Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Koolhydraatarm eten, of kortgezegd low carb, is een methode die men al decennialang gebruikt om gewicht te verliezen. Niet gek, want op korte termijn is het effectief. Maar is koolhydraatarm eten ook gezond? En hoe pak je dat aan? In dit blog geven we hier antwoord op.
Lees verder onder de afbeelding
Vandaag de dag zit ons voedingspatroon vol met koolhydraten. De verleidingen vliegen ons om de oren: van frappuccino's, donuts, ijs en taartjes tot patat, luxe broodjes en pizza's. Dit is verre van een goede zaak. Te veel koolhydraten leiden namelijk tot veel pieken en schommelingen in de bloedsuikerspiegel, waardoor nadelige gevolgen voor je gezondheid op de loer liggen.1 Een oplossing hiervoor vind je in een koolhydraatarm dieet.
Simpel gezegd ligt de focus bij een koolhydraatarm dieet op het verminderen van de inname van koolhydraten en op meer energie (calorieën) halen uit eiwitten en vetten. Voorbeelden van populaire koolhydraatarme diëten zijn het Atkins dieet, het Paleo dieet en het ketogeen dieet.
Het advies van de Gezondheidsraad is om 40 tot 70 procent van je energie uit koolhydraten te halen. Dat komt neer op minimaal 200 gram per dag. De hoeveelheid koolhydraten die je inneemt bij een koolhydraatarm dieet kan per dieet en per persoon verschillen. Over het algemeen eet je tussen de 50 en 130 gram per dag. Factoren als lichaamsgewicht, mate van lichamelijke activiteit, persoonlijke doelen en behoeften spelen hierbij een rol.2,3
Het keto dieet is de meest strenge variant van een koolhydraatarm dieet, waarbij de nadruk ligt op de inname van vetten. Het idee hierachter is dat het lichaam een alternatieve bron voor glucose als brandstof aanspreekt.
Glucose ontstaat wanneer het lichaam koolhydraten afbreekt en dient doorgaans als grootste bron van energie. Een gedeelte hiervan slaat de lever op als glycogeen, wat weer vrijkomt als de hoeveelheid glucose in het bloed omlaag gaat.
Dit doet zich voor wanneer je weinig koolhydraten eet. De glycogeenvoorraad raakt dan geleidelijk op en het lichaam moet ergens anders energie vandaan halen. In dit geval gaat het vetzuren gebruiken die vrijkomen bij vetverbranding, ook wel ketonen genoemd. Het lichaam komt dan in ketose terecht.4
De belangrijkste verschillen tussen keto en koolhydraatarm zijn:
We vallen meteen met de (open) deur in huis: een koolhydraatarm dieet is gezond, mits je gezonde keuzes maakt betreft voeding. De kwaliteit van de koolhydraten die je eet is namelijk belangrijker dan de hoeveelheid.6,7 Je voeding dient voedingsstoffen als vitaminen, mineralen, antioxidanten en vezels te bevatten zodat het lichaam goed kan functioneren. Toch zijn er ook een aantal bijwerkingen mogelijk die meestal tijdelijk van aard zijn, zoals:
Een koolhydraatarm dieet heeft op de korte termijn, naast gewichtsverlies, ook andere voordelen voor de gezondheid bij mensen met overgewicht:
Wat het effect van koolhydraatarm eten op lange termijn voor je gezondheid kan betekenen, is nog niet duidelijk en voldoende onderzocht.3
Wanneer je koolhydraatbeperkt wilt gaan eten, is het natuurlijk handig om te weten hoe je dat aanpakt en wat je beter wel en niet kan eten. Zoals eerder is aangegeven, is het belangrijk om te kiezen voor koolhydraten van goede kwaliteit. Hiermee creëer je een gezonde basis in je voedingspatroon.
De ene koolhydraat is de andere niet. Er zijn snel en langzaam opneembare koolhydraten. Snelle koolhydraten zorgen voor snelle pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel, waardoor deze vaak gaat schommelen. Langzame koolhydraten zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel geleidelijk omhoog gaat en meer stabiel blijft. Ook voedingsstoffen als vezels helpen hier een handje bij.2 Niet alle koolhydraten hoeven in de verdomhoek.
Lees ook ons blog met 10 tips voor een stabiele bloedsuikerwaarde.
Producten die hoog zijn in koolhydraten en die je beter zoveel mogelijk kan vermijden:
Dat is heel simpel! Zet vooral voedingsmiddelen op het menu met de volgende eigenschappen: laag in koolhydraten, hoog in eiwitten, matig in vetten en boordevol goede voedingsstoffen als vitaminen en mineralen. Variatie is het toverwoord. Kleine porties van langzame koolhydraten horen er ook bij. Deze haal je uit:
Wil je precies weten hoeveel koolhydraten in een product zitten? Check het etiket. Met een koolhydratenteller kan je precies bijhouden hoeveel koolhydraten je binnenkrijgt op een dag. Hier zijn verschillende websites en apps voor beschikbaar. Belangrijk is om de koolhydraten goed over de dag te verdelen en bij elke maaltijd ongeveer dezelfde hoeveelheid te eten. Dit zorgt voor een betere regulatie van de bloedsuikerspiegel.2,13
Een uitgebreider overzicht van producten waar snelle en langzame koolhydraten inzitten, vind je ons blog Waar zitten koolhydraten in? Een totaaloverzicht.
Een koolhydraatarm dieet is een mooie manier om gewicht te verliezen en de bloedsuikerspiegel te stabiliseren, maar het is nog niet bekend wat de effecten op lange termijn zijn. Of het voor jou geschikt is, kan je het beste samen met een voedingsdeskundige ontdekken.