oog een leuk idee, maar we zijn bang dat in de praktijk 99 procent na dag drie zal afhaken.  

Quercetine kan overigens ook verloren gaan bij de bewerking van voedsel, zoals koken en schillen. Als we het zo opsommen kan het nog wel eens lastig zijn om je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid quercetine alleen via de voeding binnen te krijgen. Daarom kan het ook zinvol zijn om quercetine supplementen te nemen. Vandaag hebben we ons assortiment verrijkt met deze blikvanger!  

Voordelen product
  • Tot 20 keer beter opneembaar door Phytosome® technologie
  • Quercetine zorgt voor betere opname van zink
  • 250 mg per capsule; ruim voldoende door Quercefit®

Quercetine beter opneembaar door Quercefit®

Quercetine 250 is een hoogwaardig voedingssupplement dat deel mag uitmaken van onze supplementen-familie. Het bestanddeel van Quercetine 250 is Quercefit®. Om de opname van quercetine te verbeteren is door producent Indena het gepatenteerde Quercefit® ontwikkeld.

Indena is een toonaangevend bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van hoogwaardige bestanddelen voor de gezondheidsvoedingsindustrie. Bij het samenstellen van dit nutriënt heeft de gerenommeerde producent de opeenhoping van fytonutriënten – stoffen die van nature in planten voorkomen  met een lage opneembaarheid beperkt. 

Daarnaast mengen ze de quercetine met de bouwelementen van de cel (fosfolipiden) uit zonnebloemlecithine.3 Door de natuurlijke binding van bioflavonoïden met fosfolipiden ontstaat een gelijkvormig mengsel van goed opneembare stofjes. Dit resulteert in de formatie van fytosomen: kruiden die ons lichaam beter opneemt. Hierbij binden de bioflavonoïden met de fosfolipiden, waardoor ze in hoge mate worden opgenomen.4 

De Phytosome® leveringstechnologie maakt dat Quercefit® tot wel twintig keer beter opneembaar is dan reguliere quercetine!5

Dus: quercetine wél suppleren?

Het antwoord hierop: ja, zeker weten! Het nutriënt functioneert als antioxidant, dat ons lichaam dagelijks nodig heeft. Geïnteresseerd in antioxidanten? In dit blog lees je nog veel meer over de werking van radicalenvangers en welke voeding ze herbergt. Met een paar Arctische weken in het verschiet, lijkt een kleurig voedingspatroon wel het minste dat we kunnen doen voor ons verkleumde lichaam.

 

Referenties
  1. Flavonoiden. Voedingscentrum. [datum onbekend]. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/flavonoiden.aspx
  2. Ay Muhammet, G. Anumantha, et al. Quercetin. Nutraceuticals 2016. P. 447-452
  3. Bioactieve stoffen. Voedingscentrum. [datum onbekend].
  4. Di Pierro F, Khan A, Bertuccioli A, Maffioli P, Derosa G, Khan S, Khan BA, Nigar R, Ujjan I, Devrajani BR. (2020). Quercetin Phytosome® as a potential candidate for managing [...]. Minerva [...] Dietologica.
  5. Riva A. et al. Improved Oral Absorption of Quercetin from Quercetin Phytosome, a New Delivery System Based on Food Grade Lecithin. Eur J [...] Pharmacokinet. 2018 Oct 16.