Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Al bekend met het keto dieet? Steeds meer mensen proberen dit voedingsvoorschrift uit en beweren dat het alle andere diëten overtreft. Door koolhydraten te beperken en je vetinname te verhogen kun je meer bereiken dan met een regulier eetpatroon. Klinkt dit statement nog als abracadabra voor je en ben je benieuwd hoe dit is? Je leest het in ons blog!
Lees verder onder de afbeelding
Het keto dieet (ook wel ketogeen dieet genoemd) is een voedingsvoorschrift waarbij je koolhydraat inname laag, eiwitinname matig en vet inname hoog is. Idealiter haal je in dit geval 70 tot 80 procent van je dagelijkse calorieën uit vetten, 10 tot 20 procent uit eiwitten en 5 tot 10 procent uit koolhydraten. Dit betekent dat je per dag minder dan 50 gram koolhydraten eet, op basis van een 2000 kcal dieet.1
Het dieet past men sinds de 19e eeuw toe voor meerdere doeleinden. Al heeft het voornamelijk aan populariteit gewonnen doordat je hiermee een maatje minder kan krijgen. De meeste diëten waaronder Atkins, Paleo en South Beach richten zich juist op een verlaagde vet- en koolhydraatinname en verhoogde eiwitinname. Wat maakt het keto dieet dan zo interessant? Dat komt doordat je een maatje minder krijgt terwijl je in verhouding juist meer vetten eet.
Normaliter zet je lichaam koolhydraten om naar glucose om als energiebron te dienen voor alle cellen in het lichaam. Je lever maakt uit glucose glycogeen en slaat dit op als extra voorraad, indien je om bepaalde redenen te weinig glucose inneemt. Bij dit dieet is je koolhydraatinname verlaagd, dus zal je lever gebruik maken van de glycogeenvoorraad. Alleen raakt deze voorraad langzaam op; in dit geval gaat je lichaam over op een ander plan. Je gestel is namelijk instaat om over te gaan op vetzuurverbranding bij een te lage voorraad van glycogeen, mits je niet te hoog in je eiwitten gaat zitten. Je lichaam zal namelijk in de eerste instantie proberen aminozuren om te zetten naar glucose.1
Bij vetzuurverbranding ontstaan er ketonen (oftewel ketonlichamen), welke je lichaam gebruikt als brandstof-alternatief voor glucose. Ketonlichamen hopen zich op in het bloed waardoor deze zuurder raakt. Hierdoor raakt je lichaam in ketose. Hoe snel dit gebeurt hangt af van verschillende factoren, waaronder het vetpercentage van het lichaam en de stofwisseling in rust.2 Personen met een goede gezondheid ervaren van nature milde ketose tijdens het slapen en tijdens zeer inspannende lichaamsbewegingen.3
Wil je graag weer in je oude broekmaat passen? Er zijn meerdere onderzoeken die aantonen dat het keto dieet hier een steentje aan kan bijdragen.2,4 Gewichtsverlies bereik je simpelweg door meer energie te verbranden dan je inneemt. The National Diet and Nutrition Survey toont aan dat we normaal gesproken 50 procent van onze totale energie inname uit koolhydraten halen. Door deze hoeveelheid grotendeels te vervangen voor producten met een hoog vetpercentage kun je de kcal inname verlagen, mits je niet te veel eet. Maar wat is nu te veel? 1 gram koolhydraten bevat 4 kcal en 1 gram vet 9 kcal.5 Mocht je dus te veel eten kun je alsnog aan een overschot komen, waardoor je geen verschil ziet of juist aankomt.
Bij dit dieet is het inmiddels duidelijk dat je voor het grootste gedeelte je voeding uit vetten haalt. Dit kun je op allerlei manieren verwerken in je maaltijden, zoals in dressings en sauzen. Daarbij zijn verzadigde vetten, enkelvoudige onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten van belang. Bang dat verzadigd vet niet gunstig is voor je gezondheid? Onderzoek toont het tegendeel aan, dus je kunt het gerust in je dieet opnemen.6
MCT olie is een bron van middellange ketenvetzuren en is voor 60% te vinden kokosolie. Het lichaam neemt MCT olie snel op dankzij de snelle vertering van de middellange vetzuren. Hierdoor is er snel energie beschikbaar. Het voordeel van MCT bij een ketogeen dieet is dat MCT olie zorgt voor een snelle aanmaak van ketonen. Hierbij zet je lichaam vet om in energie en raak je in ketose. MCT olie kan dus helpen om langer in de vetverbrandende ketose te blijven.
We hebben een lijstje voor je gemaakt wat je kan eten als eiwit- en koolhydraatbron om rond de aanbevolen hoeveelheid per dag te blijven.
Denk je dat een keto dieet iets voor jou is maar weet je niet waar te beginnen? We hebben onze favoriete ontbijt, lunch en avondeten recepten voor je uitgelicht. En het mooie hiervan: ze passen allemaal in een keto dieet!
Wanneer je op zoek bent naar een dieet waarbij je koolhydraten vermindert en je vetinname verhoogt is het keto dieet wellicht wat voor jou. Deze recepten kunnen je daarbij op de goede weg helpen. Ben jij een echte keukenprins- of -prinses en heb jij ook inspiratie voor recepten?
We vinden het leuk als je deze met ons deelt via onze Facebook of Instagram. Wie weet is het aan jou om ons te inspireren met heerlijke gerechten!