Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Frittata

Bereidingstijd: 30-35 minuten
Soort gerecht: Lunch, bijgerecht
Boordevol: Eiwitten, vezels, vitamine A, B1, B2, B6, B12, D, C, foliumzuur, fosfor, seleen, kalium, ijzer, calcium, magnesium

Een restjes recept

Frittata, je kunt er alle kanten mee op! Het is als het ware een omelet, maar dan dikker. De frittata komt oorspronkelijk uit Italië en werd vroeger vaak gemaakt van alle groenten en pasta die over was van de dag ervoor. In dit recept gebruikten we geen pasta, maar met de ricotta, zongedroogde tomaatjes en Parmezaanse kaas gaven we deze frittata absoluut een Italiaans tintje!

Blij ei(wit)

De frittata is rijk aan eiwitten en door de groenten ook nog eens boordevol vezels en vitaminen. Bovendien past dit perfect in een vegetarisch voedingspatroon! Wist je trouwens dat eieren een volwaardige vegetarische eiwitbron zijn? Eieren bevatten namelijk alle essentiële aminozuren, in de juiste verhoudingen.
 

Ingrediënten:

  • 1 courgette
  • 1 ui
  • 100 gram spinazie
  • 75 gram zongedroogde tomaatjes
  • 5 eieren
  • 100 gram ricotta
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • 5 milliliter olijfolie
  • Optioneel: verse basilicum

Zo maak je de frittata:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snipper de ui en rasp de courgette.
  3. Verhit wat olijfolie in een ruime pan en fruit de ui hierin. Voeg de geraspte courgette toe en bak mee. Breng op smaak met peper en zout. 
  4. Zodra de courgette zacht is voeg je de spinazie toe en laat je het slinken.
  5. Klop de eieren los met paprikapoeder, peper en zout.
  6. Voeg de ricotta en 30 gram Parmezaanse kaas toe en kluts tot alle klontjes eruit zijn.
  7. Voeg de groenten en zongedroogde tomaatjes bij het eimengsel, schep het goed door elkaar en giet het in een ingevette of met bakpapier beklede ovenschaal*.
  8. Rasp de overige 20 gram Parmezaanse kaas erover en zet het 20-25 minuten in de oven tot de frittata een mooi kleurtje heeft.
  9. Verdeel de frittata in 4 stukken en garneer met verse basilicum.

*De ovenschaal die gebruikt is voor dit gerecht heeft een afmeting van 26 x 22 cm.

De frittata kun je los eten, maar is ook erg lekker op brood!

Voedingswaarden
Kcal per stuk: 243
Eiwitten: 17 gram
Koolhydraten: 7 gram
Vetten: 18 gram