Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Is matcha gezond? 7 voordelen van deze groene thee

De matcha latte staat inmiddels op iedere koffiekaart te prijken en het groene goedje wint steeds meer terrein in ons voedingspatroon. Je vindt het nu ook in chocolade, snoep, cake en ijs. Matcha is niet alleen hip, velen bestempelen het ook als een superfood. Wat is matcha precies en welke voordelen heeft deze groene thee?

Lees verder onder de afbeelding

Is matcha gezond? 7 voordelen van deze groene thee

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat is matcha?
  • Is matcha gezond?
  • Waar is matcha goed voor: 7 voordelen
  • Nadelen van matcha thee
  • Matcha & zwangerschap
  • Tot slot: creëer jouw eigen matcha ritueel

Wat is matcha?

Matcha is een groen poeder dat afkomstig is van de jonge bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Waar je normaal theebladeren laat trekken in heet water, klop je de matcha poeder in water van zo'n 80 graden tot zich een mooie schuimlaag vormt. Hoewel het drinken van matcha thee bekend staat als een eeuwenoude ritueel van de Japanse theeceremonie, komt dit gebruik oorspronkelijk uit China.

Wat matcha zo bijzonder maakt is de manier waarop het geteeld wordt. De matcha struiken worden zo'n drie weken voor de oogst afgedekt met bamboematten waardoor er geen direct zonlicht meer opvalt. Ook consumeer je het gehele blad bij gebruik van matcha.

Lees ook ons blog over de gezondheidsvoordelen van kurkuma thee.

Waar smaakt matcha naar?

De smaak van matcha hangt af van de kwaliteit. Matcha hoort een rijk pallet aan smaken te geven: zoet, plantaardig en licht bitter met ondertonen van koffie en cacao. Het is een krachtige smaak dat vaak wordt omgeschreven als umami wat Japans is voor heerlijk. Wanneer de bitterheid overheerst heb je te maken met matcha van minder goede kwaliteit. De beste kwaliteit matcha komt uit Japan.

Is matcha gezond?

Matcha is meer dan een groene thee met een unieke smaak. Door de speciale teelt en verwerking bevat matcha een unieke samenstelling van nutriënten die een positief effect hebben op onze gezondheid. Het gehalte van deze nutriënten ligt hoger dan in andere groene theesoorten.

Nutriënten in matcha thee:1

  • Een hoog gehalte aan catechines, een groep polyfenolen die als antioxidant werken. De meest actieve en aanwezige is EGCG (epigallocatechinegallaat).
  • Cafeïne (ook wel theïne genoemd). Matcha bevat zo'n 19 tot 45 milligram cafeïne per gram. De exacte hoeveelheid is afhankelijk van de kwaliteit van het poeder en de hoeveelheid die je gebruikt. In een kopje koffie zit gemiddeld 60 milligram cafeïne.2
  • L-theanine is een aminozuur dat van nature voorkomt in de theeplant Camelia sinensis. Het zorgt onder andere voor de karakteristieke smaak van matcha.
  • Chlorofyl geeft matcha poeder een levendige groene kleur en werkt als antioxidant in het lichaam.
  • Rutine is een flavonoïde dat een synergetische werking met vitamine C heeft.
  • Quercetine is een flavonoïde die als antioxidant werkt en onze hersenen beschermt.
  • Verschillende vitamines en mineralenzoals vitamine C.

Waar is matcha goed voor: 7 voordelen

Matcha bevat dus vele nutriënten die voordelig zijn voor onze gezondheid, maar waar is matcha precies goed voor? Naar de werking van matcha thee op onze gezondheid is vooralsnog weinig wetenschappelijk onderzoek beschikbaar. We bespreken daarom 7 mogelijke voordelen van matcha.

1. Beschermt tegen vrije radicalen

Het hoge antioxidantengehalte in matcha heeft een positief effect op het neutraliseren van vrije radicalen. Zo lijken catechines sterkere antioxidanten te zijn dan glutathion, vitamine C en flavonoïden.1 Dit is belangrijk om oxidatieve stress en schade van lichaamscellen te voorkomen.

2. Houdt bloedvaten gezond

Dierenonderzoek suggereert dat matcha het gehalte aan totale cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceriden kan verminderen.3 Bij mensen zorgde groene thee voor een afname van total cholesterol en LDL-cholesterol, maar had geen effect op het triglyceridengehalte.4 Daarnaast wijzen studies uit dat het drinken van groene thee de bloeddruk kan verlagen.5

3. Ondersteunt het glucosegehalte in het bloed

Onderzoek wijst uit dat matcha kan leiden tot een afname van het glucosegehalte in het bloed bij muizen die op een vetrijk dieet waren gezet.3 Bij mensen had de consumptie van groene thee een positief effect op het glucosegehalte in het bloed.6

4. Gunstige invloed op het darmmicrobioom

Het drinken van matcha thee kan de diversiteit van de samenstelling van het darmmicrobioom gunstig beïnvloeden. Zo kan het zorgen voor het verhogen van het aantal goede bacteriesoorten en het verminderen van slechte bacteriesoorten.7

5. Verbetert cognitieve functies

Matcha bevat zowel cafeïne als L-theanine, twee stoffen die bekend staan om hun positieve effecten op cognitieve functies zoals concentratie en geheugen.8 Hoewel matcha ook dit positieve effect lijkt te hebben, is er meer onderzoek met grotere groepen deelnemers nodig.3

Bekijk ook ons ander blog 10x voeding voor de hersenen.

6. Geeft minder kans op een energiedip

Cafeïne en theïne zijn in feite dezelfde stof en hebben allebei een stimulerende werking. Waar koffie vaak ook de welbekende energiedip geeft, ervaren veel mensen dit minder na het drinken van thee. Gedacht wordt dat bepaalde stoffen zoals L-theanine hier een rol bij spelen maar de wetenschap heeft hier nog geen eenduidig antwoord op.

Lees meer over cafeïne in koffie in ons eerder verschenen blog.

7. Heeft een kalmerend effect

Het aminozuur L-theanine staat ook bekend om zijn kalmerende werking. Zo vermindert het gevoelens van opgejaagdheid, nervositeit en onrust die je kunt ervaren na inname van cafeïne.8 Ook kan de inname van matcha zorgen voor een afname in angstgevoelens doordat matcha bepaalde receptoren van dopamine en serotonine kan activeren.3

Nadelen van matcha thee

De voordelen van matcha voor de gezondheid lijken legio. Maar kent deze groene thee ook nadelen? Hoewel de informatie betreft de veiligheid van matcha nog beperkt is, kan het drinken van matcha thee wel een aantal bijwerkingen hebben:

  • Het cafeïnegehalte. Hoewel matcha minder kans geeft op een opgejaagd gevoel en een energiedip, kunnen sommigen alsnog gevoelig reageren op de cafeïne in matcha.
  • Leverproblemen. Een te hoog gehalte aan catechines, zo'n 800 milligram EGCG of meer per dag, kan een ongunstig effect hebben op de lever.9 Een kop groene thee bevat zo’n 60 milligram EGCG.
  • Belemmert de opname van nutriënten. Groene thee zoals matcha thee kan de opname van non-heemijzer en foliumzuur belemmeren.10,11 Dit zijn bijvoorbeeld belangrijke nutriënten tijdens de zwangerschap.
  • Verontreinigende stoffen. Groene thee kan zware metalen zoals lood en cadmium bevatten maar ook pesticiden als het niet biologisch geteeld is.12 Bovendien kan matcha een hoge concentratie fluoride bevatten wat bij langdurige blootstelling kan ophopen in het lichaam en schade kan veroorzaken.13
  • Spijsverteringsongemakken. Sommigen ervaren maag- en darmproblemen na inname van matcha thee of matcha latte op een lege maag. Het kan spijsverteringsenzymen activeren waardoor de productie van maagzuur toeneemt.

Matcha & zwangerschap

Vanwege bovengenoemde nadelen is er grote voorzichtigheid geboden met de consumptie van matcha tijdens de zwangerschap. Bovendien is er weinig informatie betreft de effecten en veiligheid van matcha tijdens deze periode.9 Overleg daarom met een deskundige wat de eventuele risico's zijn.

Hoewel het advies over het algemeen luidt om niet meer dan 200 milligram cafeïne per dag in te nemen tijdens de zwangerschap, lijkt de wetenschap te zeggen dat helemaal geen cafeïne wellicht een beter advies is. Zo wordt cafeïne-inname geassocieerd met vroeggeboorte en een laag geboortegewicht ongeacht de hoeveelheid die je inneemt.14

10x gezonde voedings voor tijdens de zwangerschap lees je in ons eerder verschenen blog.

Tot slot: creëer jouw eigen matcha ritueel

Matcha heeft meerdere mogelijke voordelen voor je gezondheid maar dien je wel met mate te consumeren omdat er ook nadelen aan kleven. Je kunt matcha thee heel makkelijk zelf maken. Zorg wel dat je hiervoor de juiste tools in huis hebt:

  • Een matcha kom (chawan)
  • Een bamboe maatlepel (chasaku)
  • Een bamboe garde (chasen)

Metaal kan namelijk zorgen voor oxidatie van de matcha. Je doet 1 tot 2 maatlepels matchapoeder in de chawan en voegt hier zo'n 60 tot 70 milliliter water van ongeveer 80 graden aan toe. Klop dit mengsel met de chasen tot er een schuimlaagje ontstaat. Je kunt hier eventueel plantaardige melk of een scheutje honing aan toevoegen. Proost op jouw matcha ritueel!

Advies nodig over matcha?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Kochman, J., Jakubczyk, K., Antoniewicz, J., Mruk, H., & Janda, K. (2021). Health benefits and chemical composition of matcha green tea: a review. Molecules, 26(1), 85.
  2. Voedingscentrum. Encyclopedie: cafeine. Geraadpleegd op 03-05-2024.
  3. Sokary, S., Al-Asmakh, M., Zakaria, Z., et al. (2023). The therapeutic potential of matcha tea: a critical review on human and animal studies. Current Research in Food Science, 6, 100396.
  4. Xu, R., Yang, K., Li, S., Dai, M., & Chen, G. (2020). Effect of green tea consumption on blood lipids: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrition Journal, 19, 48.
  5. Khalesi, S., Sun, J., Buys, N., et al. (2014). Green tea catechins and blood pressure: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. European Journal of Nutrition, 53, 1299-1311.
  6. Liu, K., Zhou, R., Wang, B., et al. Effect of green tea on glucose control and insulin […]: a meta-analysis of 17 randomized controlled trials. American Journal of Clinical Nutrition, 98(2), 340-348.
  7. Morishima, S., Kawada, Y., Fukushima, Y., et al. (2023). A randomized, double-blinded study evaluating effect of matcha green tea on human fecal microbiota. Journal of Clinical Biochemistry Nutrition, 72(2), 165-170.
  8. Dietz, C., & Dekker, M. (2017). Effect of green tea phytochemicals on mood and cognition. Current Pharmaceutical Design, 23, 2876-2905.
  9. Younes, M., Aggett, P., Aguilar, F., et al. (2018). Scientific opion on the safety of green tea catechins. EFSA Journal, 16(4), e05239.
  10. Wierzejska, R. (2014). Tea and health--a review of the current state of knowledge. Przeglad epidemiologiczny, 68(3), 501-599.
  11. Ye, R., Ren, A., Zhang, L., et al. (2011). Tea drinking as a risk factor for [...] in northern China, Epidemiology, 22(4), 491-496.
  12. Brzezicha-Cirocka, J., Grembecka, M., & Szefer, P. (2016). Monitoring of essential and heavy metals in green tea from different geographical origins. Environmental Monitoring and Assessment, 188, 183.
  13. Jakubczyk, K., Ligenza, A., Gutowska, I., & Janda-Milczarek, K. (2022). Fluoride content of matcha tea depending on leaf harvest time and brewing conditions. Nutrients, 14(12), 2550.
  14. James, J. E. (2021). Maternal caffeine consumption and pregnancy outcomes: a narrative review with implications for advice to mothers and mothers-to-be. BMJ Evidence-Based Medicine, 26(3), 114-115.