Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Voedselverspilling komt vaak voor door het weggooien van voedingsproducten zodra het over de datum is. Men gebruikt de houdbaarheidsdatum als strikte leidraad om te bepalen wanneer het product niet meer goed is voor consumptie. Zonde, want veel producten zijn na de 'ten minste houdbaar tot datum' nog veilig om te eten. Ontdek in dit blog alles wat je moet weten over de THT van voedingsproducten.
Lees verder onder de afbeelding
De houdbaarheid van een voedingsproduct lees je af op het etiket en geldt voor ongeopende verpakkingen. Er zijn twee verschillende typen houdbaarheidsdata:
Dit is de minimale houdbaarheid van een product en is te vinden op voedingsmiddelen die niet snel bederven zoals pasta, rijst, koffie en melk. Het kunnen zowel ongekoelde als gekoelde producten zijn. Na deze datum is het nog veilig om het product te eten, echter kan de kwaliteit van het product achteruit gaan wat betreft de smaak, kleur of geur.
Voedingsproducten met een verlopen THT-datum mogen wettelijk verkocht worden, maar de verkoper draagt hiervoor wel de verantwoordelijkheid.
Dit is de uiterste houdbaarheidsdatum en staat voor de laatste dag waarop je het product veilig kan consumeren. Een TGT-datum staat op voedingsproducten die kort houdbaar zijn en snel bederven zoals (rauw) vlees en vis, versgeperste fruitsap, koelverse maaltijden en voorgesneden groenten.
Benieuwd wat er nog meer op het etiket van een voedingsmiddel te vinden is? Lees dan ons blog over hoe voedseletiketten je kunnen misleiden.
Voor een aantal voedingsproducten is het niet verplicht om een datum op het product te zetten. Dit geldt voor:
Of deze producten nog goed zijn om te consumeren, dien je zelf te beoordelen door je zintuigen in te zetten en te kijken, ruiken en proeven.
Het verkeerd interpreteren van de houdbaarheidsdatum speelt een rol in de mate van voedselverspilling. Veel mensen zijn zich niet bewust van het verschil tussen THT en TGT en verwarren 'ten minste houdbaar tot' met 'te gebruiken tot'. Hierdoor wordt vaak voedsel weggegooid dat eigenlijk nog veilig geconsumeerd kan worden. Dit is de oorzaak voor ongeveer 10 procent aan voedselverspilling bij mensen thuis.1
Om de verschillen tussen THT en TGT duidelijk te maken, zijn twee iconen bedacht voor het aanduiden van deze houdbaarheidsdata (zie figuur 1). Producenten zijn echter niet verplicht dit op de verpakking te zetten. Volgens onderzoek van Wageningen University & Research helpen deze iconen bij het verminderen van voedselverspilling.1
Figuur 1: iconen ‘ten minste houdbaar tot’ (links) en 'te gebruiken tot' (rechts).
Wil jij naast het verminderen van voedselverspilling nog andere stappen zetten om duurzamer te eten? Bekijk dan onze tips in het blog Wat is duurzaam eten en hoe pak je het aan?
Om de houdbaarheid van een voedingsproduct te waarborgen, is het belangrijk om de producten op de juiste manier te bewaren. Op producten met een TGT-datum moet een bewaaradvies op de verpakking staan, inclusief aanwijzingen voor als het product is geopend. Bewaar gekoelde producten in een koelkast die afgesteld is op 4 graden.
De bewaarwijzer is een zeer handig hulpmiddel om erachter te komen hoe een specifiek voedingsproduct het beste bewaard kan worden, voor zowel een gesloten als geopende verpakking. We bespreken enkele voorbeelden:
Naast de houdbaarheidsdatum zijn er andere elementen op de verpakking die voor verwarring kunnen zorgen. Lees ook ons blog waarin we kijken of de Nutri-Score misleidend of een handig tool is.
Voedingsproducten met een TGT-datum zijn niet meer veilig te consumeren na de houdbaarheidsdatum. De kans op ziekte door overgroei aan bacteriën is dan groot en brengt gezondheidsrisico's met zich mee. Deze bacteriën zie, ruik en proef je vaak niet, maar je kunt er wel degelijk ziek van worden.
Producten met een THT-datum kun je vaak nog wel eten als het over datum is, maar dat dien je zelf te beoordelen door te kijken, ruiken en proeven. Wanneer een product geopend is, kan de houdbaarheid van het product beperkt zijn. Dit staat dan op het etiket vermeld.
We bespreken een aantal voorbeelden:
Figuur 2: versheidstest van eieren.
In een eerder geschreven blog bespreken we of eieren gezond zijn en hoeveel je er per dag mag eten.
Als je tot een kwetsbare groep behoort, is het belangrijk om extra goed op te letten op de houdbaarheidsdatum van voedingsproducten om ziekte te voorkomen. Je bent dan gevoeliger voor een voedselinfectie. Dit geldt voor:
Of je een voedingsproduct nog kan eten wanneer het over datum is, hangt van een aantal factoren af. Is er sprake van een TGT-datum dan is het beter om het product niet meer te eten, dat is niet veilig en brengt gezondheidsrisico's met zich mee. Voedingsproducten met een THT-datum beoordeel je zelf door te kijken, ruiken en proeven. Door bewust te zijn van het verschil tussen TGT en THT, verminder je voedselverspilling.