Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Hoewel duurzame voeding bij velen op de agenda staat is er niet veel discussie over wat dit concept precies inhoudt. De aanname van een duurzaam dieet is vaak dat het vegan of GMO vrij moet zijn, maar milieubewust eten is veel breder dan dat. Dus wat is duurzaam eten precies? We zochten het uit.
Lees verder onder de afbeelding
Met betrekking tot duurzaam eten zijn er een paar belangrijke dingen om te onthouden. Een milieubewust en duurzaam dieet is gebaseerd op lokale, onbewerkte seizoensproducten. Dit betekent veel fruit, groenten, volle granen, peulvruchten en dierlijke producten van kleinschalige biologische veeteelt. Het betekent ook dat de inname van bewerkte en verpakte voedingsmiddelen beperkt zou moet worden.
Daarnaast kies je binnen een duurzaam dieet liever voor voedsel dat verbouwd is zonder de natuurlijke hulpbronnen uit te putten. Lokale en biologische (dynamische) producten zijn bijvoorbeeld doorgaans veel duurzamer en beter voor het milieu dan geïmporteerd of conventioneel geteelde producten. Dierlijke producten van biologische grasgevoerde dieren en in het wild gevangen vis zijn over het algemeen ook duurzamer dan hun industrieel gefokte tegenhangers.
Ten slotte moet een milieuvriendelijk dieet humaan zijn. Dit betekent voedsel kiezen dat is geproduceerd op een manier dat mens- en dierenleed minimaliseert. Eieren van biologische kippen of melk van grasgevoerde koeien zijn bijvoorbeeld doorgaans humaner dan die vanuit de intensieve veeteelt.
Door deze drie principes in gedachten te houden, is het gemakkelijk een milieuvriendelijk dieet te creëren dat voor jou én de planeet werkt.
Wil jij graag duurzamer eten? Om het jou gemakkelijker te maken hebben we een aantal tips voor je verzameld.
Producten die dichter bij huis worden geteeld hoeven niet ver te reizen voordat ze op jouw bord liggen. Dit zorgt voor minder uitstoot en gebruik van fossiele brandstoffen. Wanneer je jouw boodschappen ook nog eens zelf bij de lokale boer koopt, dan scheelt dit transport van en naar distributiecentra en supermarkten. Daarbij krijgt de boer ook nog eens 100 procent van de opbrengsten.
Er zijn inmiddels veel initiatieven om de boeren direct aan de consument te koppelen. Denk bijvoorbeeld aan Boeren & Buren en de app Lekkerder bij de Boer waar je gemakkelijk (biologische) boerderijwinkels en stalletjes in de regio vindt.
Een sappige peer in september of een goedgevulde boerenkool stamppot na de eerste vorst, dát zijn de overheerlijke beloningen van seizoensgebonden eten.
Seizoensgroenten en seizoensfruit zijn, zoals de naam al doet vermoeden, groenten en fruit die in het seizoen worden geoogst en gegeten. Het fijne hiervan is dat deze producten doorgaans op het hoogtepunt van hun rijpheid en smaak zijn. En omdat ze de volledige groeicyclus hebben doorgemaakt bevatten ze ook nog eens meer voedingsstoffen. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat broccoli geoogst in het seizoen meer vitamine C bevat dan broccoli die buiten het seizoen is verbouwd.1
Enkele zaken waar je op kunt letten om duurzame seizoensgroenten en fruit te eten:
Benieuwd wanneer wat in het seizoen is? Lees dan ons blog over seizoensgroenten. Volg ons ook op Instagram. Op de eerste dag van de maand posten we een overzicht van de seizoensgroenten en fruit van die maand.
Voedselverspilling is enorm zonde en heeft ook nog eens grote gevolgen voor het milieu. Volgens Milieu Centraal gooien we gemiddeld zo’n 34 kilo eten per persoon weg, per jaar.2 Los van het feit dat dit niet erg milieubewust is, komt dit neer op maar liefst €120 wat we per persoon in de afvalbak gooien. Een behoorlijk bedrag wat we natuurlijk liever in onze portemonnee houden!
Tips om voedselverspilling te voorkomen:
Hoe lang na de houdbaarheidsdatum (THT) zijn producten nog veilig om te eten? Lees in dit blog alles over de THT van voedingsproducten.
De conventionele landbouw gebruikt veel chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen. Deze zijn niet alleen schadelijk voor ons, maar vervuilen ook de bodem, het oppervlakte water én vergen enorme hoeveelheden energie om te produceren.
Biologische (dynamische) boeren en boeren die regeneratieve landbouwtechnieken toepassen richten zich op het gezond houden van de bodem en het herstellen van de bodemdiversiteit. In plaats van te ‘vechten’ tegen de natuur (ongedierte en onkruid bestrijden) proberen zij met natuurlijke processen de bodem te herstellen en gezond te houden.3 Met als doel om uiteindelijk op een stuk grond een gesloten systeem te creëren waarbinnen de natuur haar gang kan gaan.
Naast dat het de bodem verbetert, biedt regeneratieve landbouw ook veel andere voordelen:
Het afval dat ontstaat door voedselverpakkingen vormt een groot deel van ons totale afval, namelijk zo’n 20%. De milieu-impact van voedselverpakkingen hangt deels af van het materiaal, zo kennen we natuurlijk blik, plastic, glazen en kartonverpakkingen. Daarnaast is er de afgelopen jaren ook veel geïnvesteerd in het verduurzamen van verpakkingen. Zoals composteerbare varianten en het dunner maken van bijvoorbeeld plastic, glas en blik.
En hoewel plastic er voor kan zorgen dat jouw komkommer langer houdbaar blijft, zijn wij van mening dat zo min mogelijk verpakking het beste is. Onderzoek suggereert namelijk dat plastic mogelijk een impact heeft op onze (hormoon)gezondheid.7
Zo verminder jij jouw verpakkingen:
Hoewel meer groente en minder (supermarkt)vlees zeker past binnen een milieubewust dieet, hoef je vlees of andere dierlijke producten niet per se te vermijden. Veeteelt speelt, mits op een humane en milieubewuste manier beoefend, een grote rol in ons voedselsysteem en het is een belangrijke bron van voedingsstoffen.
Diervriendelijke en duurzame veeteelt is daarbij een belangrijk onderdeel van regeneratieve landbouw. Zo worden varkens ingezet om een stuk land om te ploegen, terwijl kippen, koeien en schapen gecontroleerd de natuurgebieden begrazen. Hierdoor wordt de grond op natuurlijke wijze bemest, wat plantengroei bevordert.
Dierenorganisaties erkennen biodynamische en natuurlijke veehouderijen als de meest diervriendelijke. Deze vorm streeft naar sterke en gezonde dieren, welke worden gehouden op een manier die zoveel mogelijk aansluit bij hun natuur. Dit betekent:
Je snapt dat vlees uit de bio-industrie niet onder duurzaam of humaan valt. Dus om duurzamer (en gezonder) te eten doe je er goed aan jouw vlees, eieren en zuivel bij een biodynamische boer te halen. En hoewel deze producten logischerwijs duurder zijn dan een hamlap uit de supermarkt, heeft natuurvlees een betere voedingswaarde.8 Onderaan de streep krijg je dus meer waarde voor je geld en je lichaam zal je er ook nog eens dankbaar voor zijn!
Een duurzaam dieet is goed voor jou én de planeet. Het vergt wellicht dat je een deel van het gemak van de supermarkt om de hoek moet opgeven, maar je zult er veel voor terugkrijgen. Niet alleen een blije boer, maar ook een beter gevoel wanneer je een eitje van een kip eet die lekker in een boomgaard gescharreld heeft. Hopelijk helpen bovenstaande tips jouw om (stapje voor stapje) duurzamere keuzes te maken. Heb jij nog aanvullende tips? Deel ze dan vooral met ons op Instagram of Facebook.