Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Het lopen van een marathon is voor veel mensen een bucketlist activiteit geworden, er is de laatste jaren dan ook sprake van een flinke toename in het aantal marathonlopers. Tijdens een langdurige inspanning zoals een marathon is voeding een belangrijk onderdeel. Het liefst voorkom je namelijk een noodgedwongen bezoekje aan een dixi tijdens het evenement waar je lange tijd naar toe gewerkt hebt. Maar wat eet je voor een (halve) marathon?
Lees verder onder de afbeelding
Je lichaam kan verschillende brandstoffen gebruiken voor energie. De drie macronutriënten – koolhydraten, eiwitten en vetten – leveren allemaal energie in de vorm van ATP (adenosine trifosfaat). ATP zorgt ervoor dat er samentrekkingen van spiervezels kunnen plaatsvinden.
Gedurende inspanningen op een lage intensiteit, gebruikt je lichaam voornamelijk vetten als energiebron. Deze leveren namelijk stabiele en langdurige energie. Wanneer de intensiteit toeneemt, gaat je lichaam steeds meer gebruik maken van koolhydraten als energiebron. Deze leveren namelijk sneller en in korte tijd meer energie om de spieren van brandstof te voorzien. Eiwitten dienen voornamelijk als een back-up energiebron.
Je lichaam kan zowel vetten als koolhydraten opslaan en zo heb je dus voor allebei als het ware een brandstoftank. De vetvoorraad is erg groot – zelfs de meest slanke atleten hebben in theorie genoeg vet om meerdere marathons achter elkaar te rennen. De koolhydraatvoorraad is daarentegen vele malen kleiner. Na ongeveer 90 à 120 minuten hardlopen is deze voorraad uitgeput.
Wanneer je koolhydraatvoorraad op is, kan je niet meer op dezelfde snelheid blijven hardlopen en merk je dat je rustiger aan moet gaan doen. Een ander woord voor dit fenomeen is de zogenaamde ‘’hongerklop’’. Gelukkig is het mogelijk om de beruchte hongerklop uit te stellen door de juiste voeding in te nemen.1,2
Een methode om de hongerklop uit te stellen, is het stapelen van koolhydraten voorafgaande aan een marathon. Dit houdt in dat je extra koolhydraten via je voeding binnenkrijgt om je voorraad zo groot mogelijk te maken.2 Koolhydraten worden in het lichaam opgeslagen als glycogeen, zowel in de spieren (500 tot 800 gram) als in de lever (ongeveer 80 gram). Hoe beter deze voorraden gevuld zijn, hoe langer je lichaam toegang heeft tot snelle energie tijdens de wedstrijd.
Een richtlijn die vaak wordt toegepast is om 8 tot 10 gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht per dag in te nemen. Wanneer je 70 kilogram weegt komt dit neer op tussen de 560 en 700 gram koolhydraten per dag. Dat is ongeveer 900 gram ongekookte pasta of 20 grote bananen – een flinke hoeveelheid!
Zodra je glycogeenvoorraden volledig gevuld zijn, kan je lichaam geen extra koolhydraten meer opslaan, dus verder stapelen heeft geen zin. Verminder je vetinname iets en zorg ervoor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt, zodat je niet onnodig veel extra calorieën eet. Start met het stapelen van koolhydraten in de laatste twee tot drie dagen voor je marathon. Voor een hele marathon is het belangrijker om voldoende koolhydraten te stapelen dan voor een halve marathon.3
Lees ook onze blog: Waar zitten koolhydraten in? Een totaaloverzicht
Ook op de dag van de marathon speelt voeding een belangrijke rol, zelfs wanneer je in de dagen ervoor koolhydraten hebt gestapeld. Tijdens de nacht heeft je lichaam een deel van de koolhydraten verbrand, vooral de levervoorraad die energie levert aan de hersenen. Daarom is het belangrijk om je ontbijt grotendeels uit koolhydraten te laten bestaan, zodat je glycogeenvoorraden bij de start optimaal zijn.
Verder is het goed om na te denken over de timing van je ontbijt, je wilt namelijk geen last krijgen van maag-darmproblemen tijdens de race. Een handige richtlijn is om 3 tot 4 uur van tevoren te ontbijten met 1 tot 4 gram koolhydraten per kilogram lichaamsgewicht. Beperk ook de hoeveelheid vezels, omdat deze kunnen bijdragen aan maag-darmklachten.3,4
Lees ook onze blog met algemene voedingstips voor hardlopers.
Wanneer al het voorbereidende werk gedaan is en de koolhydraatreserves gevuld zijn, blijven koolhydraten je beste vriend tijdens de marathon. Gedurende intensieve inspanningen (>75% van VO2max) kan je namelijk binnen 90 minuten al door het grootste deel van je glycogeenvoorraad heen zijn. Daarom is het essentieel om tijdens de race koolhydraten aan te vullen om je prestaties op peil te houden.
Bij inspanningen langer dan 3 uur wordt aangeraden om 90 gram koolhydraten per uur in te nemen, maar je lichaam moet daar wel op getraind zijn. ‘’Training the gut’’ is van belang om maag-darmproblemen te beperken. Wanneer je dit niet gedaan hebt, is het veiliger om rond 60 gram koolhydraten per uur in te nemen.2,5
Tijdens het rennen kan het lastig zijn om voldoende te eten en drinken. Sportgels en isotone dranken zijn populaire keuzes omdat ze snel verteerbare koolhydraten bevatten. Vermijd producten met veel vetten en eiwitten, omdat ze je spijsvertering kunnen belasten tijdens het rennen.
Daarnaast is voldoende hydratie cruciaal. Onderzoeken laten zien dat je idealiter tussen de 0,4 en 0,8 liter vocht per uur drinkt om dehydratie te voorkomen.6 Sportdranken kunnen hierbij een goede keuze zijn, omdat ze ook elektrolyten bevatten om je vochtbalans te ondersteunen.
Hierbij een aantal praktische tips om te voorkomen dat je op de dag zelf nog verrassingen tegenkomt:4
Om het beste uit jezelf te kunnen halen tijdens het lopen van een (halve) marathon, is een goede voorbereiding van belang. Naast het volgen van je trainingen, is het ook handig om vooraf na te denken en te experimenteren met voeding. Je kan namelijk een hoop winst behalen door genoeg koolhydraten in te nemen, zowel voorafgaand als tijdens een marathon.