Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Fruit is zonder twijfel een veelzijdig product. Je krijgt namelijk relatief weinig calorieën binnen, maar veel voedingsstoffen zoals water, vitamines, mineralen, voedingsvezels, maar ook bioactieve stoffen zoals carotenoïden, lycopenen en flavonoïden. Daarnaast levert fruit koolhydraten in de vorm van suiker, waardoor je er ook energie van krijgt. Eet je twee stuks fruit per dag dan profiteer je optimaal van al deze voedingsstoffen. De 10 bekendste fruitsoorten delen we graag met je!
Meer lezen over gezonde voedingsstoffen? Bekijk onze categoriepagina Vitaminen.
Lees verder onder de afbeelding
Een gemiddelde banaan bevat 120 kilocalorieën, 26 gram koolhydraten en 2,5 gram vezels. Verder bevat de banaan relatief weinig vitamine C – dit in vergelijking tot andere fruitsoorten – maar juist veel voedingsvezels, kalium en zetmeel (langzame koolhydraten). De banaan is één van de calorierijkste fruitsoorten en daarom handig voor of na het sporten wanneer je wat extra energie nodig hebt. Een leuk weetje: wanneer een banaan meer rijpt (je laat hem langer liggen), wordt het zetmeel omgezet in suikers. Een rijpere banaan smaakt dan zoeter!1
Een schaaltje aardbeien bevat 29 kilocalorieën, 5,1 gram koolhydraten en 1,1 gram vezels. Aardbeien bevatten relatief weinig calorieën, maar veel vitamine C en foliumzuur.Vitamine C zorgt onder andere voor een goede weerstand en bevordert de opname van ijzer.2 Foliumzuur, ook wel vitamine B11 genoemd, zorgt voor het normaal functioneren van het immuunsysteem.3 Vergelijk je het met andere fruitsoorten dan bevat alleen de kiwi meer vitamine C. De aardbei is dan ook een waar vitamine C bommetje te noemen!4
Een sinaasappel bevat 62 kilocalorieën, 10,3 gram koolhydraten en 2,6 gram vezels. Daarnaast is de sinaasappel rijk aan vitamine C en foliumzuur. We raden sterk aan om vooral losse sinaasappels te eten, op die manier gaan al deze voedingsstoffen niet verloren. Via een glas sinaasappelsap krijg je een hoop suikers binnen (calorieën) en minder voedingsvezels.5
Een mandarijn bevat 28 kilocalorieën, 5,9 gram koolhydraten en 0,5 gram vezels. De mandarijn herbergt, net als de sinaasappel, veel vitamine C en foliumzuur. Sinaasappels en mandarijnen vallen onder de noemer citrusfruit. Ander citrusfruit zijn bijvoorbeeld: citroenen, limoenen, grapefruits, minneola’s, tangerines en kumquats. Eet je graag mandarijnen? Kies dan per portie voor twee stuks, ander krijg je net wat te weinig binnen.6
De appel bevat 76 kilocalorieën, 16,2 gram koolhydraten en 2,7 gram vezels. Ze leveren niet veel vitamine C, maar wel voedingsvezels en kalium. Kalium is belangrijk voor een goede vochtbalans in het lichaam en het regelt de bloeddruk. Ongeveer 350.000 mensen in Nederland hebben een appelallergie en kunnen daardoor geen appels eten. Leuk weetje: appels uit Nederland hebben het hele jaar een lage klimaatbelasting.7
Een schaaltje blauwe bessen bevat 52 kilocalorieën, 11 gram koolhydraten en 2,4 gram vezels. Neem gerust regelmatig wat blauwe bessen, want ze leveren weinig calorieën, maar veel vitamine C, K, voedingsvezels en antioxidanten. In het bijzonder zijn de antioxidanten zeer welkom, ze ruimen namelijk vrije radicalen op. Dit zijn stoffen die agressief zijn en schade kunnen aanbrengen aan cellen en weefsels. Antioxidanten hebben hierdoor een beschermend effect. De blauwe bes staat ook wel bekend als de Koningin der bessen, en jij begrijpt nu waarom!8
Een kiwi bevat 50 kilocalorieën, 9,3 gram koolhydraten en 1 gram vezels. De kiwi is ook echt een vitamine C bommetje, met hoofdletters kunnen we wel stellen. Maar niet alleen de weerstandsvitamine is goed vertegenwoordigd in de kiwi, ook vezels en tal van andere mineralen en vitamines zijn in de kiwi aanwezig. We blijven het graag nog eens herhalen: wat is fruit toch een prachtig product, je krijgt zoveel nuttige voedingstoffen. Een leuk extra weetje trouwens: de kiwi komt oorspronkelijk uit China!9
Een schaaltje watermeloen bevat 45 kilocalorieën, 10 gram koolhydraten en 0,8 gram vezels. De watermeloen is een bijzondere fruitsoort omdat het een geweldige bron is van bèta-caroteen, een stof die in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. En deze vitamine draagt bij aan een goed weerstands- en gezichtsvermogen. Verder zitten er ook vitamine C, kalium, voedingsvezels en lycopeen in. Lycopeen behoort tot de bioactieve stoffen en is een antioxidant.10
Een peer bevat 125 kilocalorieën, 26,3 gram koolhydraten en 5 gram vezels. Misschien valt het je op; een peer bevat veel vezels, met name in en rondom de schil. Het spreekt voor zich dat je de schil dan ook niet moet weggooien, dat is zonde! De peer bevat verder vitamine C, kalium en in het bijzonder het mineraal koper. Een spoorelement dat betrokken is bij de vorming van bindweefsel en botten.11
Een handje druiven bevat 37 kilocalorieën, 8,1 gram koolhydraten en 0,9 gram vezels. Druiven leveren dan niet veel vitamine, maar wel veel kalium en voedingsvezels. Vergelijk je de witte met de blauwe druif dan zijn er wat verschillen. Blauwe druiven bevatten wat meer vezels en iets minder calorieën. Ook bevat de blauwe druif het stofje resveratrol, ook wel een polyfenol genoemd; een krachtige antioxidant.12
In dit artikel hebben we de 10 bekendste fruitsoorten besproken. Het leuke is dat elke fruitsoort weer net iets anders is qua samenstelling en voedingsstoffen. Wel kan er gezegd worden dat fruit in het algemeen de volgende voedingsstoffen bevat: vitamine C, kalium, koolhydraten en bioactieve stoffen, maar weinig calorieën. Wees geen dief van je gezondheid en geef jezelf deze voedingsstoffen met minimaal twee stuks fruit per dag. Een bekend maar wel terecht advies!