Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Hoe gezond is groene thee? Lees hier de voordelen!

Is groene thee gezond en waar is groene thee goed voor? Deze vraag duikt regelmatig in je hoofd op zodra je een slok neemt van het hartverwarmende drankje. Wij als groene thee liefhebbers vonden het zeker de moeite waard om dat te onderzoeken. 

Meer lezen over de werkzame stoffen in thee? Bekijk onze categoriepagina Antioxidanten.

Lees verder onder de afbeelding

Hoe gezond is groene thee? Lees hier de voordelen!

Onderwerpen in dit artikel

  • De oorsprong van thee
  • Groene thee, zwarte thee en rooibos
  • Is groene thee gezond? 
  • Groene thee capsules
  • Beste groene thee
  • Met verbeterde opname door zwarte peper extract (Bioperine®)
  • Groene thee suppleren?

De oorsprong van thee

Ben jij ook benieuwd wie we dankbaar mogen zijn voor het uitvinden van thee? Er gaan meerdere verhalen de ronde hoe thee precies is ontstaan. Een van de bekendste verhalen gaat over de Chinese keizer Shen Nung, die volgende de Chinese mythologie ongeveer 2700 jaar voor Christus plaatsvond. De keizer kookte uit hygiënevoorschriften eerst zijn water voordat hij het dronk. Per abuis vielen een aantal blaadjes van een struik in zijn water. Het water kleurde anders, waardoor de nieuwsgierigheid van de Keizer werd opgewekt en hij besloot het drankje te drinken. Hij was verbaasd over de heerlijke en kruidige smaak van de thee.

Groene thee, zwarte thee en rooibos

Dat thee zijn oorsprong kent in China betekent niet dat de theestruiken alleen in dit land voorkomen. Zo zijn landen als India, Sri Lanka en Indonesië ook belangrijke gebieden waar de theeplanten groeien. Ze hebben namelijk het perfecte klimaat voor thee. Zwarte en groene thee zijn afkomstig van de theeplant Camellia Sinensis. Maar waarom verschillen deze twee theesoorten dan van geur, kleur en smaak? 

Bij zwarte thee worden de theeblaadjes bewerkt waardoor oxidatie plaatsvindt. Bij groene thee worden de blaadjes na het plukken gedroogd, waardoor ze hun originele groene kleur en daarbij ook smaak behouden. Bij rooibosthee is de werking net weer wat anders; deze is afkomstig van een plant die voorkomt in de omgeving Cederberg in Zuid-Afrika. Bij dit proces worden de naaldjes van de plant geplukt, gestampt en in de zon gelegd. Doordat rooibos niet afkomstig is van een echte theeplant, maakt het officieel geen echte theesoort. Maar dat neemt niet weg dat de smaak erg lekker is!

Hoe gezond is groene thee? Lees hier de voordelen!

Is groene thee gezond? 

We gaan dieper in op de werking van groene thee, die voor velen een klein geluksmomentje in een kopje is. Of het drinken van dit warme drankje ook nog gezond is? Hier durven we stellig ja op te antwoorden; zo blijkt dat groene thee onder andere de spijsvertering en immuunsysteem ondersteunt en bijdraagt aan het metabolisme.** Dit komt door het productieproces van de theesoort. We benoemden namelijk net al dat bij het proces van groene thee geen oxidatie plaatsvindt. Hierdoor behouden de blaadjes de antioxidanten, die vrije radicale binnen de cellen in ons lichaam uitschakelen. Antioxidanten vallen ook wel onder polyfenolen, dit zijn chemische verbindingen in groente en fruit.2

Daarnaast bevat groene thee zo’n 30 tot 40 procent polyfenolen. Deze polyfenolen bestaan weer voor tussen de 80 tot 90 procent uit catechines. Catechines is een verzamelnaam voor een groep polyfenolen die als antioxidant werken. Het grootste bestandsdeel van catechines is EGCG (epigallocatechinegallaat), welke hier 48 tot 59 procent uit bestaat.3,4,5,6

Het komt er dus op neer dat groene thee bestaat uit polyfenolen, welke die bestaan uit catechines en ook uit EGCG. Puntje bij paaltje fungeren deze stoffen allemaal als antioxidanten, die onder andere het immuunsysteem ondersteunen**. Heb jij hier al bij stil gestaan terwijl je net je kopje vloeibaar goud- of toch groen dronk? 

Groene thee capsules

Ben je geen fan van groene thee maar wil je wel graag profiteren van de gezondheidswerkende effecten? Dan hebben we daarvoor een oplossing, namelijk de Groene Thee & Bioperine®! 

Voordelen product
  • Beste groene thee extract wereldwijd
  • Hoge dosering EGCG van 45 – 55%
  • Met ten minste 98% polyfenolen & 80% catechines
Groene Thee & Bioperine®
Groene Thee & Bioperine® 60  vegan capsules

Beste groene thee

Met het ontwikkelen van dit exemplaar hebben we rekening gehouden met de meest belangrijke onderdelen van groene thee, waaronder het antioxidant EGCG. Deze stof ondersteunt het immuunsysteem.** Daarnaast zorgt de aanwezigheid van onder andere 80 procent catechines ook voor een goede werking van de stofwisseling!** We horen je al denken: maar hoe zit het dan met de rest van de verhoudingen tussen een kopje groene thee en een capsule van Groene Thee & Bioperine®? We leggen het je uit:

De groene thee uit de supermarkt waar je één kopje van kan zetten bevat ongeveer 50 mg polyfenolen per 200 ml. Deze bestaat dan uit circa 25 mg EGCG en 40 mg catechines. Eén capsule van Groene thee & Bioperine® van 500 mg bevat 490 mg polyfenolen, 250 mg EGCG en 400 mg catechines. Dit betekent dat je ongeveer 10 koppen groene thee zou moeten drinken om aan deze hoeveelheid te komen. Misschien is zoveel thee drinken iets te veel van het goeie en is één capsule hiervoor de ultieme en gemakkelijke oplossing!

Met verbeterde opname door zwarte peper extract (Bioperine®)

Bovendien maakt de aanwezigheid van catechines en EGCG maken dit product niet automatisch goed opneembaar. Om deze kwaliteit te waarborgen hebben we daarom Bioperine® toegevoegd, welke op basis is van zwarte peper. Hierbij is het klinisch bewezen dat het helpt bij de opneembaarheid van kruiden, waaronder groene thee.

Groene thee suppleren?

Groene thee is gezond doordat het onder andere het immuunsysteem ondersteunt en hart- en bloedvaten! Blijf daarom lekker thee doordrinken als je er gek op bent. Ben je juist geen fan van groene thee of vind je 10 koppen per dag een beetje te veel van het goeie? Dan is Groene Thee & Bioperine® de ultieme oplossing voor jou. En of je nou vast blijft houden aan je traditionele kopje groene thee of de Groene Thee & Bioperine aanschaft. Je gezondheid doe je hoe dan ook een plezier!

** Op basis van gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating voor Groene thee met Bioperine®.

Advies nodig over groene thee?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. De Theespecialist. Over thee.
  2. Cross, J. (2006). Medline, PubMed, PubMed central, and the NLM. Editors' Bulletin, 2(1), 1-5.
  3. Juneja, L. R., Kapoor, M. P., Okubo, T., & Rao, T. (Eds.). (2013). Green tea polyphenols: nutraceuticals of modern life. CRC press. 
  4. Lin YungSheng, L. Y., Tsai YaoJen, T. Y., Tsay JyhShyan, T. J., & Lin JenKun, L. J. (2003). Factors affecting the levels of tea polyphenols and caffeine in tea leaves.
  5. Khan, N., & Mukhtar, H. (2007). Tea polyphenols for health promotion. Life sciences, 81(7), 519-533. 
  6. Khan, N., & Mukhtar, H. (2008). Multitargeted therapy of [...] by green tea polyphenols. [...] Letters, 269(2), 269-280.