Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Last van keuzestress wanneer het op een magnesium supplement aankomt? Begrijpelijk, met zoveel soorten in ons assortiment maken we het ook niet eenvoudiger voor je. We helpen je graag op weg! Ontdek nu of magnesium bisglycinaat de beste vorm is voor jou.
Lees meer over magnesium op onze categoriepagina magnesium.
Lees verder onder de afbeelding
Magnesium bisglycinaat bestaat uit het mineraal magnesium gebonden aan twee (bis) moleculen van het aminozuur glycine. Magnesium komt samen met kalium het meeste voor in onze lichaamscellen, waarvan ongeveer de helft van de voorraad in je botten ligt. De functies van magnesium zijn dan ook enorm veelzijdig. Zo helpt magnesium:
Benieuwd hoe je het beste magnesium supplement herkent? Dit beschrijven we in het blog Het beste magnesium supplement: waar moet je op letten?
Je lichaam neemt deze gezondheidsduizendpoot op aan het einde van de dunne darm. Hoe efficiënt je lichaam magnesium opneemt hangt echter af van de hoeveelheid en het voedingsmiddel, maar over het algemeen komt dit neer op 20 tot 60 procent.1 Merkwaardig is dat je magnesium beter opneemt wanneer je het inneemt met zo min mogelijk andere nutriënten.
Glycine is een aminozuur dat als niet essentieel wordt beschouwd. Je lichaam maakt het namelijk zelf aan uit het aminozuur serine. Daarnaast krijg je het binnen met eiwitrijke voedingsmiddelen. Verbonden met magnesium heeft het echter een positief effect op de werking van het mineraal!
Je vindt zowel organische als anorganische vormen van magnesium in supplementen. Anorganische vormen zijn bijvoorbeeld magnesiumchloride, -oxide en -sulfaat. Deze vormen, die zich ook in onze voeding bevinden, komen van oorsprong uit de bodem en worden opgenomen door planten. De biologische beschikbaarheid ervan is, in verhouding tot organische vormen, maar klein. Dit betekent dat je lichaam er een beperkte hoeveelheid van opneemt.
Organische vormen zijn bijvoorbeeld magnesiumbisglycinaat, -citraat, -tauraat en -malaat. En in tegenstelling tot de anorganische vormen kennen deze een hogere biologische beschikbaarheid. Van deze organische vormen zijn magnesium bisglycinaat, -tauraat en -malaat de zogenoemde chelaatvormen.
Deze chelaatvormen zijn meestal gekoppeld aan een aminozuur. Ze hebben als eigenschap dat ze sterk genoeg zijn om je maagsappen te weerstaan. De aminozuren creëren als het ware een beschermende laag waardoor het magnesium als volledig element je darmen bereikt. De biologische beschikbaarheid van deze chelaatvormen is daarom het hoogst (zie figuur 1).
Figuur 1: de hoge biologische beschikbaarheid van de aminozuurgecheleerde magnesium vormen vs. de andere vormen.
Dankzij het aminogecheleerde karakter nemen we magnesium bisglycinaat efficiënter en effectiever op dan andere vormen. Mocht er sprake zijn van ontoereikende niveaus dan wil je natuurlijk wel zoveel mogelijk benutten van je supplement.
Aangezien je darmen de bisglycinaat vorm anders opneemt, gaat het bovendien niet meer de strijd aan met andere mineralen die gebruik maken van dezelfde manier van transport, zoals calcium. Magnesium heeft tevens de neiging zich te binden aan plantaardige fytaatzuren, wat de opname van het nutriënt beperkt. Met magnesium bisglycinaat is daar geen sprake meer van. Bovendien is de kans op maag-darmongemakken stukken lager, wat ideaal is als je hier gevoelig voor bent.2
Hoewel we glycine als niet-essentieel aminozuur beschouwen, is het voor sommige mensen toch een welkome aanvulling. Zo kan het waardevol zijn voor bijvoorbeeld ouderen.3
Daarnaast is onderzoek bekend van glycine gerelateerd aan de gemoedstoestand in relatie tot slaap.4 Deze verbinding is daarom inzetbaar bij behoefte aan geestelijke balans, vooral in relatie tot nachtrust.* Lees de 5 tips en meer op het gezondheidsdoel Nachtrust & ontspanning.
Hoewel beide vormen organisch zijn, bestaat er wel degelijk een verschil tussen magnesium citraat en magnesium bisglycinaat. Zo is magnesium bisglycinaat een gecheleerde en beter opneembare vorm. De biologische beschikbaarheid van de bisglycinaat vorm is dus hoger dan de citraat vorm.4 Daarnaast verhoogt magnesium citraat met name de levels in de spieren. Magnesium bisglycinaat verhoogt daarentegen met name de levels in de hersenen.5
Benieuwd wat magnesium voor jou kan betekenen bij het sporten? Dit lees je in ons blog Magnesium en sporten goed voor de spieren!
Magnesium bisglycinaat is een organische en gecheleerde vorm van magnesium met daardoor een hoge biologische beschikbaarheid. Door de koppeling aan een aminozuur is het sterk genoeg om de maagsappen te doorstaan waardoor het magnesium als volledig element de darmen bereikt, zonder maag- en darmongemak te veroorzaken. Het heeft daardoor een efficiënte werking. Door de goede opname van bisglycinaat gaat het mineraal daarnaast niet de strijd aan met andere mineralen. De verbinding aan glycine maakt het dé magnesiumvorm bij behoefte aan geestelijke balans, met name voor de nachtrust.*
*Op basis van goedgekeurde gezondheidsclaims van Magnesium 150 Bisglycinaat