Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Ken je levertraan nog? Bij de gedachte zal menig 50-plusser het maagzuur nog omhoog voelen borrelen; vloeibare rottende vis is een treffende smaakomschrijving. Toch waren de legio gezondheidsvoordelen van omega 3 toen al op grote schaal bekend.
Lees verder onder de afbeelding
Tegenwoordig neem je gelukkig gewoon een omega 3 visoliecapsule en geniet je zonder indringende smaak alsnog van de voordelen. Er zijn namelijk visoliesupplementen in overvloede. Maar ze zijn niet allemaal van dezelfde kwaliteit. Hoe herken jij in de oceaan van supplementen de beste omega 3 visolie? Dat leggen wij je uit!
Omega 3 bestaat eigenlijk uit drie verschillende soorten onverzadigde vetzuren: ALA (alfa-linoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Vooral de laatste twee staan bekend om hun gezondheidsbevorderende effecten: ze zijn namelijk goed voor onder andere het hart, bloeddruk en triglyceridenspiegel. Wil je meer lezen over het verschil tussen deze soorten? Dit beschrijven we in het artikel Omega-3 vetzuren: Wat is het verschil tussen ALA, DHA en EPA?
DHA en EPA vind je rijkelijk terug in vette vis. Men wint de olie voornamelijk uit vissen zoals ansjovis, sardines, kabeljauw, makreel en haring vanwege het hoge gehalte omega 3-vetzuren. Hier maken ze vervolgens een concentraat van: de alom bekende visolie. Dit is ook de reden waarom omega 3 en visolie vaak door elkaar wordt gebruikt, al is het dus niet hetzelfde.
Meer lezen over waar omega 3 in zit? Dit beschrijven we in het blog Waar zit omega 3 in?
Nog een leuk feitje: vissen maken DHA en EPA helemaal niet zelf aan. De échte omega 3-bronnen zijn algen.1 Zij produceren de bekende omega 3-vetzuren. Vissen eten deze algen en krijgen zo zelf een hoog gehalte aan omega 3 binnen. En door vis te eten of supplementen te slikken krijgen wij het gezonde vetzuur weer binnen.
Wil je weten waar een goed algenolie supplement aan moet voldoen? Dit lees je in het blog Wat is de beste vegan omega 3 algenolie?
Dan zit je toch goed als je af en toe vis eet? Ja en nee. Feitelijk klopt het, maar de praktijk leert anders. Wil je aan de juiste hoeveelheid omega 3-vetzuren komen? Dan moet je minimaal twee keer in de week vette, ongefrituurde vis eten.2 Lukt jou dat elke week? Dan ben je goed bezig. Zo laat onderzoek naar omega 3-waarden zien dat de meeste mensen in westerse landen dit bij lange na niet redden.3 Dit resulteert in lage omega 3-waarden in het lichaam.
Ga je voor een visoliesupplement? We vertellen hieronder waar moet je precies op moet letten?
Het eerste aandachtspunt is de hoeveelheid visolie in het supplement. Toch kun je hier ook gemakkelijk misleid worden, want een hoge hoeveelheid visolie betekent niet altijd een hoge hoeveelheid omega 3, of een hoge hoeveelheid van de werkzame stoffen EPA en DHA. En dát zijn juist de stoffen waar we de gezondheidsbevorderende effecten aan toeschrijven. Zo raden we producten aan die minimaal 1000 mg visolie bevatten, maar dan wel met een hoeveelheid EPA en DHA van minimaal 600 mg.
Al geldt niet voor elke doelgroep hetzelfde advies. Zo is deze verhouding goed voor een gemiddeld persoon: hiermee zit je ruim aan de gemiddelde dagelijkse behoefte. Sporters kunnen daarentegen weer baat hebben bij een visolie supplement met een hogere EPA gehalte.
Heb je echter een verhoogde visoliebehoefte, dan kun je beter kiezen voor een hogere dosering EPA en DHA, zoals rond de 1000 mg. Ben je benieuwd of jij een verhoogde omega 3 behoefte hebt? Vraag dan gratis persoonlijk advies op maat aan.
Deze hoeveelheden staan in een bepaalde verhouding tot elkaar, en worden daarom vaak gecommuniceerd als percentages. Bij een product met 1000 mg visolie dat 600 mg van de werkzame stoffen EPA en DHA bevat, heeft het supplement dus een omega 3-concentratie van 60%. Kies overigens altijd voor een product wat de absolute hoeveelheden of percentages op het etiket weergeeft. Als het etiket geen hoeveelheden vermeldt, dan heeft de fabrikant vaak wat te verbergen.Je kan er dan vanuit gaan dat de hoeveelheid werkzame stoffen aan de lage kant is.
Dan is er nog iets waar je op kunt letten, namelijk de molecuulvorm. Visolieconcentraat heeft immers van nature niet zo’n hoog gehalte aan EPA en DHA. In onbewerkte visolie zijn deze twee stoffen namelijk gebonden aan andere vetzuren. Deze natuurlijke molecuulvorm heeft de naam triglyceride, en zorgt voor een concentraat met maar zo’n 26-57 procent aan werkzame stoffen EPA en DHA.4
In visoliesupplementen streven we naar een hoger percentage, zodat je relatief minder nodig hebt voor hetzelfde effect. Daarom scheiden hoogwaardige aanbieders EPA en DHA van de andere vetzuren door middel van een zorgvuldig extractieproces. Er zijn echter twee manieren om dit te doen:
Supplementen met ethylesters: Tijdens het extractieproces wordt het molecuul als het ware uit elkaar gehaald om zo de werkzame stoffen te scheiden, en vervolgens weer opnieuw in elkaar te zetten. In dit geval kiest men voor een nieuwe molecuulvorm van de omega 3-vetzuren, ethylesters genaamd. Dit is een iets makkelijkere en goedkopere optie, maar is daardoor net iets minder goed opneembaar voor het lichaam.5,6
Supplementen met triglyceriden: Bij deze manier zet je de werkzame stoffen na extractie terug in de originele triglyceride-molecuulvorm. Deze natuurlijke vorm is biologisch beschikbaar en daarmee het best opneembaar voor het lichaam.5,6 Vooral voor diegenen met een verhoogde behoefte, is dit de vorm die je in de kast wil hebben.
Dat levertraan vroeger zo smerig smaakte had te maken met de hoge oxidatiewaarde. Als olie oxideert, wordt het ranzig en bederft het. Dat ruik én proef je. Een stof oxideert wanneer je het blootstelt aan lucht. Zuurstof kan namelijk een chemische reactie hebben met bepaalde stoffen, zoals olie. Langdurige blootstelling aan open lucht verandert dus de moleculen in de stof, en dat komt je gezondheid doorgaans niet ten goede.7,8 Vandaar dat men visolie vaak in luchtdichte capsules aanbiedt. Maar zelfs in een dergelijk luchtdichte softgel loopt de visolie het risico om te oxideren.
Hoe kan je dan nagaan dat jouw visoliesupplement een lage zogenoemde oxidatiewaarde heeft? Hieronder twee punten waar je op kan letten:
Als laatste werkt een zeer lage oxidatiewaarde ook goed tegen visachtige oprispingen. Je weet wel, wanneer je na het nemen van een omega 3-supplement nog die vissmaak ‘opboert’. Heb je vaak last van zogenoemde oprispingen, dan is een visolie-supplement met een lage oxidatiewaarde voor jou de oplossing!
In onze voedingsmiddelen komen soms verontreinigende stoffen terecht, zoals zware metalen. Dat noemen we ook wel contaminatie. Verre van goed voor onze gezondheid natuurlijk. Daarom is het belangrijk dat we onze voedingsmiddelen testen op verontreiniging. Hier zijn overigens Europese richtlijnen voor: bepaalde voedingstoffen mogen niet meer dan een vastgestelde hoeveelheid zware metalen bevatten. Neem bijvoorbeeld lood: visproducten mogen maximaal 0,3 mg lood per kg hebben.10 Maar liever heb je natuurlijk dat jouw visolie daar nog een stuk onder zit. Het liefst minder dan 0,1 mg per kg.
De laatste, maar absoluut niet de minste: is de omega 3-visolie duurzaam? Dit blijkt uit verschillende aspecten. Allereerst begint het natuurlijk bij de vissoort waaruit de olie gewonnen is. Is dit bijvoorbeeld een bedreigde vissoort? Inmiddels staan er al heel wat soorten op de rode lijst, zoals makreel, kabeljauw en beekforel.11 Deze vissen worden regelmatig gewonnen voor visolieproductie, maar zijn absoluut geen duurzame optie. Als jij het milieu hoog in het vaandel hebt staan, wil je de olie van deze vissen dus liever vermijden. Een betere optie is bijvoorbeeld ansjovis: deze staat niet op de rode lijst én heeft van nature een korte levensduur.
Daarnaast wil je natuurlijk alleen in zee met een gecertificeerd vissersbedrijf. Er zijn diverse certificaten die verschillende aspecten van duurzaamheid beoordelen; deze geven vaak aan dat het vissersbedrijf voldoet aan specifieke eisen. Hieronder een aantal voorbeelden van belangrijke, internationale duurzaamheidscertificaten:
Let op: deze certificaten mogen niet altijd getoond worden op een visolieproduct vanwege de achterliggende wetgeving. Ben je echt op zoek naar een duurzame visolie? Bekijk dan de website van de omega 3-leverancier van het supplement. Hier kun je deze certificaten wél altijd terugvinden.
Zoals we in dit blog hebben laten zien, is het gebruik van een visolie supplement geen overbodige luxe. Als het je niet lukt om minimaal twee keer in de week vette vis te eten, dan kom je niet aan de omega 3-vetzuren die je lichaam nodig heeft. In dat geval is een visoliesupplement ideaal. Maar, dan wil je natuurlijk wel de beste omega 3-visolie. Die selecteer je door op een aantal belangrijke punten te letten.
Met bovenstaande informatie in het achterhoofd zul jij dus nooit meer vragend naar een visolie-etiket hoeven turen!
* Goedgekeurde gezondheidsclaims op basis van Visolie 1400 TG met D3.