Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Een mooie volle en glanzende bos haar staat bij de meeste mensen wel op het wensenlijstje. Menig vrouw heeft daarbij de voorkeur voor lange lokken, maar dat lijkt niet altijd eenvoudig bereikbaar. Hoe snel groeit haar eigenlijk en kun je dit beïnvloeden?
Lees verder onder de afbeelding
Ons haar is iets waar we in een ideale situatie trots op zijn. Met name de haren op ons hoofd, want op de rest van ons lichaam zijn we ze vaak liever kwijt dan rijk. Haren bestaan uit het deel dat je ziet en een onderhuids deel. Dat zichtbare deel noemen we de haarschacht en is dood weefsel. Dit bestaat voornamelijk uit het eiwit keratine. Deze haarschacht heeft drie lagen en van binnen naar buiten zijn dat: het merg (medulla), de cortex en de cuticula.1
Onder de huid bevindt zich de follikel, ofwel haarzakje. Hierin zit de haarwortel, wat het levende en dus het belangrijkste deel van het haar is. De gezondheid van de follikel is dan ook essentieel voor de gezondheid van het haar. Haar bestaat voor zo’n 90 procent uit keratine, een stof die we ook terugvinden in onze huid en nagels.
Je hebt ongeveer 100.000 haarzakjes op je hoofdhuid en zo’n vijf miljoen op je lichaam. Uit elk van deze follikels groeit een haar volgens een bepaalde cyclus. Deze haargroeicyclus herhaalt zich zo’n 20 keer per haarzakje. Maar hoeveel cm groeit je haar per maand? Haar groeit gemiddeld 0,35 mm per dag, ofwel 1 à 1,2 cm per maand.2
In het eerste deel van de cyclus, de anagene fase, vindt er snelle celdeling plaats in de haarwortel. Hierdoor ontstaat een nieuw haar die via de follikel uit de huid wordt geduwd. Deze groeifase op het hoofd duurt gemiddeld twee tot zeven jaar.
In de tweede fase, de katagene fase, stopt de groei van de haren. De bloedtoevoer richting de haren en cellen komt ten einde. Dit wordt ook wel de overgangsfase genoemd. Deze periode duurt ongeveer twee tot drie weken.
Daarna begint de rustperiode, ofwel telogene fase, die ongeveer drie maanden duurt. Hierbij zitten de haren in de follikels maar groeien ze niet meer actief. Vervolgens vallen de haren uit. Het is hierbij normaal om dagelijks zo’n 50 à 120 haren te verliezen. Uit dezelfde follikel kan vervolgens weer nieuw haar groeien, de zogenoemde terugkeer naar de anagene fase.
Aangezien haar voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun uiterlijk is, hebben we er vaak van alles voor over om hier iets moois van te creëren. Over haargroei hoor je dan ook allerlei dingen die goed of juist niet goed zouden zijn. We bespreken een aantal veelgehoorde stellingen.
Deze stelling heb je vast wel eens gehoord. Dit is echter een absolute fabel! Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen, groeit je haar vanuit het haarzakje en knippen van het haar heeft daar geen invloed op. Wat je wel bereikt met het knippen is dat je het (verder) splijten van de onderkant van het haar voorkomt. Hierdoor blijft het haar sterker en ziet het er mooier uit. Als je dit op tijd doet, hoeft er bij de knipbeurt minder afgehaald te worden, waardoor je een mooie lengte behoudt.
Ook dit is niet waar. Het lijkt soms misschien alsof je door het kammen veel haren verliest, echter – indien je uiteraard niet te hardhandig te werk gaat – zijn dat alleen de haren die al in de laatste groeifase zaten en sowieso zouden uitvallen. Borstel je haar dus dagelijks om de glans erin en de knopen eruit te houden. Zit echter niet te veel aan je haar, want je kan hierdoor wel de talgproductie te veel stimuleren, wat zorgt voor vet haar.
Dit is in de meeste gevallen niet waar. Er zijn tal van middeltjes op de markt die beloven dat je daarmee langere lokken creëert. Helaas is dat in veel gevallen niet waar. Schoonheid en gezondheid komt in de basis van binnenuit, wat we ook relateren aan het haar.
De verzorgingsproducten kunnen het haar wel iets beter eruit laten zien, maar vaak zitten ze vol met chemische middelen waar we ons haar en huid liever niet aan blootstellen. Natuurlijke middelen zijn daarentegen prima om te proberen, maar kijk dus goed naar de ingrediënten.
Weer een fabel. Hoe jij leeft, heeft ook invloed op de levensfasen van je haren. Ongezonde voeding, roken, stress en medicatie zijn allerlei factoren die de conditie van de haarfollikel negatief beïnvloeden.3,4 Deze beschadigen de cellen en vaten, waarmee ze de natuurlijke groeicyclus verhinderen. Daarentegen zijn goede leefstijlfactoren positief voor de haargroei.
Jazeker! Gezonde voeding bevat een breed scala aan voedingsstoffen die jouw algehele gezondheid en ook die van het haar verbeteren. De haarwortel moet voldoende voedingsstoffen krijgen om het haar goed te laten groeien volgens de drie fasen. Gezonde voeding bevat een hogere hoeveelheid aan nuttige voedingsstoffen en laat daarmee het haar sneller groeien.
Hoe meer gezonde nutriënten je eet, hoe sterker je haar zal zijn.5 Bekende haarvitamines en - mineralen zijn biotine, vitamine D, zink, ijzer en selenium. Ook eiwitten zoals collageen en keratine zijn belangrijk voor de opbouw en conditie van de haren.
Een hoop fabels en feiten over haargroei die de ronde doen dus. Een quick fix is er niet, maar we kunnen wel degelijk invloed uitoefenen op de groeifasen van ons haar. Focus je op de goede voedingsstoffen en juiste verzorging. Met een beetje geduld kan je daarmee veel bereiken en kan ook jij je haar lang laten groeien!