Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

GABA (gamma-aminoboterzuur) werking: hoe zit dat?

Ben je na een lange dag volledig uitgeblust, maar eenmaal onder de wol bekruipt je het gevoel alsof je onder hoogspanning ligt? Die verdraaide ‘uit’ knop lijkt in geen velden of wegen te bekennen. Grote kans dat jouw neurotransmitters – en met name GABA – uit balans zijn. 

Lees verder onder de afbeelding

GABA (gamma-aminoboterzuur) werking: hoe zit dat?

Onderwerpen in dit artikel

  • GABA (gamma-aminoboterzuur) en voeding
  • GABA (gamma-aminoboterzuur) werking als neurotransmitter
  • GABA (gamma-aminoboterzuur) en de gemoedstoestand
  • Tot slot

GABA (gamma-aminoboterzuur) en voeding 

GABA komt van nature voor in verschillende gefermenteerde voedingsmiddelen en in thee. Introduceer dus enkele van deze nutriënten in je dagelijkse voedingspatroon wanneer je op natuurlijke wijze de hoeveelheid van deze neurotransmitter in je lichaam wilt verhogen.

Het aminozuur vind je terug in natuurlijke voedselbronnen zoals (blad) groenten, soja- en tuinbonen, noten, zaden, tomaten, eieren en gefermenteerde etenswaren, zoals kimchi, miso en tempeh. Ongezonde voeding, stress, drugs, medicijnen, maar ook het verouderingsproces maakt dat we met de tijd steeds minder gamma-aminoboterzuur aanmaken.3 Lees meer over deze natuurlijke bronnen in het blog 6 manieren om GABA op een natuurlijke manier aan te vullen.

Naast dat je GABA dus via voeding kan binnenkrijgen is je lichaam in staat om de neurotransmitter aan te maken (endogene productie). Het darmmicrobioom is een grote producent van neuroactieve stoffen en neurotransmitters.4 Verder kun je de aanmaak in de hersenen stimuleren door intensief te bewegen of regelmatig je yogamat op te zoeken.5


GABA (gamma-aminoboterzuur) werking als neurotransmitter

Onze hersenen maken gebruik van ruim 100 verschillende neurotransmitters waarvan het aminozuur GABA één van de belangrijkste is. We horen je denken: neurotransmitters, wat zijn dat ook alweer? Tijd om de grijze massa even op te frissen en de werking van GABA (gamma-aminoboterzuur) te ontleden! 

Deze overdrachtsstoffen helpen de hersencellen om met elkaar te communiceren. Gamma-aminobutyric acid of gamma-aminoboterzuur is een ‘remmende’ neurotransmitter wat simpelweg betekent dat het bepaalde hersensignalen blokkeert en de activiteit van het netwerk van cellen dat informatie kan opnemen en verwerken beïnvloedt.1 Je GABA-receptoren zijn belangrijke ontvangers op de hersencellen waar de neurotransmitter zich aan bindt. Zodra het zich aan deze receptoren bindt, vermindert de kans dat de zenuwcel waarmee hij communiceert in actie komt. 

Dit heeft vervolgens invloed op de hersenactiviteit. De meeste effecten worden gegenereerd via twee typen receptoren: de GABA A- en de GABA B-receptor. Binding op de A-receptor zorgt voor een balans tussen activiteit en rust in de hersenen terwijl binding op de B-receptor overactiviteit van de hersenen kan beïnvloeden.2 

Hoe ziet mijn neurotransmitterprofiel eruit?

Met onze neurotransmittertest krijg je in een paar minuten inzicht in je neurotransmitters.

Doe de Neurotransmittertest

GABA (gamma-aminoboterzuur) en de gemoedstoestand 

Uit vele onderzoeken naar de ervaringen van GABA (gamma-aminoboterzuur) is naar voren gekomen dat ontoereikende waarden verband houden met onrust en langdurig plafond staren. De gamma-aminoboterzuur neuronen reguleren namelijk de routes in de hersenen die deze gevoelens als het ware bewandelen.7 

Wat doet GABA nog meer?

Gamma-aminoboterzuur werkt niet alleen in de hersenen. Het is ook aangetoond dat het aminozuur in het centrale zenuwstelsel en in andere organen functioneert. Hierdoor speelt het een belangrijke rol bij het reguleren van de bloeddruk, de alvleesklier, de lever en het immuunsysteem.8,9 

Tot slot

Als je op zoek bent naar een ontspannen way of life kan GABA (gamma-aminoboterzuur) je antwoord zijn. Als belangrijke neurotransmitter is het verantwoordelijk voor het remmen van het overmatig spinnende brein. Denk je dat jouw niveaus wel een oppepper kunnen gebruiken? Voedselbronnen zoals (blad) groenten, soja- en tuinbonen, noten, zaden, tomaten, eieren en gefermenteerde etenswaren kunnen jouw balans weer in evenwicht brengen.

Vraag onze productadviseurs om advies bij het zoeken van de juiste balans tussen de neurotransmitters. Al met al is GABA namelijk een neurotransmitter die we niet over het hoofd kunnen zien wanneer het gaat om rust, ritme en de onoverkomelijke hedendaagse prikkelverwerking.

Advies nodig over GABA?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Boonstra E, de Kleijn R, Colzato LS, Alkemade A, Forstmann BU, Nieuwenhuis S. (2015). Neurotransmitters as food supplements: the effects of GABA on […]. Frontiers in  Psychologie. 
  2. Sigel, E. (2012). Structure, function and Modulation of GABAA Receptors. Journey of Biological Chemistry. 
  3. Selhub, E. M., Logan, A. C., & Bested, A. C. (2014). Fermented foods, microbiota, and mental health: ancient practice meets nutritional psychiatry. Journal of Physiological Anthropology, 33(1), 1-12.
  4. Barrett E, Ross RP, O’Toole PW, Fitzgerald GF, Stanton C. (2012). Y-Aminobutyric acid production by culturable […]. Journal of Applied Microbiology.113(2):411–7. 
  5. Streeter CC, Jensen JE, Perlmutter RM, Cabral HJ, Tian H, Terhune DB, Ciraulo DA, Renshaw PF. (2007). Yoga Asana sessions increase brain GABA levels: a pilot study. Journal of Alternative and Complementary Medicine, 13(4), 419-426.
  6. Peek AL, Rebbeck T, Puts NA, Watson J, Aguila MR, Leaver AM. (2020). Brain GABA and glutamate levels across […]: A systematic literature review and meta-analysis of 1H-MRS studies using the MRS-Q quality assessment tool. Neuroimage.
  7. Hepsomali P, Groeger JA, Nishihira J, Scholey A. (2020). Effects of Oral Gamma-Aminobutyric Acid (GABA) Administration on […] in Humans: A Systematic Review. Frontiers in Neuroscience, 14, 923.
  8. Ngo, D-H., Vo, TS. (2019). An Updated Review on […] of Gamma-Aminobutyric Acid. Molecules, 24(15), 2678.
  9. Hata, T., Rehman, F., Hori, T., Nguyen, JH.(2019). GABA, Y-Aminobutyric Acid, [...]. Journal of […] Research. 236:172–83.