Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Ter ondersteuning van je gezondheid wil je alleen het beste vitamine D supplement. Dat dit zogenoemde prohormoon – met positieve invloed op het immuunsysteem – door zonkracht onze gezondheid ondersteunt is inmiddels algemeen bekend. In het bewolkte Nederland kan suppletie in sommige gevallen daarom noodzakelijk zijn. Je leest hier hoe je het beste vitamine D supplement herkent.
Alle overige informatie over de zonnevitamine vind je op onze categoriepagina vitamine D.
Lees verder onder de afbeelding
De geschiedenis van vitamine D is sinds haar ontdekking in de 19e eeuw sterk verwoven met de rol die het speelt bij de botaanmaak en het behoud van sterke botten. Inmiddels is de werkzaamheid van het nutriënt een groot onderdeel van ons bewustzijn over gezondheid.
Daarom adviseert de Gezondheidsraad bepaalde groepen het hele jaar door vitamine D te suppleren:1
De Gezondheidsraad stelt dat bij onvoldoende zonlichtblootstelling of een donkere huid, de aanmaak met gezonde voeding niet volledig valt te compenseren.1
En onvoldoende zonlichtblootstelling is in Nederland het merendeel van het jaar de bittere realiteit. Slechts vijf maanden per jaar is de zon fel genoeg om de huid in haar stralingsbehoefte te voorzien. D3 suppletie lijkt dus voor elke Nederlander eerder behoefte dan luxe, vooral in de herfst- en wintermaanden. Bovendien zijn de gezondheidseffecten van vitamine D3 eindeloos.
Voor vitamine D adviseren we geen minimale hoeveelheid, maar een basisdosering van 20 mcg per dag. Deze dosering mag daarom niet ontbreken in een goede multivitamine. Vandaar dat we deze hoeveelheid aan zowel onze Multi Man als Multi Vrouw hebben toegevoegd. Met het slikken van deze multi’s zit je over het algemeen als gemiddeld mens buiten de herfst- en wintermaanden dus goed.
Maar voor iedereen is het advies gedurende deze kalendermaanden – waarin onze barrière kwetsbaarder is – je basisondersteuning een handreiking te doen en extra vitamine D in te zetten. Benieuwd hoeveel vitamine D je per dag nodig hebt? Dit beschreven we in het blog Hoeveel vitamine D heb je per dag nodig?
Waar je een goed vitamine D supplement aan herkent lees je hieronder.
Vitamine D bestaat in verschillende vormen, maar alleen de vorm vitamine D3 heeft enig bestaansrecht in een supplement. Lang dachten we dat vitamine D2 (ergocalciterol) en D3 (cholecalciferol) gelijkgestemden waren. Uit onderzoek is echter gebleken dat vitamine D2 maar liefst 66 procent minder effectief is dan D3.3
Kijk daarom altijd of je zonnevitamine-favoriet vitamine D3 bevat. Op het etiket moet altijd staan welke vorm het supplement bevat. Wanneer dit niet het geval is kan je er vanuit gaan dat de mindere (en goedkopere) variant van vitamine D is gebruikt. Benieuwd welke informatie nog meer aanwezig is op het etiket? In een eerder blog beschreven we hoe je het etiket van een voedingssupplement leest.
De vitamine D behoefte verschilt dus van persoon tot persoon. Is je behoefte hoger en een basisondersteuning voor jou ontoereikend? Dan adviseren we om de zonnevitamine samen met vitamine K2 te suppleren.
Vitamine D bevordert namelijk de absorptie van calcium, maar in doseringen hoger dan 75 mcg kan dit absorptievermogen in het geding komen. Onze favoriete zonnevitamine reguleert namelijk niet waar de extra opgenomen calcium terecht komt waardoor ongewenste calcliumophopingen kunnen ontstaan in nieren en bloedvaten.
Vitamine K2 zorgt er als calciumdistributeur voor dat het extra geabsorbeerde calcium op de plek komt waar het een functie heeft, namelijk de botten. In doseringen boven de 75 mcg moeten deze nutriënten dus altijd gepaard gaan met elkaar. In deze formule is de biologisch beschikbare vorm van vitamine K2, menaquinon 7, toegevoegd.
Aangezien we altijd op zoek zijn naar formules met de hoogste opneembaarheid bevat dit product menaquinon 7, de biologische beschikbare vorm van vitamine K2. Waar K1 alleen de lever bereikt, transporteert (vitamine K2) menaquinon 7 ook naar andere weefsels zoals botten, bloedvaten en nieren.
Door de langere aanwezigheid van de werkzame stof in het lichaam is de werkingsduur van deze variant ook aanzienlijk hoger. Vitamine K1 (de belangrijkste bron van vitamine K in onze voeding) heeft door de korte verblijfsduur nauwelijks effect op onze gezondheid.4
Het is algemeen bekend dat olijfolie bij het bakken en braden gezonder is dan zonnebloemolie. Toch bevat een dagdosering Vitamine D3 & K2 twee druppels zonnebloemolie (een verwaarloosbare hoeveel waar onze gezondheid geen hinder van ondervindt).
Dit is de zogenoemde dragende stof (een drager zorgt ervoor dat alle belangrijke stoffen – zoals vitaminen – behouden blijven). Onderzoek toont aan dat vitamine K2 als meaquinon 7 bezinkt in olijfolie wat zou resulteren in een minder evenredige verdeling in het flesje.5
Dit probleem lossen we op door zonnebloemolie als drager te nemen. In deze vloeistof bezinkt vitamine K2 namelijk niet, waardoor elke druppel Vitamine D3 & K2 een gelijke hoeveelheid K2 bevat. Bovendien zijn de druppels met het pipet makkelijk te doseren zonder verspillingsgevaar.
Vitamine D3 & K2 is het leidende product bij een verhoogde behoefte. De hoge dosering vitamine D3 (62,50 µg, per standaarddosering van twee druppels) biedt de mogelijkheid om de vitamine D huishouding snel in balans te brengen. Daarnaast zorgt vitamine K2 als calciumdistributeur dat al het extra geabsorbeerde calcium de botten bereikt.
De beste vitamine D is D3 en suppleer je voor optimale gezondheid het hele jaar door. Vooral vanwege de talloze gezondheidsbevorderende eigenschappen waar onder andere een verbeterde celdifferentiatie en zowel een goede spierfunctie als immuunsysteem onder vallen. In doseringen van 75 mcg of hoger is het advies om D3 samen met vitamine K2 te suppleren.
De behoefte aan vitamine D verschilt per persoon en per situatie, maar bij een verhoogde behoefte is Vitamine D3 & K2 het beste supplement. Wanneer je echter het hele jaar door voldoende buiten komt en er minimaal één keer per week vette vis op je menu staat, is een ander supplement gewenst. Wil je weten welk vitamine D supplement je in dit geval nodig hebt? Onze Vitamine D test helpt je op weg.