Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Waarom is lachen gezond? Ontdek de voordelen

Sta jij er weleens bij stil hoeveel je lacht? Het blijkt dat we het steeds minder doen. En dat terwijl er juist veel bewijs is dat een simpele glimlach of schaterlach zoveel kan doen. Maar wat maakt dat lachen zo gezond is, en hoe kun je het wat meer doen?

Lees verder onder de afbeelding

Waarom is lachen gezond? Ontdek de voordelen

Onderwerpen in dit artikel

  • Naarmate we ouder worden, lachen we minder
  • Wat gebeurt er in je lichaam tijdens het lachen?
  • Waarom is lachen gezond?
  • Wat kan lachtherapie voor jou betekenen?
  • Maakt het uit of je echt lacht?
  • Hoe kun je meer lachen in je dagelijks leven?
  • Tot slot: is lachen gezond, of gewoon leuk?

Naarmate we ouder worden, lachen we minder

Waar een vierjarige zonder moeite 300 keer per dag lacht, ligt hetzelfde aantal lachmomenten van een veertigjarige verspreid over een periode van gemiddeld 10 weken. Een opvallend groot verschil dat zich volgens onderzoekers vanaf ongeveer je 23ste levensjaar ontwikkelt. Hoe kan dat? Een vermoeden is er wel. Rond deze leeftijd betreden namelijk veel mensen voor het eerst het werkveld, wat mogelijk meespeelt in de reden waarom lachen steeds meer naar de achtergrond verdwijnt.1

De dagelijkse verplichtingen, deadlines en de ‘serieuze’ kant van volwassenheid lijken dus te zorgen voor de drastische afname van lachmomenten. Waar lachen vroeger zo’n normaal onderdeel van je dag was, lijkt het nu eerder een uitzondering. Maar minder waardevol is het niet! Steeds meer onderzoek toont aan dat lachen gezond is, in elke fase van het leven.

Wat gebeurt er in je lichaam tijdens het lachen?

  • Je hersenen sturen signalen: zodra je iets grappigs meemaakt, stuurt de prefrontale cortex in je hersenen een signaal naar je limbisch systeem, dat verantwoordelijk is voor emotionele reacties. De interactie tussen deze twee gebieden leidt tot de activering van de lachreflex en maakt je lichaam gereed voor een reactie.
  • Je ademhalingspatroon verandert: lachen zorgt ervoor dat je middenrif zich stevig samentrekt. Hierdoor ontstaan snelle en krachtige uitademingen, gevolgd door diepe inademingen. Deze bewegingen maken een verhoogde zuurstoftoevoer naar je longen mogelijk, wat je lichaam benut om zich aan te passen aan de fysieke inspanning die voortkomt uit lachen.
  • Je hartslag versnelt en bloedcirculatie verhoogt: je bloedvaten verwijden om meer bloed door het lichaam te laten stromen. Hierdoor versnelt je hartslag, wat de bloedcirculatie verhoogt en zorgt dat ook andere organen meer zuurstof krijgen.
  • Verschillende spieren activeren: lachen spreekt verschillende spiergroepen aan. Gezichtsspieren, met name die rondom je mond en ogen, spannen samen, net als je buikspieren en het middenrif. Lach je echt heel hard, dan kunnen zelfs je borst- en beenspieren betrokken raken.

Elk van deze systemen functioneert tegelijkertijd om je te laten lachen. Er is dus sprake van een gecoördineerde reactie als je iets grappigs meemaakt, ook al voelt dat soms misschien anders.

Waarom is lachen gezond?

Lachen vermindert stress-situaties

Een grappige situatie die je laat lachen, zorgt voor een vermindering in de aanmaak van het stresshormoon cortisol.2  Hierdoor kun je even minder spanning in je lichaam waarnemen en misschien zelfs een gevoel van opluchting ervaren. Deze reactie komt voort uit een ingebouwd mechanisme dat bedoeld is om stress in het lichaam te verwerken. Structureel vaker lachen kan daardoor bijdragen aan het verminderen van je stressniveau, zonder dat je daar veel voor hoeft te doen.3

Bekijk ook ons blog met 10 tips om je cortisol te verlagen.

Lachen is goed voor je immuunsysteem

Een positief effect op je immuunsysteem tijdens het lachen, komt volgens onderzoekers door een verhoogde activiteit van natuurlijke killer (NK) cellen. Deze cellen zijn nodig voor het bestrijden van virussen en besmette cellen. Tijdens een studie waarbij deelnemers naar grappige video’s keken, hield dit effect tot zelfs 12 uur aan. Ook werd een toename van immunoglobulinen, antistoffen die bijdragen aan het opruimen van bacteriën en virussen, opgemerkt. Ondanks dat deze ontdekkingen interessant zijn, is er nog wel meer onderzoek nodig om de langetermijneffecten van lachen op het immuunsysteem te begrijpen.4

Bekijk ook onze leefstijltips om je immuunsysteem te versterken.

Lachen is gezond voor je hart

Waar een stressvolle situatie je bloedvaten kan vernauwen en de druk op het hart kan verhogen, biedt lachen een natuurlijk tegengewicht. Zo kan het de bloedvaten verwijden, wat leidt tot een betere bloeddoorstroom. Dit kan op de lange termijn bijdragen aan een betere hart- en vaatgezondheid. Dit effect is vergelijkbaar met wat er gebeurt bij lichte lichaamsbeweging, waarbij je hartslag stijgt en je bloedvaten zich verwijden. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, wijst huidig onderzoek erop dat lachen je hart en bloedvaten kan helpen beschermen tegen de negatieve gevolgen van stressvolle situaties.5

Lees ook ons blog over de beste voeding voor hart en vaten.

man-en-vrouw-knuffelen

Lachen zorgt voor verbinding

Wanneer je met iemand lacht, worden er in je hersenen stoffen vrijgegeven die je een aangenaam gevoel geven en je band met die persoon versterken. Natuurlijke opioïden en oxytocine zijn hierbij betrokken. Natuurlijke opioïden bevorderen een gevoel van vreugde, terwijl oxytocine, dat ook wel het ‘knuffelhormoon’ wordt genoemd, het eenvoudiger maakt om je op je gemak te voelen bij anderen en om sterkere relaties te ontwikkelen.6 Die sterkere relaties dragen op hun beurt ook bij aan je algehele welzijn.7

Benieuwd wat het knuffelhormoon nog meer doet? Lees dan ons blog over oxytocine.

Wat kan lachtherapie voor jou betekenen?

Lachtherapie richt zich op het bewust inzetten van lachen om je zowel fysiek als mentaal beter te voelen. In plaats van wachten tot er iets grappigs gebeurt, ga je aan de slag met oefeningen en technieken om lachen op te wekken. Dit kunnen bijvoorbeeld simpele lachmeditaties zijn, maar ook humoristische activiteiten in groepen. De bedoeling hiervan is om de voordelen van lachen, zoals stressvermindering, ontspanning en het bevorderen van gelukshormonen bewust op te roepen, ook als je niet blij bent.

Lachtherapie mag niet gezien worden als medische behandeling, maar wordt vaak ingezet als aanvulling. Zo kan het wel nuttig zijn bij het verlichten van symptomen. Mensen die last hebben van somberheidsklachten ervaren vaak stressverlichting en meer energie na een sessie. Maar ook bij fysieke aandoeningen wordt lachtherapie toegepast ter ondersteuning van de ademhaling en bij spierspanningen. Hoewel er niet direct medische voordelen zijn, kan het wel bijdragen aan een betere levenskwaliteit.8

Maakt het uit of je echt lacht?

Interessant genoeg niet! Ook als je lachen zelf opwekt, bijvoorbeeld met behulp van lachoefeningen, kun je profiteren van de voordelen. Uit studies blijkt namelijk dat je lichaam spontaan lachen en bewust lachen niet goed van elkaar kan onderscheiden, en de goede stofjes zoals endorfines in beide gevallen gewoon vrijkomen. Je hoeft daarom niet te wachten tot er iets grappigs gebeurt.8,9

oma-lacht-met kleinkind

Hoe kun je meer lachen in je dagelijks leven?

Meer lachen is dus best wel gezond en het hoeft niet heel moeilijk te zijn:

  • Plan tijd in voor humor: zoek een komische film uit, lees een grappig boek, of luister een comedy podcast.
  • Omring jezelf met mensen die je laten lachen: lachen is aanstekelijk! Zoek de mensen op in je leven die je aan het lachen maken, bijvoorbeeld die ene persoon die een leuke kijk op dingen heeft.
  • Oefen bewust lachen: met behulp van oefeningen en lachmeditaties kun je technieken leren om lachen op te wekken. Probeer het eens!
  • Vind humor in het alledaagse: als kind kon je waarschijnlijk om alles lachen. Probeer die kinderlijke blik op het leven terug te krijgen en geniet van de leuke momenten. Humor schuilt vaak in de eenvoudigste dingen als je ernaar zoekt.

Tot slot: is lachen gezond, of gewoon leuk?

Het antwoord ligt ergens in het midden. Lachen is natuurlijk heel fijn en zorgt voor humor in je leven, maar het doet ook echt iets voor je gezondheid. Zo kan het je helpen in stressvolle situaties, je hart te ondersteunen en kan het mogelijk een positief effect hebben op je immuunsysteem.

Meer advies nodig over je gemoedstoestand?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1.  Independent. (2020). People start to lose their sense of humour when they enter world of work, study suggests. Opgehaald van independent.co.uk, geraadpleegd op 8 oktober 2024.
  2. Kramer, C. K., & Leitao, C. B. (2023). Laughter as medicine: A systematic review and meta-analysis of interventional studies evaluating the impact of spontaneous laughter on cortisol levels. PloS one, 18(5), e0286260.
  3. Zander-Schellenberg, T., Collins, I. M., Miché, M., Guttmann, C., Lieb, R., & Wahl, K. (2020). Does laughing have a stress-buffering effect in daily life? An intensive longitudinal study. PloS one, 15(7), e0235851.
  4. Balick, M. J., & Lee, R. (2003). The role of laughter in traditional medicine and its relevance to the clinical setting: healing with ha!. Alternative therapies in health and medicine, 9(4), 88–91.
  5. Miller, M., & Fry, W. F. (2009). The effect of mirthful laughter on the human cardiovascular system. Medical hypotheses, 73(5), 636–639.
  6. Manninen, S., Tuominen, L., Dunbar, R. I., Karjalainen, T., Hirvonen, J., Arponen, E., Hari, R., Jääskeläinen, I. P., Sams, M., & Nummenmaa, L. (2017). Social laughter triggers endogenous opioid release in humans. Journal of Neuroscience, 37(25), 6125-6131.
  7. Umberson, D., & Montez, J. K. (2010). Social relationships and health: a flashpoint for health policy. Journal of health and social behavior, 51 Suppl(Suppl), S54–S66.
  8. Van der Wal, C. N., & Kok, R. N. (2019). Laughter-inducing therapies: Systematic review and meta-analysis. Social science & medicine (1982), 232, 473–488.
  9. Mora-Ripoll R. (2010). The therapeutic value of laughter in medicine. Alternative therapies in health and medicine, 16(6), 56–64.