Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Na een lange dag plof je op de bank en het laatste waar je zin in hebt, is sporten. Maar betekent moe zijn altijd dat je beter niet kunt trainen? Niet per se! Soms is het juist goed om in beweging te komen. In deze blog ontdek je wanneer sporten een goed idee is en wat je kunt doen als je echt te moe bent.
Lees verder onder de afbeelding
Het is een bekend verhaal: je begint je werkdag vol energie, maar tegen het einde zakt je motivatie om te sporten in elkaar. Dit heeft verschillende oorzaken. Ten eerste heb je een hele dag gewerkt - of je nu veel hebt gezeten op kantoor, in de winkel hebt gestaan of juist fysiek zwaar werk hebt gedaan. Na zo'n werkdag ben je mentaal vaak behoorlijk moe.
Daarnaast krijg je halverwege de middag vaak een natuurlijke energiedip. Je bloedsuikerspiegel zakt dan wat, waardoor je je vermoeider voelt. Ook speelt stress een rol: deadlines, meetings en een volle mailbox kunnen bijvoorbeeld behoorlijk uitputtend zijn. En dan moet je ook nog eens door de spits naar huis. Geen wonder dat die bank er dan wel heel verleidelijk uitziet!
Er is een groot verschil tussen mentaal en fysiek moe zijn. Als je een drukke werkdag hebt gehad, ben je vaak vooral mentaal vermoeid. Je hoofd zit vol en je motivatie is ver te zoeken. Maar je spieren? Die zijn vaak nog prima in staat om te bewegen. Sterker nog, sporten kan dan juist helpen om je hoofd leeg te maken en nieuwe energie te krijgen. Hier lees je meer over waarom beweging goed is voor je energieniveau.
Fysieke vermoeidheid is een ander verhaal. Voel je je echt uitgeput, heb je zware spierpijn of slaap je slecht? Dan is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Forceren heeft dan weinig zin en kan zelfs averechts werken.
Met de juiste aanpak kun je vaak meer dan je denkt, zelfs als het gaat om te sporten als je moe bent. Het begint allemaal met kleine aanpassingen in je dagelijkse routine. Met deze praktische tips maak je het jezelf een stuk makkelijker om toch in beweging te komen.
Zit je vaak zonder energie als je wilt gaan sporten? Kijk dan eens naar wat je eet. Het is namelijk belangrijk om voldoende te eten, vooral op dagen dat je wilt sporten. Het hoeft niets ingewikkelds te zijn: een banaan, wat noten of een volkoren cracker met pindakaas een uurtje voor je training kunnen net dat extra beetje energie geven. Ook een kleine fruitsmoothie is een goede keuze als je moe bent. En vergeet je water niet, want dat maakt echt een wereld van verschil. Hier lees je hoeveel water je per dag moet drinken.
Ben je te moe om te sporten na werk, of heb je last van fysieke vermoeidheid? Probeer dan eens een ander moment waarop je nog energie hebt, bijvoorbeeld 's ochtends voordat je werkdag begint of tijdens je lunchpauze. Een handige tip is om je sportkleding 's avonds al klaar te leggen en je tas bij de deur te zetten. Dan hoef je 's ochtends niet te zoeken en wordt de drempel om te gaan een stuk lager. Want hoe makkelijker je het jezelf maakt, hoe groter de kans dat je daadwerkelijk gaat.
Soms is minder juist meer. Een uurtje crossfit of cardio hoeft bijvoorbeeld niet altijd. Op vermoeide dagen kan een kortere, rustige workout precies zijn wat je nodig hebt. Denk aan 20 minuten wandelen, een korte yogasessie of wat simpele oefeningen thuis. Onthoud dat elke vorm van beweging telt. Of je nu een half uur gaat zwemmen of tien minuten door de buurt wandelt, je lichaam is altijd blij met beweging.
Misschien wil je het liefst elke dag sporten, omdat je zo lekker bezig bent. Maar ook al ben je super gemotiveerd: je lichaam heeft echt rustdagen nodig voor spierherstel. Dit betekent niet dat je helemaal niets hoeft te doen! Een wandeling maken of wat rustige stretches zijn prima op een rustdag. Zo blijf je in beweging zonder je lichaam te overbelasten en heb je meer energie als je weer gaat sporten.
Met Netflix, social media en je telefoon is het verleidelijk om 's avonds nog "even" op te blijven. Maar goed slapen maakt echt een wereld van verschil voor je energie. Probeer elke dag een vast slaapritme te creëren door ongeveer op dezelfde tijd naar bed te gaan. Een uurtje voor je gaat slapen je telefoon wegleggen helpt ook. Pak een boek, luister wat muziek of doe nog wat rustige yoga. Je merkt vanzelf dat je veel fitter wakker wordt. En met voldoende slaap krijg je vaak vanzelf meer zin om te bewegen.
Een korte powernap van 20 minuten kan echt een verschil maken als je moe bent. Ook een frisse douche werkt vaak verrassend goed, want daar knap je meteen van op. Je kunt er ook voor kiezen om een korte wandeling te maken voor je training. Die frisse buitenlucht maakt je hoofd vaak al veel helderder en brengt je meteen in beweging. Het hoeft niet lang te duren: vijf minuten kan al genoeg zijn om je energie weer terug te vinden.
In je eentje sporten als je moe bent vraagt best wat doorzettingsvermogen. Door er een sociaal moment van te maken wordt het niet alleen leuker, maar heb je ook meteen een stok achter de deur. Plan bijvoorbeeld een vaste sportdag met een vriend of vriendin, ga naar een leuke groepsles of luister een nieuwe podcast tijdens je workout. Met wat extra gezelligheid krijg je meer motivatie om te sporten en vergeet je vaak vanzelf hoe moe je was.
Al is beweging nog zo goed voor je, soms is het verstandiger om een training over te slaan. Wanneer je ziek bent kun je bijvoorbeeld beter je rust nemen. Je lichaam heeft dan al zijn energie nodig om te herstellen. Ook bij acute blessures is het slim om even gas terug te nemen.
Let ook op deze signalen:
Als je een van deze signalen herkent, kies dan voor rustige beweging of wat lichte stretches. Als je slaapproblemen hebt kan regelmatig bewegen helpen, maar forceer niets als je je echt uitgeput voelt. Als je weer fit bent, kun je je training altijd weer rustig opbouwen.
Een dag weinig energie hebben is heel normaal, dat overkomt iedereen weleens. Met deze tips kun je vaak toch in beweging komen als je te moe bent om te sporten. Het belangrijkste is dat je leert luisteren naar je lichaam. Is het mentale vermoeidheid omdat je een drukke dag hebt gehad? Dan kan een workout juist helpen om je hoofd leeg te maken en nieuwe energie te krijgen. Maar voel je je echt fysiek uitgeput? Dan is het slim om rustiger aan te doen. Vergeet niet dat ook herstel bij een actieve, gezonde leefstijl hoort!