Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
De matcha latte staat inmiddels op iedere koffiekaart te prijken en het groene goedje wint steeds meer terrein in ons voedingspatroon. Je vindt het nu ook in chocolade, snoep, cake en ijs. Matcha is niet alleen hip, velen bestempelen het ook als een superfood. Wat is matcha precies en welke voordelen heeft deze groene thee?
Lees verder onder de afbeelding
Matcha is een groen poeder dat afkomstig is van de jonge bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Waar je normaal theebladeren laat trekken in heet water, klop je de matcha poeder in water van zo'n 80 graden tot zich een mooie schuimlaag vormt. Hoewel het drinken van matcha thee bekend staat als een eeuwenoude ritueel van de Japanse theeceremonie, komt dit gebruik oorspronkelijk uit China.
Wat matcha zo bijzonder maakt is de manier waarop het geteeld wordt. De matcha struiken worden zo'n drie weken voor de oogst afgedekt met bamboematten waardoor er geen direct zonlicht meer opvalt. Ook consumeer je het gehele blad bij gebruik van matcha.
Lees ook ons blog over de gezondheidsvoordelen van kurkuma thee.
De smaak van matcha hangt af van de kwaliteit. Matcha hoort een rijk pallet aan smaken te geven: zoet, plantaardig en licht bitter met ondertonen van koffie en cacao. Het is een krachtige smaak dat vaak wordt omgeschreven als umami wat Japans is voor heerlijk. Wanneer de bitterheid overheerst heb je te maken met matcha van minder goede kwaliteit. De beste kwaliteit matcha komt uit Japan.
Matcha is meer dan een groene thee met een unieke smaak. Door de speciale teelt en verwerking bevat matcha een unieke samenstelling van nutriënten die een positief effect hebben op onze gezondheid. Het gehalte van deze nutriënten ligt hoger dan in andere groene theesoorten.
Nutriënten in matcha thee:1
Matcha bevat dus vele nutriënten die voordelig zijn voor onze gezondheid, maar waar is matcha precies goed voor? Naar de werking van matcha thee op onze gezondheid is vooralsnog weinig wetenschappelijk onderzoek beschikbaar. We bespreken daarom 7 mogelijke voordelen van matcha.
Het hoge antioxidantengehalte in matcha heeft een positief effect op het neutraliseren van vrije radicalen. Zo lijken catechines sterkere antioxidanten te zijn dan glutathion, vitamine C en flavonoïden.1 Dit is belangrijk om oxidatieve stress en schade van lichaamscellen te voorkomen.
Dierenonderzoek suggereert dat matcha het gehalte aan totale cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceriden kan verminderen.3 Bij mensen zorgde groene thee voor een afname van total cholesterol en LDL-cholesterol, maar had geen effect op het triglyceridengehalte.4 Daarnaast wijzen studies uit dat het drinken van groene thee de bloeddruk kan verlagen.5
Onderzoek wijst uit dat matcha kan leiden tot een afname van het glucosegehalte in het bloed bij muizen die op een vetrijk dieet waren gezet.3 Bij mensen had de consumptie van groene thee een positief effect op het glucosegehalte in het bloed.6
Het drinken van matcha thee kan de diversiteit van de samenstelling van het darmmicrobioom gunstig beïnvloeden. Zo kan het zorgen voor het verhogen van het aantal goede bacteriesoorten en het verminderen van slechte bacteriesoorten.7
Matcha bevat zowel cafeïne als L-theanine, twee stoffen die bekend staan om hun positieve effecten op cognitieve functies zoals concentratie en geheugen.8 Hoewel matcha ook dit positieve effect lijkt te hebben, is er meer onderzoek met grotere groepen deelnemers nodig.3
Bekijk ook ons ander blog 10x voeding voor de hersenen.
Cafeïne en theïne zijn in feite dezelfde stof en hebben allebei een stimulerende werking. Waar koffie vaak ook de welbekende energiedip geeft, ervaren veel mensen dit minder na het drinken van thee. Gedacht wordt dat bepaalde stoffen zoals L-theanine hier een rol bij spelen maar de wetenschap heeft hier nog geen eenduidig antwoord op.
Lees meer over cafeïne in koffie in ons eerder verschenen blog.
Het aminozuur L-theanine staat ook bekend om zijn kalmerende werking. Zo vermindert het gevoelens van opgejaagdheid, nervositeit en onrust die je kunt ervaren na inname van cafeïne.8 Ook kan de inname van matcha zorgen voor een afname in angstgevoelens doordat matcha bepaalde receptoren van dopamine en serotonine kan activeren.3
De voordelen van matcha voor de gezondheid lijken legio. Maar kent deze groene thee ook nadelen? Hoewel de informatie betreft de veiligheid van matcha nog beperkt is, kan het drinken van matcha thee wel een aantal bijwerkingen hebben:
Vanwege bovengenoemde nadelen is er grote voorzichtigheid geboden met de consumptie van matcha tijdens de zwangerschap. Bovendien is er weinig informatie betreft de effecten en veiligheid van matcha tijdens deze periode.9 Overleg daarom met een deskundige wat de eventuele risico's zijn.
Hoewel het advies over het algemeen luidt om niet meer dan 200 milligram cafeïne per dag in te nemen tijdens de zwangerschap, lijkt de wetenschap te zeggen dat helemaal geen cafeïne wellicht een beter advies is. Zo wordt cafeïne-inname geassocieerd met vroeggeboorte en een laag geboortegewicht ongeacht de hoeveelheid die je inneemt.14
10x gezonde voedings voor tijdens de zwangerschap lees je in ons eerder verschenen blog.
Matcha heeft meerdere mogelijke voordelen voor je gezondheid maar dien je wel met mate te consumeren omdat er ook nadelen aan kleven. Je kunt matcha thee heel makkelijk zelf maken. Zorg wel dat je hiervoor de juiste tools in huis hebt:
Metaal kan namelijk zorgen voor oxidatie van de matcha. Je doet 1 tot 2 maatlepels matchapoeder in de chawan en voegt hier zo'n 60 tot 70 milliliter water van ongeveer 80 graden aan toe. Klop dit mengsel met de chasen tot er een schuimlaagje ontstaat. Je kunt hier eventueel plantaardige melk of een scheutje honing aan toevoegen. Proost op jouw matcha ritueel!