Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
HIIT training is niet meer weg te denken binnen de sport, ondanks dat de uitspraak van deze afkorting nog weleens wenkbrauwen doet fronsen. De trainingsvorm is in de laatste jaren razend populair geworden. Maar wat is nou precies het geheim van deze trainingen? In dit blog kom je te weten wat HIIT training is en waarom ze zo effectief zijn.
Lees verder onder de afbeelding
High intensity interval training (HIIT) is een trainingsvorm waarbij korte periodes van maximale inspanning worden afgewisseld met korte rustmomenten. Deze intensieve aanpak zorgt ervoor dat je hartslag snel stijgt en je in een korte tijd een effectieve workout doet.
HIIT trainingen bestaan uit korte intervallen van minder dan 45 seconden tot langere intervallen van ongeveer 2 tot 4 minuten, gevolgd door variërende herstelperiodes.1 Tijdens de inspanning train je doorgaans op 80-100% van je maximale hartslag.2 HIIT kan in veel sporten worden toegepast, maar is vooral populair bij activiteiten zoals hardlopen en fietsen, waarbij grote spiergroepen worden geactiveerd.3
Wil jij weten hoe je op 80-100% van je maximale hartslag kunt trainen? Lees dan ons blog over het berekenen van hartslagzones.
HIIT training combineert elementen van zowel cardio als krachttraining, afhankelijk van de oefeningen die je kiest. Klassieke HIIT-workouts, zoals sprintintervallen of burpees, richten zich vooral op het cardiovasculaire systeem en verhogen je hartslag snel. Maar als je HIIT combineert met krachtoefeningen zoals squats, push-ups of kettlebell swings, train je tegelijkertijd je spieren en bouw je kracht op.
HIIT trainingen zijn in recente jaren aan een opmars begonnen en dat is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Onderzoek toont aan dat deze intentieve trainingsvorm meerdere voordelen bidet, zowel op gebied van sportprestaties als algemene gezondheid. Hieronder bespreken we 5 belangrijke voordelen van HIIT.
Een van de grootste voordelen van HIIT is dat het je sportprestaties in korte tijd kan verbeteren. In Noorwegen liet een studie bij wielrenners zien dat HIIT een grotere verbetering opleverde op zowel lange (40 minuten) als korte (30 seconden) inspanningstesten, vergeleken met trainingen met langere rustperiodes.4 Dit komt doordat HIIT zowel het aerobe (uithoudingsvermogen) als het anaerobe (explosiviteit) energiesysteem aanspreekt.5
Door de hoge intensiteit verbrand je tijdens een HIIT-workout veel calorieën in korte tijd. Je lichaam moet hard werken om de inspanning vol te houden, waardoor je energieverbruik hoog ligt. Onderzoek toont zelfs aan dat HIIT effectiever is in het verlagen van lichaamsvet dan een training op een matige intensiteit.6
Bekijk ook ons blog over hoe afvallen met krachttraining werkt.
Naast sportprestaties en vetverbranding heeft HIIT ook voordelen voor je hart- en longgezondheid. Studies tonen aan dat HIIT je cardiorespiratory fitness (uitgedrukt in VO2max) sterker kan verbeteren dan matige inspanning.2,7 Een hoge VO2max is een belangrijke indicator voor cardiovasculaire gezondheid.
Conditie opbouwen? Bekijk ook onze tips voor een beter uithoudingsvermogen.
HIIT-workouts zijn ideaal voor mensen met een druk schema. Omdat de training uit korte, intensieve intervallen bestaat, duurt een sessie vaak niet langer dan 30 tot 45 minuten. Dit maakt HIIT een efficiënte manier om in korte tijd een effectieve workout te voltooien.
Een ander voordeel van HIIT is dat je het overal kunt doen. Je hebt geen sportschool apparaten nodig – veel oefeningen kunnen gewoon met je eigen lichaamsgewicht worden uitgevoerd. Dit maakt HIIT toegankelijk en makkelijk in te passen in je dagelijkse routine, of je nu thuis, in het park of in de sportschool traint.
Voor de meeste mensen levert twee tot drie HIIT sessies per week de beste resultaten op.7,8 Meer dan dat kan je herstel in de weg zitten, omdat je lichaam onvoldoende tijd krijgt om te herstellen. Zorg er daarom voor dat je goed uitgerust bent op de dagen dat je een HIIT training plant. Ben je nieuw met HIIT? Bouw het dan rustig op. Deze workouts zijn intensief en vragen veel van je spieren en conditie. Door geleidelijk op te bouwen, verklein je het risico op overbelasting en blessures.
Geen tijd om naar de sportschool te gaan? Geen probleem! HIIT trainingen kun je prima thuis doen, zonder apparatuur. Met alleen je eigen lichaamsgewicht kun je al een pittige workout samenstellen die werkt aan je conditie, kracht én vetverbranding. Hieronder vind je een aantal oefeningen die perfect zijn voor een HIIT-workout:
Begin met 30 seconden van de eerste oefening, gevolgd door 15 seconden rust. Ga vervolgens direct door naar de volgende oefening. Je kunt het zo zwaar maken als je zelf wilt, bijvoorbeeld door de rust te verkorten of de duur te verlengen.
Een voorbeeldworkout:
Herhaal dit circuit 3 tot 5 keer, afhankelijk van je niveau.
HIIT is een effectieve en veelzijdige trainingsvorm die weinig tijd kost en toch veel oplevert. Of je nu werkt aan je conditie, vetverbranding of kracht – met korte, intensieve intervallen behaal je snel resultaat. Start met één of twee sessies per week en bouw rustig op. Blijf luisteren naar je lichaam en onthoud: afzien hoort erbij, maar het gevoel van vooruitgang maakt het meer dan waard!