Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Kriebelhoest: 8 tips tegen droge hoest

Wakker liggen door een droge hoest of kriebel in je keel zorgt soms voor veel frustratie. Gelukkig biedt de natuur ons enorm veel opties die het ongemak kunnen verlichten. In dit artikel vertellen we je kort wat de mogelijke oorzaken zijn en geven we 8 tips hoe je een droge kriebelhoest kunt verminderen.

Lees verder onder de afbeelding

Kriebelhoest: 8 tips tegen droge hoest

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat veroorzaakt een droge hoest?
  • Wat te doen tegen kriebelhoest? 8 tips
  • Tot slot

Wat veroorzaakt een droge hoest?

Wanneer je moet hoesten dan is dat een teken dat iets je bovenste luchtwegen irriteert. Dit kan gewoon slijm zijn, maar ook (sigaretten)rook of uitlaatgassen zorgen voor irritatie. Het is een natuurlijke reflexreactie die je longen en keel vrijmaakt van slijm of irriterende stoffen.

Hoest kunnen we onderverdelen in twee soorten: productief en niet productief. Bij een productieve hoest komt er slijm vanuit de longen mee. En bij een niet-productieve hoest, ook bekend als kriebel-, prikkel- of droge hoest, komt er geen slijm mee.

Een droge hoest kan veroorzaakt worden door allerlei factoren, van allergieën, verkoudheid tot oprispingen. Al is er in sommige gevallen geen duidelijke oorzaak. Ongeacht de oorzaak kan een aanhoudende hoest een behoorlijke invloed hebben op jouw dagelijks leven. Met name wanneer je er 's nachts last van hebt en het je nachtrust verstoort. Wanneer je voor langere tijd last hebt van hoesten en niks lijkt te helpen, dan is het verstandig om langs je huisarts te gaan.

Wat te doen tegen kriebelhoest? 8 tips

Een kriebel, of droge hoest kennen we allemaal. Met name rondom de veranderingen van seizoenen lijken meer mensen er last van te hebben. Een kriebelhoest gaat in de meeste gevallen binnen 1 à 2 weken over, al bestaat er een kans dat je er langere tijd last van hebt. Gelukkig zijn er veel dingen die jij zelf kunt doen om je keel te verzachten en zo hopelijk het hoesten kunt verminderen.

Belangrijk om te weten is dat niet al van onderstaande tips geschikt zijn voor baby's of kinderen. Neem bij twijfel contact op met je huisarts.

1. Honing

Honing heeft antibacteriële eigenschappen en kan ook helpen om de keel te verzachten.1Zo zou honing zelfs succesvoller zijn dan hoestsiroop bij het verminderen van nachtelijk hoesten bij kinderen.2

Van honing kun je gerust een paar theelepeltjes per dag innemen, of vermeng het met wat afgekoelde gemberthee met citroen. Belangrijk is dat je de honing niet te erg verwarmd om zo alle geneeskrachtige eigenschappen te behouden. En probeer altijd voor (rauwe) koudgeslingerde honing van de lokale imker te gaan.

Belangrijk om te vermelden is dat het wordt afgeraden om kinderen jonger dan 1 jaar honing te geven.

2. Gemberthee

Van gember is bekend dat het vele heilzame functies heeft.Zo zou de pittige wortel antibacteriële eigenschappen hebben en het immuunsysteem ondersteunen. En alsof dat nog niet genoeg is, lijkt gember ook te kunnen helpen bij een droge kriebelhoest omdat het de luchtwegen ontspant.4

Van gember maak je gemakkelijk zelf gemberthee; rasp 3-4 cm gemberwortel en laat dit minimaal 5 minuten in heet water trekken. En zoals we hierboven al beschrijven is gemberthee bijzonder goed te combineren met wat honing en citroen.

3. Kurkuma

De actieve stof in kurkuma kennen we ook wel als curcumine. Van deze verbinding wordt gedacht dat het vele gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft, waaronder het verlichten van droge hoest.Zo wordt kurkuma in de Ayurvedische geneeskunde al eeuwenlang ingezet bij problemen in de bovenste luchtwegen.6

Doordat curcumine niet in water oplosbaar is wordt het niet makkelijk opgenomen in het lichaam. Met een simpele truc kun je de opname snel verbeteren: combineer het kruid in je voeding of drankje met vetten en zwarte peper. Je kunt 1 theelepel geraspte kurkuma en een snuf zwarte peper toevoegen aan bijvoorbeeld jus d’orange. Je kunt het ook combineren met gemberthee, citroen en honing.

4. Luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger is een apparaat dat vocht aan de lucht toevoegt. Zeker in de winter, wanneer we de verwarming vaker aanhebben, is de lucht in huis droger. Dit kan irritatie in de keel verergeren wat voor kriebelhoest zorgt.

Het gebruik van een luchtbevochtiger in je slaapkamer helpt vastzittend slijm los te maken en ademhalen makkelijker maken.

5. Stomen

Het inademen van stoom helpt irritatie in de luchtwegen te verminderen en biedt verlichting bij een droge hoest of vastzittend slijm. Eventueel kun je verzachtende kruiden of hoogwaardige etherische oliën toevoegen om de heilzame effecten ervan te vergroten.

Enkele fijne kruiden om te gebruiken:

  • Tulsi (heilige basilicum of holy basil)7
  • Gedroogde kamille

Essentiële oliën om in te zetten bij een droge hoest:

  • Lavendel8
  • Eucalyptus9
  • Tijm10
  • Rozemarijn11
  • Geranium12

Zo doe je het:

  • Doe heet water in een kom of pan en roer hier wat kruiden doorheen. Wanneer je essentiële oliën gebruikt voeg dan niet meer dan 3 druppels eucalyptus olie en 2 druppels van een van de andere oliën toe.
  • Hang met je hoofd boven de kom en leg een theedoek over je hoofd om de stoom op te vangen.
  • Sluit je ogen en adem diep in door je neus, uit door je mond. Doe dit gedurende 5-10 minuten of zolang het comfortabel is.
  • Herhaal het proces 2-3 keer per dag totdat je hoestbuien afnemen en je geen kriebelend gevoel meer hebt in je keel.

Goed om te weten; etherische oliën bevatten hoge concentraties van werkzame stoffen. Dit maakt dat ze niet altijd geschikt zijn voor kinderen, zwangere vrouwen of huisdieren. Lees je dan ook goed in voordat je hiermee aan de slag gaat.

6. Bromelaïne

Bromelaïne is een enzym dat we met name terugvinden in ananas. Van de eigenschappen wordt gesuggereerd dat het helpt bij geïrriteerd keelweefsel en slijm afbreekt.13,14

Een glas (vers) ananassap biedt een kleine dosis bromelaïne en kan al voor wat verlichting zorgen.

7. Gorgelen met zout water

Gorgelen met warm zout water is een eeuwenoud gebruik om ongemak en irritatie veroorzaakt door een droge hoest of keelpijn te verlichten.15,16 Om dit te doen los je een halve theelepel zeezout op in een glas warm water. Neem een slok en gorgel hier een paar keer mee voordat je het weer uitspuugt. Je kunt dit gerust meerdere keren per dag doen.

Gorgelen met zout water wordt niet aanbevolen voor jonge kinderen aangezien die het zoute water kunnen doorslikken.

8. Weet wat je eet

Je zou misschien denken dat verkeerde voeding alleen je maag irriteert, maar sommige producten zijn ook verantwoordelijk voor een droge hoest. Wanneer je moet hoesten na een maaltijd dan kan dit bijvoorbeeld een teken zijn van een voedingsintolerantie.

Droge hoest kan daarnaast het gevolg zijn van een reactie op een stofje dat we histamine noemen. Dit stofje komt van nature voor in bepaalde voedingsmiddelen, waaronder:

  • aardbeien;
  • gedroogd fruit;
  • gerookt of gerijpt vlees;
  • oude en Franse kazen;
  • gefermenteerde producten;
  • ingelegde voedingsmiddelen;
  • avocado;
  • alcohol;
  • en schelpdieren.

Tot slot zorgen oprispingen ook voor irritatie in de keel en een droge hoest. Met name chocolade, cafeïne, zure of sterk gekruide producten en voedingsmiddelen hoog in vet zijn hier nog wel eens de boosdoener van. Het kan helpen om deze – en bovenstaande – producten een tijdje te vermijden om te zien of een aanhoudende droge hoest verminderd.

Tot slot

Een kriebel in de keel of een droge hoest kunnen enorm frustrerend zijn, zeker wanneer je er ’s nachts van wakker ligt. Wanneer je hier last van hebt is het belangrijk dat je goed voor jezelf en je lichaam zorgt. Wat helpt tegen hoesten is het drinken van warme dranken zoals gemberthee met honing of een voedzame misosoep. Verder kun je eens proberen te stomen met bijvoorbeeld kamille om zo je keel te verzachten en vastzittend slijm proberen los te maken. Liever persoonlijk advies ontvangen? Vraag dan gratis persoonlijke advies op maat aan.

Advies nodig over kriebelhoest?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Mandal, M. D., & Mandal, S. (2011). Honey: its medicinal property and antibacterial activity. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 1(2), 154-160.
  2. Paul, I. M., Beiler, J., McMonagle, A., Shaffer, M. L., Duda, L., & Berlin, C. M. (2007). Effect of honey, dextromethorphan, and no treatment on nocturnal cough and sleep quality for coughing children and their parents. Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine, 161(12), 1140-1146.
  3. Anh, N. H., Kim, S. J., Long, N. P., Min, J. E., Yoon, Y. C., Lee, E. G., ... & Kwon, S. W. (2020). Ginger on human health: a comprehensive systematic review of 109 randomized controlled trials. Nutrients, 12(1), 157.
  4. Townsend, E. A., Siviski, M. E., Zhang, Y., Xu, C., Hoonjan, B., & Emala, C. W. (2013). Effects of ginger and its constituents on airway smooth muscle relaxation and calcium regulation. American Journal of Respiratory Cell and Molecular Biology, 48(2), 157-163.
  5. Abd El‐Hack, M. E., El‐Saadony, M. T., Swelum, A. A., Arif, M., Abo Ghanima, M. M., Shukry, M., ... & El‐Tarabily, K. A. (2021). Curcumin, the active substance of turmeric: its effects on health and ways to improve its bioavailability. Journal of the Science of Food and Agriculture, 101(14), 5747-5762.
  6. Prasad, S., & Aggarwal, B. B. (2011). Turmeric, the golden spice. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition.
  7. Kamble, M., Londhe, S., Rapelli, P., Thakur, P., & Ray, S. A. (2017). A comparative study to assess the effect of steam inhalation v/s Tulsi leaves inhalation on the sign and symptoms of cold and cough among adult group in selected areas of Pune city. International Journal of Medicine Research, 2(2), 24-26.
  8. Ueno-Iio, T., Shibakura, M., Yokota, K., Aoe, M., Hyoda, T., Shinohata, R., ... & Kataoka, M. (2014). Lavender essential oil inhalation suppresses […]. Life Sciences, 108(2), 109-115.
  9. Mieres-Castro, D., Ahmar, S., Shabbir, R., & Mora-Poblete, F. (2021). Antiviral activities of eucalyptus essential oils: […]. Pharmaceuticals, 14(12), 1210.
  10. Inouye, S., Takizawa, T., & Yamaguchi, H. (2001). Antibacterial activity of essential oils and their major constituents against respiratory tract pathogens by gaseous contact. Journal of Antimicrobial Chemotherapy, 47(5), 565-573.
  11. Horváth, G., & Ács, K. (2015). Essential oils in the treatment of respiratory […]. Flavour and Fragrance Journal, 30(5), 331-341.
  12. Lizogub, V. G., Riley, D. S., & Heger, M. (2007). Efficacy of a pelargonium sidoides preparation in patients with the common cold: a randomized, double blind, placebo-controlled clinical trial. Explore, 3(6), 573-584.
  13. Onal, H., Arslan, B., Ergun, N. U., Topuz, S., Semerci, S. Y., Kurnaz, M., ... & Kocatas, A. (2021). Treatment of […] patients with quercetin: A prospective, single-centre, randomized, controlled trial. Authorea Preprints.
  14. Passali, D., Passali, G. C., Bellussi, L. M., Sarafoleanu, C., Loglisci, M., Manea, C., ... & Passali, F. M. (2018). Bromelains penetration into the blood and sinonasal mucosa in patients […]. Acta Otorhinolaryngologica Italica, 38(3), 225.
  15. Emamian, M. H., Hassani, A. M., & Fateh, M. (2013). Respiratory tract […] and its preventive measures among Hajj pilgrims, 2010: a nested case control study. International Journal of Preventive Medicine, 4(9), 1030.
  16. Frye, R., Bailey, J., & Blevins, A. (2011). Which treatments provide the most relief for […].