Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Gember: alles wat je moet weten!

Van gember shots tot gember thee: deze smaakvolle knol is inmiddels niet meer weg te denken uit ons Westerse eetpatroon. Maar wat is gember eigenlijk? Waar komt gember vandaan? Is gember gezond? Hoe moet je gember schillen en wat zijn geschikte bewaartips voor dit populaire knolletje? Al deze vragen beantwoorden we in dit artikel.

Lees verder onder de afbeelding

Gember: alles wat je moet weten!

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat is gember?
  • Waar komt gember vandaan?
  • Moet je gember schillen (voor thee)?
  • Hoe bewaar je gember?
  • Wanneer is gember niet goed meer?
  • Zelf gembershots maken: hoe doe je dat?
  • Tot slot

Meer lezen over de gezondheidsvoordelen van kurkuma, het broertje van gember? Bekijk ons blog Is kurkuma thee gezond? 5 gezondheidsvoordelen.

Wat is gember?

Gember is een wortelknol die afkomstig is van gember planten. In de middeleeuwen kwam deze bijzondere knol al terug in de gerechten die men toen maakte, vaak om gerechten op smaak te brengen of bijvoorbeeld om vlees lekker mals te krijgen. Dat ze het toen al gebruikten valt goed te begrijpen, want de smaak van gember is erg bijzonder te noemen: vezelig, sappig en pittig, maar ook fris en zoet. 

Daardoor een zeer geliefd specerij die één van de meest geconsumeerde ter wereld is. Gember rauw eten is vooral erg pittig, dus meestal verwerkt men het in een gerecht. De knol is volkomen geschikt voor bijvoorbeeld Aziatische gerechten, maar denk ook aan stoofpotjes, bouillon (soep), verse gember thee of een gember shot.1

Waar komt gember vandaan?

Hoe groeit gember dan precies? De gemberplant komt oorspronkelijk uit het zuiden van China, maar is tegenwoordig ook te vinden in de (sub)tropische regio’s in Azië en Zuid-Amerika. India en China zijn vandaag de dag de twee grootste gember-producenten. Gember komt uit de wortelstok van de gemberplant, officieel bekend als zingiber officinale of bloemplant. Het oogsten van deze plant vindt plaats in de herfst als de bladeren zijn afgestorven. De wortelstokken graaft men op en moeten gedroogd worden in de schaduw. De wat oudere wortelstokken zijn geschikter om te vermalen tot gemberpoeder. 

Verse gember (gemberwortel), gemberthee, gemberpoeder en gember ingelegd in azijn passen heel goed in een gezond voedingspatroon. Gekonfijte gember in siroop bestaat er ook, vanwege toegevoegde suikers is het aan te raden om hier bewust mee om te gaan.2,3

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

Moet je gember schillen (voor thee)?

Geen zin om gember te schillen? Geen probleem! De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: in de schil van gember zit voor een deel de voedingsstoffen en het is zonde als je die niet binnenkrijgt. Zorg er wel voor dat je de gember wast voor consumptie om zo vuil, stof en bacteriën te verwijderen. Bij een wat ouder exemplaar kan de gember raspen wel nuttig zijn, omdat de schil soms wat te stug is om te eten. Ook is het persoonlijk of je gember schilt of niet, dit hangt ook van het recept dat je wilt maken.5

Hoe bewaar je gember?

Een hele gemberwortel gebruik je natuurlijk niet helemaal in een gerecht of verse gemberthee, vaak juist maar een klein stukje. Hoeveel gember in thee je gebruikt, is persoonlijk. De meeste mensen snijden een paar plakjes per kopje thee. Maar wat doe je dan met de rest? Hoe gember bewaren? En hoe lang blijft gember goed?

Tip 1: in de koelkast

Je kunt de gemberwortel zeker ook wel ‘gewoon’ in de fruitschaal leggen, echter gaat het in de koelkast een stuk langer mee. Het werkt hierbij het best om de gemberwortel eerst in een stukje keukenpapier te wikkelen en dat dan vervolgens in een plastic zakje te doen. De gember blijft vervolgens zo’n twee tot drie weken goed in de koelkast.

Tip 2: invriezen

Je kunt ook nog een stapje verder gaan met verkoelen, gember laat zich namelijk ook goed invriezen. Op deze manier verleng je de houdbaarheid aanzienlijk, bevroren gember is namelijk maandenlang houdbaar. Het is verstandig om de gemberwortel hapklare stukjes te snijden en ze dan de vriezer in te doen. Zo kun je gelijk een stukje gember pakken wanneer je verse gemberthee wilt zetten!6

Wanneer is gember niet goed meer?

Hoewel gember zo’n twee tot drie weken in de koelkast goed kan blijven, kun je de gember het beste testen door te zien, ruiken en proeven. Soms is het overduidelijk dat de gember niet meer goed is; het is verkleurd, ingedroogd en er zit schimmel op. Dan heb je maar één taak: de gember weggooien! Een goed stuk gember oogt jong, fris en iets glanzend. Wees overigens niet bang voor een beetje schimmel, kleine stukjes kun je gewoon wegsnijden. Is de gember donkerbruin van binnen en ruikt het vies? Weg ermee!7,8


Zelf gembershots maken: hoe doe je dat?

Dan is het nu de hoogste tijd om zelf met gember aan de slag te gaan en daar helpen we je graag bij. Als er iets lekker, gezond en verfrissend is, dan is het een gembershot. De basis van een gembershot is natuurlijk gember, en daarbij vinden wij het lekker om er citroensap door te doen, oftewel: citroen-gembershot! 

Het is heel simpel: neem voor 10 shots 3 citroenen, 100 gram gember en 100 ml honing of ahornsiroop (is niet verplicht). Rasp en schil de gember eerst en meng dit vervolgens met uitgeperste citroen en eventueel de honing. Gebruik hier een blender voor of een hakmolen en zeef alles tot een glad geheel en voilà, je hebt een gembershot!9

Tot slot

Het gebruik van gember als smaakmaker past in een gezond voedingspatroon. Gebruik je gember nog niet? Probeer het dan vooral een keertje! Deze wortel is vezelig, sappig, pittig, fris en zoet én heeft een hoge voedingswaarde. Volkomen geschikt voor bijvoorbeeld Aziatische gerechten, maar denk ook aan stoofpotjes, bouillon (soep), verse gemberthee of neem een gember shot. Wij zijn fan!

Advies nodig over gember?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Veggipedia.nl. (Z.D.). Gember. Geraadpleegd op 15 april 2022. 
  2. Over InfoNu.nl. (2013). De geschiedenis van gember. Geraadpleegd op 15 april 2022.
  3. Verstegen. (Z.D.). Spices & sauces. Gember. Geraadpleegd op 15 april 2022.
  4. Over InfoNu.nl. (Z.D.). Gember: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van gember. Geraadpleegd op 15 april 2022.
  5. Gezondheidsnet. (2011). Nummer 1 in gezondheid. Moet je gember schillen? Geraadpleegd op 15 april 2022.
  6. Gezondheidsnet. (2017). Nummer 1 in gezondheid. Zo bewaar je verse gember. Geraadpleegd op 15 april 2022.  
  7. Bewaarwijzer. (Z.D.). Gember bewaren. Geraadpleegd op 15 april 2022.  
  8. Gratistips. (Z.D.). Gember bewaren? Inclusief tips voor bewaren. Geraadpleegd op 15 april 2022.  
  9. Culy. (2021). Zelf gembershots maken: hoe doe je dat? Geraadpleegd op 15 april 2022.