Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Flatbread met muhammara en zelfgemaakte falafel

Flatbread met muhammara en zelfgemaakte falafel

Bereidingstijd: 25-30 min.
Soort gerecht: Lunch of diner
Boordevol: Eiwitten, vezels, kalium, magnesium, ijzer, zink, vitamine E, vitamine C en  foliumzuur 

Falafel is lekker, voedzaam en ook nog eens best gemakkelijk om zelf te maken. Combineer het met een flatbread, muhamarra en fris tahini sausje, et voilà: een heerlijke lunch of diner. Wat wil je nog meer?

Kikkererwten, een veelzijdig soort peulvruchten

De basis van falafel bestaat uit kikkererwten. Deze peulvruchten zijn rijk aan eiwitten, vezels, vitamine C en E. Kikkererwten zijn enorm veelzijdig, van een curry of een salade tot gezonde borrelnootjes, je kunt er alle kanten mee op. Ze komen vaak terug in een vegetarisch of veganistisch eetpatroon, maar ook als je wel vlees eet zijn ze een gezonde toevoeging aan je dieet.

Wij zijn in elk geval helemaal fan van deze zelfgemaakte falafel en hopen dat jij er ook van gaat smullen!

Ingrediënten (2 personen)

Falafel:

  • 265 gram kikkererwten (uit blik/glas)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode ui
  • 2 theelepels korianderzaad
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Peper en zout
  • 1 handje verse peterselie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 30 gram bloem
  • 10 milliliter olijfolie

Sausje:

  • 75 gram Griekse yoghurt*
  • 15 gram tahini
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 teentje knoflook
  • Zout en peper

Overig:

  • 2 flatbreads
  • 50 gram muhammara
  • Komkommer
  • Tomaatjes

Zo maak je het:

  1. Spoel de kikkererwten af en dep ze goed droog met een theedoek.
  2. Doe de kikkererwten, 1 teentje knoflook en een halve rode ui in een hakmolen en maal grof.
  3. Voeg 2 tl korianderzaad, 2 tl komijnzaad, 1 el citroensap, 1 tl paprikapoeder en wat peper en zout toe en maal het opnieuw kort.
  4. Voeg de peterselie, bloem en bakpoeder toe en maal tot een samenhangend mengsel. Is het te nat? Voeg dan nog wat bloem toe.
  5. Maak 10-14 balletjes van het mengsel en druk ze lichtjes plat.
  6. Verhit 10 ml olijfolie in een koekenpan en bak de falafel hierin aan beide zijden goudbruin.
  7. Bak de flatbreads 2 min. op 200 graden in de oven.
  8. Meng ondertussen 75 gram Griekse yoghurt, 15 gram tahini, 1 tl citroensap, 1 geperst teentje knoflook en wat peper en zout tot een sausje.
  9. Snijd de komkommer in stukjes en de tomaatjes in kwarten.
  10. Besmeer de flatbreads met muhammara, verdeel de falafel erover en top af met stukjes komkommer en tomaat. Besprenkel tot slot met het tahini sausje en strooi er eventueel nog wat verse peterselie over.

Je houdt waarschijnlijk wat stukjes falafel over. Je kunt ze los opeten, er nog een flatbread mee beleggen of op een later moment verwerken, in een lekkere salade bijvoorbeeld. In de koelkast kun je ze twee dagen bewaren, als je ze invriest wel drie maanden. 

Voedingswaarden
Kcal: 672
Eiwitten: 24 gram
Koolhydraten: 75 gram
Vetten: 26 gram

*Eet je veganistisch? Vervang de Griekse yoghurt dan voor een plantaardige variant.