Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Wil je graag fit worden, maar heb je geen motivatie om te sporten? Weinig energie, geen tijd, regen of kou – vaak bedenken we excuses om maar niet naar de gym te hoeven gaan. Hoe vind je motivatie om van de bank af te komen en meer te bewegen? Wij helpen je een handje!
Lees verder onder de afbeelding
In 2023 voldeed maar 45% van alle Nederlanders van 4 jaar en ouder aan de nationale beweegrichtlijnen.1 Zonde, want sport en beweging is ontzettend belangrijk voor onze fysieke en mentale gezondheid!
Dit zijn de voordelen van bewegen:2
Ben jij benieuwd of je voldoende beweegt? Lees dan ons blog over bewegen en de beweegrichtlijnen.
Motivatie is de innerlijke kracht die je aanzet tot actie. Er zijn verschillende soorten motivatie, zoals intrinsieke en extrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie komt van binnenuit en wordt gedreven door persoonlijke interesses en verlangens. Extrinsieke motivatie komt van buitenaf en wordt gestimuleerd door beloningen of straffen.
Gebrek aan motivatie om te sporten komt vaak door een (te) drukke agenda, weinig energie of omdat je geen resultaat ziet. Belemmerende overtuigingen zorgen ervoor dat je excuses bedenkt om niet te sporten, terwijl je dit wel graag zou willen. Hoewel motivatie geen spier is, kun je deze wel versterken en trainen met positieve gewoonten en gedachtenpatronen.
Allereerst is het belangrijk om jezelf af te vragen waarom je wilt beginnen met sporten. Met oppervlakkige redenen als ‘ik wil x kilo afvallen’ of ‘ik wil een betere conditie krijgen’ hou je het bewegen waarschijnlijk niet lang vol. Waarom wil je afvallen of een betere conditie? Neem de tijd om achter de doelen te komen die je écht in beweging kunnen zetten.
Vragen die hierbij kunnen helpen:
Het is belangrijk een sport te vinden die je leuk vindt en makkelijk aan je routine kan toevoegen. Probeer verschillende sporten uit en kijk hoe je je voelt: welke sportactiviteiten geven je energie? Wat zou je graag willen proberen? En welke activiteiten maken je juist moe of uitgeput?
De juiste mindset is belangrijk. Je brein heeft net als je lichaam een warming up nodig om te sporten. Door van tevoren te visualiseren wat je precies wilt gaan doen, en hoe je je wilt voelen tijdens en na het sporten, krijg je meer energie en zorg je voor meer enthousiasme in je lichaam om in beweging te komen.
Je kunt jezelf motiveren en uitdagen door doelen te stellen, maar begin klein en realistisch. Bijvoorbeeld: "Ik ga elke maandag 45 minuten trainen." Als je dit volhoudt, kun je geleidelijk opbouwen naar twee keer in de week. Verwacht geen snelle resultaten, want niets remt motivatie zo snel af als teleurstelling.
Samen sporten met een vriend of vriendin is niet alleen leuker, maar ook motiverender. Je houdt elkaar verantwoordelijk en stimuleert elkaar om grenzen te verleggen. Bovendien is de kans groot dat het zo gezellig is, dat je langer traint dan normaal!
Als je eenmaal begonnen bent met regelmatig sporten, ligt de echte uitdaging vaak in het volhouden daarvan. Hoe zorg je dat je gemotiveerd blijft?
Voorbereiding is het halve werk: sporten wordt een stuk gemakkelijker als je er minder over hoeft na te denken. Niets is zo vervelend als sporten met honger of zonder de juiste outfit. Bereid in het weekend alvast maaltijden voor de dagen dat je wilt sporten en leg een aantal sportoutfits klaar. Zo hoef je alleen nog maar je outfit aan te trekken en ready to go!
Beloon jezelf: plan beloningen in als je het sporten volhoudt. Hierdoor maakt je brein dopamine aan, waardoor je je goed voelt en ernaar uitkijkt om meer te gaan sporten. Trakteer jezelf op een gezonde snack, een nieuwe sportoutfit of een (sport)massage. Dit is extra fijn na een intensieve periode van sporten!
Mix it up: varieer je workouts! Als je steeds dezelfde routine volgt, zullen je trainingen snel saai worden en verlies je misschien je motivatie. Ook is variatie beter voor de motorische basisvaardigheden van je lichaam.
Plan je trainingen: door je sportmomenten elke week in je agenda te plannen, vergroot je de kans dat je het sporten op lange termijn volhoudt. Zin of geen zin, met een vaste afspraak zijn er geen excuses meer! Dit helpt ook om overtraining te voorkomen, omdat je precies weet hoeveel je traint.
Koffie als pre-workout: motivatieboost nodig? Koffie voor het sporten kan hierbij helpen! De cafeïne in koffie verhoogt het dopamine-niveau, wat leidt tot meer focus, alertheid, een verbetering van prestaties en, jawel, motivatie.4
Houd je vooruitgang bij: het bijhouden van je vooruitgang tijdens het sporten kan je extra motiveren en inzicht geven. Het kan je uitdagen om nieuwe doelen te stellen, zoals het verbeteren van je tijd of afstand, een zwaarder gewicht kunnen tillen, of deelnemen aan een wedstrijd.
Benieuwd wat je het beste kunt eten voor het sporten? Lees onze 5 voedingstips voor het sporten.
Zorg voor een plan B: het kan voorkomen dat je écht geen zin hebt om de sport te doen die je ingepland had. Daarom is het fijn om een back-up plan te hebben, zoals fietsen of wandelen. Zo kom je toch aan je beweging en iets is beter dan niets.
Hoe krijg je je motivatie weer terug als je na een periode van regelmatig sporten tijdelijk bent gestopt, bijvoorbeeld door een blessure, vakantie of zwangerschap?
Kan je je herinneren hoe fit en energiek je je voelde toen je regelmatig sportte? Na een goede sportsessie voelt het of je de wereld aan kan! Hierdoor krijg je vanzelf motivatie om weer te beginnen.
Zet een timer voor vijf minuten en spreek met jezelf af dat alleen dit hoeft vol te houden. Grote kans dat je na vijf minuten gemotiveerd genoeg bent, en door wilt gaan met je sportsessie omdat je nu toch al bezig bent!
Sporten kan je energie geven, je hoofd leegmaken en een moment voor jezelf zijn. Maar als je het sporten gaat zien als een verplichting, kijk je er waarschijnlijk niet erg naar uit. Maak sporten leuk! Luister naar muziek waar je blij van wordt, doe je favoriete oefeningen, sport in de natuur of luister naar een podcast tijdens het hardlopen.
Het aanleren van nieuwe gewoonten, zoals regelmatig sporten, kost tijd. Wees geduldig met jezelf en geef niet op! Als je merkt dat je toch moeite hebt om die drempel te overwinnen, kan sporten met een personal trainer helpen. Je hebt dan niet alleen een afspraak met jezelf, maar ook met je trainer, wat zorgt voor een extra stok achter de deur!