Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Als je over een tuin beschikt, weet je hoeveel werk het is om deze netjes te houden. Want voor je het weet groeit er overal onkruid tussendoor. Dat kan echter ook zo zijn voordelen hebben, want sommige onkruiden zijn gewoon eetbaar! Wij geven je tips voor welke 5 onkruiden je in de keuken kan toepassen.
Lees verder onder de afbeelding
Naar buiten gaan en genieten van wat de natuur te bieden heeft is fijn voor lichaam en geest, zeker wanneer de dagen weer langer worden. En hoe lekker is het als dit in je eigen tuin kan! Grote kans dat hier echter een grote wirwar aan onkruid tussen schuilt. Kan jij onkruid herkennen tussen je andere planten en bloemen?
Onkruid is eigenlijk een wilde plant die groeit op plekken waar je het niet wilt hebben. Het kan daarbij andere planten overwoekeren, waarbij de ene zich sneller verspreidt dan de ander. Toch zitten er ook voordelen aan diverse soorten onkruid. Onkruid kan er bijvoorbeeld mooi uit zien met leuke kleuren en mooie groene bladeren! En wist je dat een beetje onkruid ook goed is voor de biodiversiteit in je tuin?1 In plaats van het meteen uit de weg te ruimen, kijk eens wat er precies tussen zit, want sommige zijn eigenlijk ook heel voedzaam en smakelijk!
Er zijn tal van soorten onkruid te vinden in Nederland. De meeste heb je vast wel eens gezien en grote kans dat ze zich ook in jouw tuin bevinden.
Wellicht het meest bekende onkruid is de paardenbloem. De vrolijke gele bloemetjes gaan, als ze zijn uitgebloeid, over in pluizenbolletjes die zich razendsnel kunnen verspreiden. Je wilt ze dus het liefst niet zover laten komen, zodat niet je hele tuin straks onder de paardenbloemen zit.
Paardenbloemen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook erg voedzaam.2 Ze zijn rijk aan verschillende voedingsstoffen, waaronder vitamine A, vitamine C, vitamine K, calcium, ijzer en magnesium. Daarnaast bevatten ze ook veel bitterstoffen en antioxidanten zoals flavonoïden en carotenoïden. Het is dan ook een veelgebruikt kruid in de Chinese geneeskunde.3
Kooktips: Het blad van de paardenbloem kun je in een stamppot verwerken. Of gooi ze door je smoothie heen. De bladeren en gele bloemetjes zijn lekker in een salade. Heb je echt veel paardenbloemen tot je beschikking? Doe dan eens gek en maak een lekkere jam van de bloemenknoppen!
Van deze plant heb je vast wel eens jeuk gekregen – niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk. De brandnetel staat erom bekend dat hij vervelende jeuk geeft wanneer hij in aanraking komt met de huid. Toch is deze plant ook eetbaar, want hij prikt niet meer zodra hij is gekookt of gedroogd.
Wist je dat in de buurt van brandnetel vaak planten groeien die de jeuk kunnen verminderen? Zo kun je het blad van weegbree, hondsdraf en dovenetel, maar ook de gele bloem van de paardenbloem over de jeukende plek heen wrijven.
Brandnetel bevat een breed scala aan voedingsstoffen, waaronder vitamine A, C en K, B-vitaminen, calcium, ijzer, magnesium, aminozuren, carotenoïden, flavonoïden, fenolzuren en antioxidanten.4 Bovendien heeft het stekende onkruid een hoog siliciumgehalte, een spoorelement die voornamelijk te vinden is in bindweefsel. Ook het onkruid heermoes bevat een grote hoeveelheid silicium.
Er zijn veel gezondheidsbevorderende eigenschappen toe te kennen aan brandnetel. Zo is het kruid onder andere goed voor de nieren en urinewegen, doorbloeding, immuunsysteem en de huid.5
Kooktips: Van de gedroogde bladeren kun je brandnetel thee maken. Denk ook eens aan een heerlijke brandnetel soep of verwerk de bladeren in sauzen, smoothies en salades.
Een onkruid die vooral tussen de terrastegels door komt, is de weegbree. Aangezien we het terras liever niet groen hebben, haal je deze plant gelukkig redelijk makkelijk weg. Doe dit op tijd, want vooral de jongere blaadjes zijn lekker om te eten! De weegbree kan in de natuur gebruikt worden bij insectenbeten en brandnetelprik.
Weegbree bevat voornamelijk vitamine C, vitamine A, magnesium, kalium, calcium en ijzer.6 Ook is het kruid rijk aan antioxidanten, fenolzuren en flavonoïden.
Kooktips: Jonge bladeren kun je rauw eten in een salade. Oudere bladeren zijn meer geschikt om te verwerken in warme gerechten zoals soep, stoofpotjes en eiergerechten.
Waar weegbree vrij makkelijk is, is zevenblad echt een drama voor je tuin. Haal dit dus op tijd weg om overwoekering te voorkomen. Het is bekend dat zevenblad een bron is van vitamine C en provitamine A (bètacaroteen) en ook mineralen zoals kalium en calcium.7
Kooktips: Maak een pesto van zevenblad of doe de blaadjes door je salade. Verwerk het onkruid in een heerlijke linzensoep, maak een lekker lentestamppot of voeg het toe aan een lasagne.
Daslook is een plant die je iets minder snel in je tuin zal terugvinden, maar als ie zich eenmaal heeft gevestigd, zal deze zich snel verspreiden. Deze plant is net als knoflook, ui en bieslook onderdeel van de lookfamilie. Het heeft ook een vergelijkbare smaak, maar dan zachter. Wil je daslook eten dan kan je het in allerlei gerechten verwerken om deze op smaak te brengen.
Daslook bevat diverse voedingsstoffen, waaronder vitamine C, vitamine A, ijzer en kalium. Ook bevat daslook een hoge concentratie van polyfenolen, zoals quercetine en kaempferol.
Kooktips: Een zelfgemaakte daslook pesto of een kruidige daslook boter is een heerlijke toevoeging aan je menu! Ook soepen, salades en aardappelgerechten zijn goed te combineren met dit onkruid.
Er valt dus veel waardevols te ontdekken tussen het groen! Welke onkruiden kom jij tegen? Vast genoeg om lekker mee aan de slag te gaan in de keuken. Wil je toch liever je onkruid bestrijden? Kies dan voor natuurlijke bestrijdingsmiddelen om onder andere de bijtjes en vlinders niet in gevaar te brengen. Zo werken we samen aan een betere wereld!