Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Snoozen wordt vaak gezien als een ongezonde gewoonte en slaapexperts raden het af. Toch weerhoudt dit doorgewinterde snoozers er niet van om ’s ochtends veelvuldig op de snoozeknop te drukken. Is het echt zo slecht als we denken? Wat doet snoozen precies met je slaap en gezondheid?
Lees verder onder de afbeelding
Snoozen betekent dat je door middel van de snoozefunctie van je wekker of het instellen van meerdere alarmen het moment van opstaan uitstelt. De eerste wekker met snoozeknop was er al in de jaren ’50. Met een grote knop bovenop deze ouderwetse apparaten verzette je het alarm naar 5 of 10 minuten later. Snoozen is dus iets wat we al vele jaren doen, bijvoorbeeld om wat langer te kunnen blijven liggen, de overgang van slaap naar wakker geleidelijker te maken of uit gewoonte.
Tegenwoordig is elke wekker of smartphone standaard uitgerust met een snoozefunctie, maar slaapexperts zijn allesbehalve fan. Zij waarschuwen dat snoozen je slaapduur zou verkorten en mogelijk ook je diepe slaapfase of REM-slaap verstoort. Hierdoor zou je juist vermoeider wakker worden.
Daarnaast benadrukken zij vaak dat het herhaaldelijk opschrikken door alarmen kan zorgen voor gefragmenteerde slaap en onnodige gevoelens van stress. Volgens deze tegenstanders gaat snoozen daarmee ten koste van je rust, natuurlijke slaapritme, algehele energieniveau en gezondheid.
Snoozen wordt dus al jaren bestempeld als slechte gewoonte, maar volgens recente studies is de waarheid waarschijnlijk wat genuanceerder. Wat weten we over snoozers, en hoe zit het met hun slaap en gezondheid?
Een recente Zweedse studie toonde aan dat jongeren en mensen met een laat chronotype, ook wel avondtypes, de grootste snoozers zijn. Mensen met dit biologische ritme slapen vaak later en hebben daardoor meer moeite met vroeg opstaan. Daarnaast werd een verband ontdekt tussen snoozegedrag en hoe hoog je scoort op consciëntieusheid, wat te maken heeft met hoe georganiseerd en doelgericht je bent. Bij een lagere score is de kans groter dat je regelmatig snoozet.1 Ook vrouwen schijnen iets vaker te snoozen dan mannen.2
Veelgenoemde redenen om te snoozen zijn “te moe om op te staan”, “het voelt fijn” en “langzaam wakker worden”.1
Op basis van recente studies lijkt snoozen misschien toch niet zo slecht als we aanvankelijk dachten. Maar gezond kunnen we het ook niet noemen. Je cognitieve prestaties en humeur direct na ontwaken mogen dan wel bespaard blijven, een gefragmenteerde slaap en hogere rusthartslag is niet per se iets om na te streven. Deze nadelen zijn misschien subtiel, maar zouden op de lange termijn je algehele welzijn kunnen beïnvloeden.
De wisselende geluiden vanuit de wetenschap kunnen ook betekenen dat het effect van snoozen echt per persoon verschilt en afhangt van hoe je ermee omgaat. Zo maakt het voor jou het proces van ontwaken misschien prettiger als je daar van nature moeite mee hebt, zoals dat vaak geldt voor avondtypes.
Maar het nodig hebben van meerdere alarmsignalen zou ook iets kunnen zeggen over je afhankelijkheid van externe hulpmiddelen. Dit is misschien niet direct schadelijk voor je, maar veelvuldig snoozen zou fysiologische processen zoals Cortisol Awakening Response (CAR) kunnen beïnvloeden.2 Dit systeem helpt normaal gesproken bij een natuurlijke overgang van slaap naar waaktoestand. Maar dit is vooralsnog een hypothese.
Waar het uiteindelijk om draait is dat je snoozegedrag past bij je slaapbehoeftes en ochtendroutine, zonder dat dit je meer stress-situaties oplevert, en hoe verantwoord je ermee omgaat.
Of je nu wel of niet van het snoozen bent, een goede ochtendroutine helpt je frisser en met een uitgeruster gevoel je dag te starten.
De effecten van snoozen mogen dan per persoon verschillen, de voordelen van een goede slaapgewoonte is universeel. Doe daarom vooral wat past bij jouw behoeften en slaapritme. Wees bewust van je snoozegedrag en focus op een goede ochtendroutine en hoge slaapkwaliteit om energiek en zonder zorgen aan je dag te beginnen.