Bereidingstijd: 20-25 min.
Soort gerecht: Lunch, diner, bijgerecht
Boordevol: Eiwitten, vezels, kalium, magnesium, zink, ijzer, lycopeen en vitamine C en B6
In de zomer is er niets lekkerder dan een heerlijke, frisse salade die ook nog eens makkelijk te maken is. En houdt je van Griekse smaken? Dan is deze frisse orzo salade al helemaal een feestje!
Orzo, een veelzijdige pastasoort
Ondanks dat orzo veel weg heeft van rijst, is het een pastasoort. Eentje die steeds populairder wordt, en niet zonder reden. Het is namelijk enorm lekker en veelzijdig. Het wordt dan ook in allerlei keukens op verschillende manieren gebruikt.
Wij gaven in dit recept een Griekse twist aan de orzo. Fun fact: in Griekenland wordt orzo ook ‘kritharaki’ of ‘minestra’ genoemd.
Je kunt deze salade eten als lunch of diner, of serveer ‘m lekker als bijgerecht bij de barbecue. Tip: maak ‘m vooraf om mee te nemen naar het strand, een dagje varen of een picknick.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 200 gram kipfilet
- 100 gram orzo
- Een half blokje groentebouillon
- 200 gram (cherry)tomaatjes
- Een halve komkommer
- Een halve rode ui
- 50 gram groene olijven
- 50 gram feta
Marinade:
- 10 milliliter olijfolie
- 1 theelepel basilicum
- 1 theelepel oregano
- Een halve theelepel knoflookpoeder
- 1 eetlepel citroensap
- Peper en zout
Tzatziki:
- 75 gram Griekse yoghurt
- 1 theelepel Citroensap
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel dille
- 1 theelepel peterselie
- peper en zout
- Een kwart komkommer
Zo maak je het:
- Snijd de kip in blokjes.
- Maak de marinade door de basilicum, oregano, knoflookpoeder, citroensap en de peper en zout door de olijfolie te mengen.
- Meng de kipblokjes met de marinade en laat even trekken. Je kunt dit eventueel al een dag van tevoren doen, zodat de smaak er extra goed in trekt.
- Bereid de orzo zoals aangegeven op de verpakking, maar voeg een half blokje bouillon toe aan het water.
- Verhit een koekenpan en bak hierin de gemarineerde kipstukjes gaar.
- Halveer de tomaatjes, snijd de rode ui in dunne halve ringen en snijd de olijven en de halve komkommer in stukjes.
- Meng de Griekse yoghurt met de citroensap, dille, peterselie en wat peper en zout. en doe bij het yoghurtmengsel.
- Pers ook het teentje knoflook en rasp de kwart komkommer. Voeg ze toe aan de yoghurt met kruiden.
- Verdeel alle ingrediënten over 2 borden en verkruimel er tot slot wat feta over. Top eventueel af met wat verse peterselie.
- Voedingswaardenven trekken. Je kunt dit eventueel al een dag van tevoren doen, zodat de smaak er extra goed in trekt.
- Bereid de orzo zoals aangegeven op de verpakking, maar voeg een half blokje bouillon toe aan het water.
- Verhit een koekenpan en bak hierin de gemarineerde kipstukjes gaar.
- Halveer de tomaatjes, snijd de rode ui in dunne halve ringen en snijd de olijven en de halve komkommer in stukjes.
- Meng de Griekse yoghurt met de citroensap, dille, peterselie en wat peper en zout. en doe bij het yoghurtmengsel.
- Pers ook het teentje knoflook en rasp de kwart komkommer. Voeg ze toe aan de yoghurt met kruiden.
- Verdeel alle ingrediënten over 2 borden en verkruimel er tot slot wat feta over. Top eventueel af met wat verse peterselie.
Voedingswaarden
Energie: 561 kcal
Eiwitten: 38 gram
Koolhydraten: 46 gram
Vetten: 23 gram