Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

De beste cardio oefeningen om fitter en sterker te worden

Wil je werken aan je conditie maar weet je niet waar je moet beginnen? Of ben je op zoek naar nieuwe cardio oefeningen om je training wat leuker te maken? Er zijn zoveel manieren om aan je conditie te werken, en het hoeft echt niet saai te zijn! In deze blog delen we de leukste en meest effectieve cardio oefeningen.

Lees verder onder de afbeelding

De beste cardio oefeningen om fitter en sterker te worden

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat is cardio training eigenlijk?
  • Waarom is cardio zo goed voor je?
  • De beste cardio oefeningen op een rij
  • Wat is de beste cardio training in de gym?
  • Hoe vaak moet je cardio doen?

Wat is cardio training eigenlijk?

Het woord 'cardio' komt van het Griekse 'kardia', wat hart betekent. En dat is precies waar het om draait! Bij cardio training verhoog je je hartslag door beweging. Dit kan van alles zijn: een stevige wandeling, een rondje fietsen, lekker dansen of gewoon wat springen in je woonkamer – het is allemaal cardio.

Het mooie van cardio is dat je het overal kunt doen en je hebt niet per se een sportschool nodig. Het belangrijkste is dat je je lichaam in beweging brengt waardoor je hart wat harder moet werken. Je merkt dat vanzelf: je ademhaling wordt wat sneller en je wordt lekker warm. Dat zijn allemaal tekenen dat je lichaam reageert op de beweging.

Wil jij meer uit je training halen?

Ontdek met de sporttest welke voeding en supplementen bij jouw sportroutine passen.

Doe de sporttest

Waarom is cardio zo goed voor je?

Je hart is een spier, en net als andere spieren wordt hij sterker door training. Cardiotraining is een geweldige manier om je hele cardiovasculaire systeem gezond te houden, van je hart tot je bloedvaten en longen. Mensen met een gezond hart leven niet alleen langer, maar hebben ook een betere kwaliteit van leven.1,2

Maar cardio doet nog veel meer voor je lichaam. Regelmatige aerobe training kan je slaapkwaliteit verbeteren en ervoor zorgen dat je overdag minder slaperig bent.3 Daarnaast heeft cardio een positief effect op je mentale gezondheid. Beweging stimuleert de aanmaak van endorfines, wat stress vermindert en je humeur verbetert.4,5 Ook kan het bijdragen aan scherpere cognitieve functies en betere prestaties.6

Vrouw is aan het sporten met een racket en bal in de hand

De beste cardio oefeningen op een rij

Er is altijd een cardio oefening die bij je past, of je nu net begint of al langer sport. De meeste oefeningen kun je zowel thuis als in de sportschool doen. Kies vooral iets waar je plezier in hebt!

Wandelen

Wandelen is misschien wel de meest onderschatte vorm van cardio. Je kunt het overal doen, het is gratis en je hebt er geen speciale spullen voor nodig. Alleen een paar comfortabele schoenen en je kunt op pad! Begin rustig met 15-20 minuten wandelen op een tempo waarbij je nog kunt praten. Voel je je daar goed bij? Dan kun je het langzaam opbouwen.

Jumping jacks

Ken je ze nog uit de gymles? Jumping jacks zijn een geweldige cardio oefening. Het is simpel, maar toch heel effectief en het brengt je hele lichaam in beweging. Je springt met je voeten uit elkaar terwijl je je armen omhoog brengt, en weer terug. Begin met 30 seconden en neem dan even rust. Je zult merken dat deze oefening je hartslag flink omhoog brengt – zelfs in zo'n korte tijd!

Touwtje springen

Touwtje springen is een super effectieve cardio oefening die ook nog eens leuk is om te doen. Begin met korte setjes van 30 seconden springen, gevolgd door 30 seconden rust. Dit helpt je de juiste techniek te ontwikkelen zonder te snel moe te worden.

Mountain climbers

De mountain climber is een krachtige oefening voor je hele lichaam die je hartslag snel omhoog brengt. Je start in een plankpositie en brengt dan om en om je knieën richting je borst. Je traint niet alleen je conditie, maar ook je buikspieren, armen en benen. Begin met 30 seconden en neem dan rust. Zorg dat je je rug recht houdt en je core aanspant.

Vrouw doet mountain climbers als oefening

Schaduwboksen

Schaduwboksen is een workout die je hele lichaam in beweging brengt. Het enige wat je nodig hebt is ruimte en wat enthousiasme. Begin met 1-2 minuten rustig boksen waarbij je op dezelfde plek blijft staan. Houd je handen voor je gezicht, beweeg licht op je voeten en wissel simpele stoten af. Het gaat hierbij niet om kracht, maar om snelheid en techniek. Ook hierbij is het belangrijk dat je je core goed aanspant, om je ruggengraat te beschermen en stabiliteit te behouden.

Burpees

Burpees zijn de ultieme full-body oefening die je conditie razendsnel verbetert. Deze oefening combineert een squat, plank en sprong in één vloeiende beweging. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar met de juiste techniek kun je het snel onder de knie krijgen. Begin met 5-10 burpees achter elkaar en neem dan even rust. Een goede techniek is belangrijker dan snelheid bij deze oefening.

Traplopen

Heb je een trap in huis? Dan heb je een perfecte cardio-workout binnen handbereik! Traplopen is een van de meest effectieve manieren om je conditie te verbeteren én je beenspieren sterker te maken. Begin met 5 keer de trap op en af en luister goed naar je lichaam. Voel je je daar comfortabel bij? Voeg dan elke week een paar extra rondjes toe. Om het extra uitdagend te maken kun je ook twee treden tegelijk nemen.

Dansen

Dansen is een van de leukste manieren om aan je conditie te werken. Zet je favoriete muziek aan en beweeg lekker mee op het ritme. Of je nu kiest voor een online dansworkout of gewoon door je woonkamer danst, je hartslag gaat omhoog én je wordt er vrolijk van. Begin met een paar nummers en voel hoe je energie krijgt van de muziek. Door te dansen vergeet je bijna dat je aan het sporten bent!

Vrouw danst in de woonkamer

Zwemmen

Zwemmen is een van de meest complete cardio workouts die er bestaat. Het fijne is dat het water je lichaam draagt, waardoor je gewrichten niet belast worden. Tegelijkertijd bouw je door de weerstand van het water aan je kracht en uithoudingsvermogen. Begin met een paar baantjes in je eigen tempo en neem tussendoor rust wanneer je dat nodig hebt. Je kunt ook de schoolslag afwisselen met de borstcrawl als je jezelf wilt uitdagen.

Wat is de beste cardio training in de gym?

Er zijn meerdere sportschool apparaten om aan je conditie te werken. De crosstrainer is een van de populairste keuzes. Dit is een full-body workout die je op je eigen niveau kunt doen. Je kunt ook kiezen voor de loopband, waar je zelf het tempo en de helling bepaalt. Dat is vooral fijn als je buiten niet graag in de regen of kou loopt.

De roeitrainer is een geweldige optie als je jezelf echt wilt uitdagen. Het is een intensieve workout die je hele lichaam sterker maakt. Ben je nieuw in de sportschool? Begin dan op de hometrainer. Hier kun je rustig kennismaken met cardio training en je conditie opbouwen in je eigen tempo.

Hoe vaak moet je cardio doen?

Hoewel regelmatige lichaamsbeweging essentieel is voor een gezonde hartfunctie, is overmatige intensieve inspanning ook niet goed. Begin met 2-3 keer per week zo'n 20-30 minuten cardio. Voel je je daar goed bij? Dan kun je altijd nog kiezen voor een extra sessie of wat meer minuten per training toevoegen. Voor de meeste mensen is 3-4 keer per week perfect. Zo geef je je lichaam voldoende tijd voor spierherstel. Want vergeet niet dat rust net zo belangrijk is als beweging.

Begin vandaag nog met je cardio training!

Het fijne van cardio is dat je meteen kunt beginnen. Trek gewoon comfortabele kleding aan en ga aan de slag. Voor je het weet merk je dat je meer energie hebt, want beweging is goed voor je energieniveau. Het belangrijkste is dat je kiest voor een cardio oefening die bij jou past. Want of je nu van wandelen, zwemmen of dansen houdt: cardio kan voor iedereen leuk zijn. En als je eenmaal merkt hoe goed het voelt, wordt bewegen vanzelf een gewoonte!

Meer advies nodig over cardio?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Wu, X., Liu, X., Liao, W., Kang, N., Sang, S., Abdulai, T., Niu, M., He, Y., Zhai, Z., Pan, M., Wang, C., & Li, Y. (2021). The Association between Ideal Cardiovascular Health and Health-Related Quality of Life in Adults: A Population-Based Cross-Sectional Study. International Journal of Public Health, 66.
  2. Pool, L. R., Ning, H., Huffman, M. D., Reis, J. P., Lloyd-Jones, D. M., & Allen, N. B. (2019). Association of cardiovascular health through early adulthood and health-related quality of life in middle age: The Coronary Artery Risk Development in Young Adults (CARDIA) Study. Preventive Medicine, 126, 105772.
  3. Reid, K. J., Baron, K. G., Lu, B., Naylor, E., Wolfe, L., & Zee, P. C. (2010). Aerobic exercise improves self-reported sleep and quality of life in older adults with insomnia. Sleep Medicine, 11(9), 934-940.
  4. Weinstein, A. A., Van Aert, R. C., Donovan, K., Muskens, L., & Kop, W. J. (2024). Affective Responses to Acute Exercise: A Meta-Analysis of the potential beneficial effects of a single bout of exercise on general mood, anxiety, and depressive symptoms. Psychosomatic Medicine, 86(6), 486–497.
  5. Schoenfeld, T. J., & Swanson, C. (2021). A Runner’s high for new neurons? Potential role for endorphins in exercise effects on adult neurogenesis. Biomolecules, 11(8), 1077.
  6. Haverkamp, B. F., Wiersma, R., Vertessen, K., van Ewijk, H., Oosterlaan, J., & Hartman, E. (2020). Effects of physical activity interventions on cognitive outcomes and academic performance in adolescents and young adults: A meta-analysis. Journal of Sports Sciences, 38(23), 2631-2641.