Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

10 voedingsmiddelen die helpen je weerstand te verhogen

Gezonde voeding is de basis van onze gezondheid. Door gezond te eten krijgen we de vitamines, mineralen en bouwstoffen binnen die nodig zijn voor een gezond lichaam en helpen tegen een lage weerstand. In dit artikel vind je 10 heerlijke én gezonde voedingsmiddelen die jouw immuunsysteem in topconditie houden. 

Lees verder onder de afbeelding

10 voedingsmiddelen die helpen je weerstand te verhogen

Onderwerpen in dit artikel

  • Weerstand verhogen: tips
  • 1. Gefermenteerde voedingsmiddelen
  • 2. Bottenbouillon
  • 3. Gember
  • 4. Kurkuma
  • 5. Honing
  • 6. Knoflook
  • 7. Paddenstoelen
  • 8. Citrusvruchten
  • 9. Peper
  • 10. Kaneel
  • Tot slot

Hoe verhoog je je weerstand? Je immuunsysteem versterken met voeding is goed mogelijk. Om gezond te blijven – en een slechte weerstand te voorkomen – is een volwaardig en gezond dieet, rijk aan voedingsvezels, gezonde vetten, eiwitten en koolhydraten onmisbaar. Benieuwd welke voedingsmiddelen jou een extra zetje geven richting een optimale weerstand? Wij geven je tips én hebben 10 supergezonde producten voor je op een rijtje gezet. 

Weerstand verhogen: tips

Gezond eten is makkelijker gezegd dan gedaan. Want wanneer eet je eigenlijk gezond? Naast het advies om vooral vers en gevarieerd eten hebben we nog een aantal basistips om je afweersysteem te verbeteren:

  • Probeer zoveel mogelijk biologisch (dynamisch) te eten
  • Vermijd geraffineerde suikers en koolhydraten
  • Vermijd voorverpakte en sterk bewerkte voedingsmiddelen
  • Drink genoeg water 
  • Zorg voor een goede vetzurenbalans door voldoende gezonde vetten te eten en ongezonde vetten te laten staan.
  • Vermijd alcohol en drugs 

Naast de basistips zijn er specifieke ingrediënten die bijdragen aan een gezond lijf. We hebben een tien heerlijke ingrediënten voor je op een rijtje gezet en leggen je graag uit waarom je regelmatig voor deze smaakmakers mag kiezen om je weerstand te verbeteren.

1. Gefermenteerde voedingsmiddelen, zoals zuurkool 

Zuurkool combineert één van de gezondste groenten (kool) met één van de gezondste manieren om voedsel te bereiden: fermentatie. Zuurkool bevat een grote hoeveelheid melkzuur en tyramines, vitamines en mineralen, én heeft weinig calorieën.1 Bijkomend gezondheidsvoordeel is dat de micro-organismen in zuurkool de gezonde bacteriën in je darmen voeden en zo zorgen voor een gezond microbioom. Dit speelt een belangrijke rol bij het functioneren van het immuunsysteem.2 

2. Bottenbouillon 

Verminderde weerstand? Onze oma’s trokken bij verkoudheid en andere kwalen bouillon van botten om aan te sterken. Ook de Chinezen raadden vroeger al kippenbouillon aan als tonicum voor de ziel. Zij geloofden dat hiermee de Chi (levensenergie) in het lichaam hersteld zou worden. Het fijne van deze oude wijsheden is dat de moderne wetenschap ze bevestigen: 

  • Botten: ontzettend rijk aan calcium en fosfor. Ook vind je er redelijk veel magnesium, kalium, zwavel en silicium in. 
  • Merg: bevat veel vitamine A, vitamine K2, omega 3 & 6 vetzuren. Verder zit er ook veel van de mineralen ijzer, selenium, zink, boron en mangaan in. In het merg van rund en lam zit ook nog wat CLA (een vorm van tweevoudig onverzadigd omega-6-vetzuur). 
  • Bindweefsel: hierin zit veel glucosamine en chondroïtine.

Ook zit er in botten, merg en bindweefsel veel collageen dat tijdens het koken wordt omgezet naar gelatine. Gelatine is een zeer rijke bron van de aminozuren glycine, proline en glutamine.

3. Gember 

Gember is een bron van allerlei vitamines, waaronder vitamine B1, B2, B6 en vitamine C, mineralen en antioxidanten. Ook bevat gember veel ijzer, magnesium, kalium, natrium, calcium, koper, zink en fosfor. Zet gember daarom vooral op je boodschappenlijstje en verwen jezelf met gemberthee of voeg het toe aan een curry of soep.

10 voedingsmiddelen die helpen je weerstand te verhogen

4. Kurkuma 

Kurkuma is familie van de gemberwortel en staat vooral bekend als antioxidant. Het eten van deze wortel helpt bij de behandeling van verschillende aanhoudende lichamelijke problemen.3 Dit heeft de gele wortel vooral te danken aan het actieve bestanddeel curcumine. Wil je meer lezen over de gezondheidsvoordelen van kurkuma? Hier schreven we over in het blog Kurkuma gezond? 10 voordelen op een rij

5. Honing 

Honing is rijk aan voedingsstoffen en enzymen zoals probiotica, antioxidanten, vitaminen en mineralen. Daarnaast bevat rauwe honing veel vitamines zoals vitamine A, B3, B5, C, biotine, rutine en mineralen zoals calcium, magnesium, kalium, ijzer, koper, jodium en zink. 
Tip: kies altijd voor koudgeslingerde honing van een (lokale) imker. Dit is een zuiver natuurlijk product wat niet verhit is boven 45 graden. Het voordeel hiervan is dat alle goede eigenschappen van honing bewaard blijven. Verhit daarnaast de honing niet boven de 40 graden. Doe je dit wel? Dan gaan helaas de gezonde nutriënten verloren. 

6. Knoflook 

Wist je dat jouw immuunsysteem versterken al mogelijk is met één (rauw) teentje knoflook? Onderzoekers hebben aangetoond dat knoflook bijzondere eigenschappen heeft waardoor het je zou kunnen helpen om sneller te herstellen. 

Tip: maak een siroop van rauwe honing en rauwe knoflook.  Kneus of snijd 10 tot 15 knoflooktenen en laat 10 minuten liggen voordat je verder gaat. Door het snijden of kneuzen komt het zwavelhoudende stofje allicine vrij. Giet een pot van 500 gram rauwe honing van een (lokale) imker over in een iets grotere glazen pot en doe de tenen knoflook erbij. Zorg dat alles goed gemengd is, draai de deksel erop en bewaar de pot een week lang op een donkere plek. Na een week is een rijke siroop ontstaan die ingezet kan worden voor het behandelen van verschillende bacteriële problemen.4 Je kan op een lege maag een eetlepel nemen, onverdund of met wat warm water. 

7. Paddenstoelen 

Van paddenstoelen als reishi, chaga en bijvoorbeeld shiitake is bewezen dat het echte krachtpatsers zijn. Ook normale champignons zijn aan te raden omdat ze een van de weinige plantaardige bronnen van vitamine D zijn. Dit kunnen we in de herfst en winter goed gebruiken vanwege de ondersteunende kwaliteiten voor het immuunsysteem*.

8. Citrusvruchten 

Vitamine C is een echte weerstand vitamine. Citrusfruit is een geweldige bron van vitamine C. Deze vitamine heeft een positieve invloed heeft op het immuunsysteem.5 Vitamine C kan niet opgeslagen worden in je lichaam, waardoor je geen voorraadje kunt aanleggen. Daarom is het belangrijk dat je iedere dag voeding eet waar vitamine C in zit. Kies voor sinaasappel, citroen of limoen, maar ook kiwi's en paprika's zijn rijk aan vitamine C. Meer lezen over vitamine C-bommen? Bekijk ons blog over de 10 rijkste fruitsoorten. Mooi meegenomen is dat in citrusfruit ook veel quercetine zit. Deze bioflavonoïde voedingsstof komt van nature samen met vitamine C voor. 

9. Peper

Weerstand opbouwen met peper. Ze zijn wat lastiger uit om het vuistje te eten, maar wist je dat peper nóg meer vitamine C bevat dan citrusvruchten? Hou je van pittig, vergeet dan niet om zo vaak mogelijk een peper toe te voegen aan je maaltijd. Het is niet alleen een vriend van je immuunsysteem, maar peper heeft ook nog een stimulerende werking op de spijsvertering en helpt om de doorlaatbaarheid voor micronutriënten te verbeteren.6 

10. Kaneel 

Kaneel is een specerij met veel gezondheidsvoordelen. Het speelt zelfs een sleutelrol in de verbetering van onze gezondheid.7 Daarnaast heeft kaneel het vermogen om het vermenigvuldigen van bacteriën tegen te werken.8 Tip: strooi wat kaneel over je golden latte, havermout of mix het door je smoothie.

Naast voeding kan je levenstijl bijdragen aan je weerstand. Hierover lees je alles in het blog Je immuunsysteem versterken: 6 leefstijl tips!

Tot slot

Een afweersysteem dat op en top werkt heeft veel gezondheidsvoordelen. Het is daarom handig om te weten welke producten jouw immuunsysteem versterken. Smaakmakers zoals kaneel, peper en honing zijn niet alleen lekker, je kan ze met een gerust hart toevoegen aan je voedingspatroon. Blijf variëren en combineren, daarmee behaal je meeste winst!

Advies nodig over voeding voor je weerstand?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Raak, C., Ostermann, T., Boehm, K., & Molsberger, F. (2014). Regular consumption of sauerkraut and its effect on human health: a bibliometric analysis. Global Advances in Health and Medicine, 3(6), 12-18.
  2. Hooper, L. V., Littman, D. R., & Macpherson, A. J. (2012). Interactions between the microbiota and the immune system. science, 336(6086), 1268-1273.
  3. Hewlings, S. J., & Kalman, D. S. (2017). Curcumin: A review of its effects on human health. Foods, 6(10), 92.
  4. Andualem, B. (2013). Combined antibacterial activity of stingless bee (Apis mellipodae) honey and garlic (Allium sativum) extracts against standard and clinical [...]. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 3(9), 725-731.
  5. Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and immune function. Nutrients, 9(11), 1211.
  6. Srinivasan, K. (2016). Biological activities of red pepper (Capsicum annuum) and its pungent principle capsaicin: a review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 56(9), 1488-1500.
  7. Rao, P. V., & Gan, S. H. (2014). Cinnamon: a multifaceted medicinal plant. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2014.
  8. Liu, Q., Meng, X., Li, Y., Zhao, C. N., Tang, G. Y., & Li, H. B. (2017). [...] activities of spices. International Journal of Molecular Sciences, 18(6), 1283.