Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Wil je je benen en billen effectief trainen, maar ben je nog niet helemaal bekend met lunges? Dit zijn een van de meest geliefde beenoefeningen – en met goede reden! In dit blog leggen we je alles uit over lunges: welke spieren je ermee traint, hoe je ze correct uitvoert en welke variaties er zijn om je workout interessant te houden.
Lees verder onder de afbeelding
Lunges zijn een functionele oefening waarbij je een grote stap vooruit, achteruit of zijwaarts maakt en dan door je knieën zakt. Het is een beweging die je in het dagelijks leven ook maakt, bijvoorbeeld als je iets van de grond opraapt, in de tuin werkt of een trap oploopt. Deze natuurlijke beweging maakt lunges zo effectief: je traint je lichaam in bewegingen die je écht gebruikt.
Het mooie van lunges is dat je ze bijna overal kunt doen: thuis in je woonkamer, buiten in het park of in de sportschool. Je hebt geen of weinig materiaal nodig en je past de oefening makkelijk aan je eigen niveau aan. Begin je net met trainen? Dan doe je lunges zonder gewicht. Ben je al wat meer ervaren? Voeg dan dumbbells toe voor extra uitdaging.
Als je lunges doet, train je niet één spier, maar meerdere spiergroepen tegelijk. Dat maakt deze oefening zo effectief! Dit zijn de belangrijkste spieren die je met lunges traint.
De quadriceps zijn de grote spieren aan de voorkant van je bovenbenen. Ze doen het meeste werk bij lunges, met name tijdens het omhoog komen uit de lunge-positie. Je voelt ze goed aanspannen in je voorste been.
De hamstrings lopen langs de achterkant van je bovenbenen. Tijdens lunges zorgen deze spieren vooral voor stabiliteit. Je voelt ze aan het werk wanneer je vanuit de diepe lunge weer omhoog komt, waarbij ze je helpen om je balans te houden en kracht te zetten.
Je bilspieren doen ook veel werk tijdens lunges. Ze helpen bij het stabiliseren van je heupen en geven je de kracht om omhoog te komen. Een goede lunge zorgt voor stevige, goed getrainde billen!
Je kuitspieren werken hard mee om je balans te houden tijdens de oefening, vooral in je voorste been dat het meeste gewicht draagt. Ze zorgen ervoor dat je stabiel blijft staan en helpen bij de afzet als je weer omhoog komt.
Je core-spieren zijn constant bezig om je lichaam in balans te houden tijdens lunges. Ze zorgen ervoor dat je niet omvalt en je rug recht blijft. Je traint dus automatisch ook je buik- en rugspieren.
Voordat je aan allerlei lunges oefeningen begint, moet je eerst de voorwaartse lunge goed onder de knie krijgen. Dit is de basisbeweging waar alle andere lunges op voortbouwen.
Volg deze stappen voor de perfecte voorwaartse lunge:
Ben je uitgekeken op de standaard lunge en wil je wat afwisseling? Of heb je zin in een extra uitdaging? Hier zijn zeven lunges oefeningen die verschillende spiergroepen net wat anders aanpakken.
Bij reverse lunges stap je naar achteren in plaats van naar voren. Dit zorgt voor minder druk op je knieën en is daarom een goede optie als je knieproblemen hebt. Je traint hiermee vooral je quadriceps, hamstrings en bilspieren, met extra focus op je billen.
Zo doe je reverse lunges:
Walking lunges zijn perfect om je balans en coördinatie te verbeteren. Deze dynamische oefening traint niet alleen je been- en bilspieren, maar houdt ook je hartslag hoger doordat je continu in beweging blijft (hallo cardio-effect!).
Zo doe je walking lunges:
Zijwaartse lunges richten zich meer op je binnendijen en billen en zijn geweldig voor het verbeteren van je mobiliteit. Deze oefening werkt in een ander bewegingsvlak dan de gewone lunge, waardoor je ook de spieren aan de binnen- en buitenkant van je bovenbenen traint.
Zo doe je lateral lunges:
Wil je je conditie verbeteren en wat extra intensiteit toevoegen? Dan zijn jumping lunges perfect! Deze plyometrische (spring)oefening verhoogt je hartslag flink net zoals met cardio oefeningen en helpt bij het ontwikkelen van explosieve kracht. Je traint je beenspieren en verbrandt extra calorieën.
Zo doe je jumping lunges:
Curtsy lunges richten zich meer op je billen en binnendijspieren dan reguliere lunges. Deze oefening is bijzonder effectief voor het trainen van je gluteus medius (zijkant van je billen) en helpt bij het verbeteren van je stabiliteit en houding.
Zo doe je curtsy lunges:
Ben je klaar voor meer uitdaging? Voeg dan gewichten toe aan je lunges om de intensiteit te verhogen. Het extra gewicht zorgt voor meer spieropbouw en kracht in je benen en billen. Je core moet ook harder werken voor stabiliteit.
Zo doe je dumbbell lunges:
Houd je van krachttraining? Dan zijn barbell lunges een goede keuze. Door een halter op je schouders te plaatsen terwijl je lunges doet, maak je de beweging veel uitdagender. Deze krachttraining oefening helpt je om flink wat spieren op te bouwen in je benen en billen.
Zo doe je barbell lunges:
Lunges zijn een ontzettend veelzijdige oefening die je helpt sterker te worden, je balans te verbeteren en je billen en benen te vormen. Je kunt lunges perfect combineren met andere beenoefeningen zoals squats of deadlifts. Doe ze aan het begin van je workout als je ze met extra gewicht wilt uitvoeren, of juist aan het einde als je spieren al vermoeid zijn voor een extra uitdaging. Voor je het weet, worden lunges jouw favoriete beenoefening!