Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Wat is gezonder: diepvries fruit en groente of vers?

Groente en fruit zijn onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Soms zijn verse opties niet binnen handbereik, en de diepvriesvariant kan dan een handig alternatief zijn. Maar is dit wel net zo gezond? Of zijn verse groente en fruit niet te vervangen? Wij gingen op onderzoek uit en zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje.

Lees verder onder de afbeelding

Wat is gezonder: diepvries fruit en groente of vers?

Onderwerpen in dit artikel

  • Verse groente en fruit, ook echt vers?
  • Fruit en groente invriezen
  • Voedingswaarde diepvries fruit en groente
  • Voor- en nadelen diepvries
  • Tot slot: wat is gezonder?

Verse groente en fruit, ook echt vers?

Vers geoogste groente en fruit bevatten de meeste vitaminen, mineralen en natuurlijke antioxidanten. Als je het fruit van de boom plukt zodra het rijp is, en vervolgens direct eet, eet je de meest verse producten. Helaas hebben de meeste mensen geen moestuin aan huis en halen we onze fruit en groenten vaak gewoon bij de groenteboer of supermarkt. Hierdoor ontstaat er een langere periode tussen het moment van oogsten en het moment van consumptie.

Fruit en groente uit supermarkten wordt al geoogst voordat het volledig rijp is, omdat er tijd nodig is voordat het beschikbaar is voor verkoop. Het doorloopt een proces van plukken, wassen, transporteren, verpakken en opnieuw transporteren voordat het in de winkelschappen belandt. Eenmaal in de supermarkt kunnen groenten en fruit nog eens 1 tot 3 dagen in de schappen blijven liggen voordat het wordt gekocht. Je weet dus vaak bij het kopen niet hoe oud ‘verse’ producten eigenlijk zijn. Thuis blijft fruit en groente vaak nog een aantal dagen tot een week in de koelkast of fruitschaal liggen voordat het wordt gegeten. Tijdens dit hele proces gaan er voedingswaarden verloren, met name vitamine C en antioxidanten.1,2

Seizoensgroente en fruit

Hoelang fruit en groente er uiteindelijk over doet om in de supermarkt te komen, hangt af van of het product op dat moment in het seizoen is. Seizoensproducten zijn producten die groeien in een bepaald seizoen en worden geoogst op het moment dat het op het toppunt van rijpheid is, vaak uit eigen land. Lokaal geteelde producten liggen vaak al een dag later in de winkel en is hierdoor heel vers. Seizoensgroente- en fruit is hierdoor ook duurzamer dan groente en fruit dat niet in het seizoen is.

Benieuwd welke fruit en groente wanneer in het seizoen is? Lees het in onze blogs over seizoensfruit en seizoensgroenten.

Fruit en groente invriezen

Een andere optie voor het kopen van groente en fruit is de diepvriesvariant. Invriezen is een natuurlijk conserveringsproces waarvoor geen aanvullende conserveringsmiddelen nodig zijn. In tegenstelling tot verse producten, wordt diepvriesfruit- en groente wél op hun meest rijpe moment geplukt. Het kan vaak direct na het plukken worden ingevroren, waardoor de voedingsstoffen en vitaminen niet verloren gaan. Hoe eerder je het fruit invriest, hoe beter, zodat het proces waarbij de voedingswaarden afnemen gestopt wordt. Hierdoor kan het zo zijn dat de diepvries variant in de supermarkt soms zelfs verser is dan vers fruit.

Voedingswaarde diepvries fruit en groente

Zowel ingevroren als verse groenten en fruit verliezen na de oogst een deel van hun voedingsstoffen. Dit komt door vochtverlies na het plukken, snijden, schillen en invriezen, en doordat sommige producten niet volledig rijpen. Ook daarna, wanneer je de groenten en fruit thuis bewaard, blijft dit afnemen. Het maakt daarbij geen verschil of je de producten gekoeld bewaard of buiten de koelkast.

Sommige studies vonden dat bevroren producten zoals spinazie, erwten en aardbeien meer vitamine C bevatten dan verse producten die al een paar dagen bewaard zijn.3,4 Maar er waren ook onderzoeken die geen significante verschillen lieten zien tussen bevroren en verse producten.5

De voedingswaarden van vers en bevroren fruit en groente zijn over het algemeen gelijk aan elkaar. Er blijven evenveel voedingsstoffen achter in diepvriesgroenten als in verse groenten.

Benieuwd waar veel vitamine C en antioxidanten in zit? Lees onze blogs over vitamine C rijke fruitsoorten en antioxidanten bronnen.

Voor- en nadelen diepvries

De voedingswaarde van bevroren fruit en groente verschillen dus niet veel van dat van vers, maar waarom zou je er dan voor kiezen? De voor- en nadelen van diepvries fruit en groenten op een rijtje:

Voordelen

  • Lang leve de houdbaarheid: bevroren fruit kun je wel een jaar lang in de vriezer bewaren, terwijl fruit in de fruitschaal vaak al na een week rot wordt. Zo heb je altijd groente en fruit in huis en zorg je voor minder verspilling. Win-win!
  • Milieubewuste keuze: fruit en groente voor diepvries worden massaal geteeld in het vollegrondseizoen en niet in verwarmde kassen of ingevlogen uit het buitenland.

Ontdek ook onze handige tips om nog duurzamer te eten!

  • Makkelijk: diepvriesfruit en groente kun je in de supermarkt kopen in handige doosjes en deelblokjes. Zo hoef je niet meteen de hele vrucht op te maken als je maar een deel nodig hebt. Om het extra makkelijk te maken zijn ze vaak al voorgesneden, zo zet je hup een gezonde maaltijd op tafel.
  • Fijn voor je portemonnee: bevroren fruit en groente is een stuk goedkoper dan de verse variant, doordat het massaal geoogst kan worden als de marktprijs laag is.
  • Hele jaar door beschikbaar: je kunt dus nog steeds genieten van je favoriete zomerfruit in de winter! 

Nadelen

  • Smaak: de smaak en structuur van fruit en groente verandert helaas wel door het in te vriezen. Vers is toch vaak lekkerder dan de diepvriesvariant.
  • Additieven: sommige diepvriesvarianten van groenten en fruit kunnen extra ingrediënten bevatten, zoals vet, suiker, smaakmakers of conserveermiddelen. Spinazie a la crème bevat bijvoorbeeld flink wat meer vet en andere toevoegingen, terwijl bevroren rode kool mogelijk suiker bevat. Controleer dus altijd de ingrediëntenlijst voor eventuele toevoegingen.

Lees ook ons blog over hoe voedseletiketten je kunnen misleiden.

Tot slot: wat is gezonder?

Verse groenten en fruit uit het seizoen, rechtstreeks van de boerderij of uit eigen tuin, zijn van de beste kwaliteit. In de supermarkt zijn diepgevroren producten qua voedingswaarde gelijk aan, of in sommige gevallen zelfs voedzamer, dan verse varianten. De een is dus niet minder gezond dan de ander. Bevroren fruit is handig voor smoothies en een goedkoper alternatief voor verse opties, maar de smaak van vers fruit is ongeëvenaard. Het is het beste om een ​​mix van verse en diepvriesproducten te kiezen, en volgens het seizoen te eten, zodat je zeker weet dat je het meeste uit je groente en fruit haalt!

Meer advies nodig over groente en fruit?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
 
  1. Hunter, K. J., & Fletcher, J. M. (2002). The antioxidant activity and composition of fresh, frozen, jarred and canned vegetables. Innovative Food Science and Emerging Technologies, 3(4), 399–406.
  2. University of Chester. (2013). Antioxidants in Fresh and Frozen Fruit and Vegetables: Impact Study of Varying Storage Conditions.
  3. Favell, D. J. (1998). A comparison of the vitamin C content of fresh and frozen vegetables. Food chemistry, 62(1), 59-64.
  4. Orak, H. H., Aktas, T., Yagar, H., Isbilir, S. S., Ekinci, N., & Sahin, F. H. (2012). Effects of hot air and freeze drying methods on antioxidant activity, colour and some nutritional characteristics of strawberry tree (Arbutus unedo L) fruit. Food Science and Technology International, 18(4), 391-402.
  5. Bouzari, A., Holstege, D., & Barrett, D. M. (2015). Vitamin retention in eight fruits and vegetables: a comparison of refrigerated and frozen storage. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 63(3), 957–962.