Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Een GABA supplement bevat gamma-aminoboterzuur. Voordat we ingaan op dit mooie supplement, slaan wij eerst onze biologieboeken open om de definitie van GABA uit te leggen. Want weet jij eigenlijk al wat deze zogenoemde neurotransmitter precies is?
Lees verder onder de afbeelding
GABA staat voor gamma-aminoboterzuur en valt onder de categorie neurotransmitters die ons lichaam van nature aanmaakt. Gezien we het zelf kunnen aanmaken verstaan we GABA onder een niet-essentieel aminozuur. Het aminozuur glutamine zorgt er uiteindelijk voor dat GABA wordt gevormd. Dit gaat alleen niet zonder slag of stoot; voor deze mutatie zijn er meerdere cofactoren nodig. Neurotransmitters zijn zogenoemde signaalstofjes die als boodschappers fungeren.
De bekendste neurotransmitters zijn GABA, dopamine, acetylcholine en serotonine. Er zijn meerdere cofactoren nodig om deze boodschappers aan te maken.
De eerste stap is vanzelfsprekend. Het begint altijd bij de voeding, want uit eiwitrijke voeding haalt ons lichaam de benodigde aminozuren en andere nutriënten, ofwel cofactoren. Bij GABA is dit bijvoorbeeld het aminozuur glutamine en heeft het de cofactoren magnesium en mangaan nodig om tot glutamaat te komen. Deze neurotransmitter heeft weer magnesium, vitamine B6, vitamine C en zink nodig tot de vorming van GABA.
Wanneer een van deze cofactoren te weinig beschikbaar is, beperkt het de omzetting van de neurotransmitter.
Om hier nog dieper op in te gaan: er bestaan stimulerende (exciterende) en remmende (inhiberende) neurotransmitters. Deze twee houden elkaar in balans; wanneer de ene neuron overactief is zal de andere neuron in activiteit minderen. GABA verstaan we onder een remmende neurotransmitter. De tegengestelde neurotransmitter van Gamma-aminoboterzuur is glutamaat. Onderzoek suggereert dat deze twee neurotransmitters de meeste invloed op elkaar hebben.1
De aanwezigheid van GABA receptoren zorgen voor een versterking van GABA neurotransmitters. Een receptor is een eiwit in de celmembraan, cytoplasma of celkern dat zich aan een molecuul kan binden.2 Wanneer GABA wordt afgegeven in het lichaam, reageren de receptoren hierop. Deze receptoren zijn onder te verdelen in subtypes GABAa en GABAb.3
GABA heeft dus nog best een ingewikkelde rol binnen ons lichaam.
Of GABA suppleren gevaarlijk is? Nee, dat is het niet! Houd je wel aan de aanbevolen dosering op het etiket en let erop dat het een kwalitatief goed supplement is. Goede GABA-supplementen bevatten ook vitamine B1; de benodigde cofactor die bovendien goed is voor het concentratievermogen.
We raden je wel aan een GABA supplement niet langdurig achtereenvolgens te gebruiken. We adviseren om GABA eerst 3 maanden te suppleren en dan een pauze te nemen van ongeveer 2 weken. Hiermee sluit je gewenning volledig uit. We hebben GABA in twee verschillende varianten. GABA Plus bevat 250 mg zuiver opneembaar GABA als smelttablet, onze GABA capsules bevatten 500 mg. Aan beide is vitamine B1 toegevoegd, voor het concentratievermogen.
Denk je dat je GABA niveau niet optimaal is? Onderzoek eerst goed of dit een geschikt supplement voor je kan zijn. Wil je liever je GABA niveau aanvullen via de voeding of door zelfs yoga te beoefenen? Klik hier om meer over deze onderwerpen te lezen.