Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Verschillende stoffen in je hersenen bepalen voor een groot deel hoe je je voelt, waaronder dopamine, bekend om zijn rol in motivatie. Maar wat als dit systeem niet meer goed werkt? Kun je dan zelf je dopamine verhogen om de natuurlijke balans te herstellen?
Lees verder onder de afbeelding
Dopamine behoort tot de neurotransmitters; stoffen die je kunt zien als chemische boodschappers omdat ze signalen doorgeven tussen zenuwcellen in je hersenen. Je maakt dopamine aan in hersengebieden die onder meer verantwoordelijk zijn voor beweging, motivatie en gevoelens van beloning, zoals de substantia nigra en het ventraal tegmentum.1 Nadat dopamine hier wordt vrijgegeven, bindt het zich aan specifieke receptoren op zenuwcellen. Hierdoor kan de zenuwcel een elektrisch signaal aan nabijgelegen zenuwcellen doorgeven, wat communicatie tussen verschillende hersengebieden mogelijk maakt.
Dopamine is naast een neurotransmitter ook een hormoon, wat betekent dat het ook buiten de hersenen een rol in het lichaam speelt. Zo is het betrokken bij het uitscheiden van natrium in de nieren en bij het ontspannen en vernauwen van bloedvaten, wat bijdraagt aan de bloeddrukregulatie.2 Hoewel het dus vaak over de invloed op het beloningssysteem gaat, vervult dopamine belangrijke functies in het gehele lichaam.
De aanmaak van dopamine begint bij het aminozuur tyrosine. Je lichaam kan dit aminozuur zelf aanmaken, maar je kunt het ook binnenkrijgen via eiwitrijke voeding. Als je lichaam zelf een aminozuur kan aanmaken, beschouwen we dit in principe als niet-essentieel – het is dus niet nodig om het door middel van voeding binnen te krijgen. Maar voor de aanmaak van tyrosine heeft je lichaam eerst fenylalanine nodig, dat wél een essentieel aminozuur is. Dit halen we uit voedingsmiddelen zoals peulvruchten, zaden en noten, of dierlijke producten zoals eieren en vlees.
Zodra tyrosine beschikbaar is in je hersenen, begint het omzettingsproces naar tussenstap levodopa (L-DOPA) met behulp van een enzym genaamd tyrosinehydroxylase. Daarna komt het enzym aromatisch L-aminozuur decarboxylase in actie, dat L-DOPA omzet in dopamine. Dit sla je vervolgens op in blaasjes binnen zenuwcellen en komt vrij in de synaps (ruimte tussen zenuwcellen) wanneer de zenuwcel hiervoor een signaal krijgt.1,3 Daar kan, na het bereiken van de juiste receptoren, de vrijgekomen dopamine zijn werk verder doen.
Een verstoorde dopaminehuishouding kan allerlei fysieke en mentale uitdagingen met zich meebrengen. Het is immers betrokken bij onder meer je motivatie, beloning en beweging, wat inhoudt dat een tekort invloed kan hebben op een of meerdere van deze systemen.
Mensen waarbij het dopamineniveau laag is, ervaren vaak minder motivatie of vreugde in alledaagse dingen. Dit zou goed een gevolg kunnen zijn van een minder actief beloningssysteem door het tekort. Hierdoor geniet je misschien minder van de dingen die je normaal wel leuk vindt, wat op zijn beurt kan leiden tot gevoelens van lusteloosheid.
Ook beweging en coördinatie kunnen beïnvloed worden door afwijkende dopaminegehaltes. Een van de functies van de neurotransmitter is om signalen van je hersenen naar je spieren te sturen. Verstoringen in dit proces zijn gelinkt aan een fenomeen genaamd “central fatigue”, dat zich kenmerkt door gevoelens van vermoeidheid en trage reacties.4 Als bewegingen minder effectief worden, lijden je sportprestaties en dagelijkse activiteiten daar waarschijnlijk ook onder.
Net zoals lage niveaus van neurotransmitters voor problemen kunnen zorgen, kan een teveel dat ook. Zo bestaat er een link tussen impulsiviteit en hoge dopamineniveaus. Bij een overschot aan dopamine kan het sterke effect op het beloningssysteem ervoor zorgen dat je sneller impulsief reageert zonder erbij na te denken. Hierdoor kun je ook sneller iets als bedreiging zien of je competitief opstellen, wat zich kan uitten in agressief gedrag.5,6
Daarnaast kan een teveel je angstig of gestrest maken. Je kunt daardoor minder goed ontspannen of in slaap vallen. Slapeloosheid wordt daarom ook teruggezien bij hoge dopamineniveaus, waardoor je overdag ook minder goed functioneert en prikkelbaarder bent.7,8
Verschillende externe invloeden, vooral vanuit je leefstijl en omgeving, kunnen je dopaminebalans verstoren.
Je dopamine verhogen, of liever gezegd in balans brengen, begint bij leefstijlaanpassingen. Dit voelt in het begin misschien extra lastig door een bestaande disbalans, maar onthoud dan vooral waarvoor je het doet. Kleine stapjes, zoals af en toe wandelen, je voeding aanpassen en bewuster omgaan met digitale prikkels, kunnen al veel verschil maken.