Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

9 redenen waarom wandelen gezond is

Na een boswandeling, een hike in de bergen of strandwandeling, voel je je vrolijker en vol nieuwe energie. Wandelen is goed voor je lichaam en mentale gezondheid. Maar waarom is wandelen dan precies goed? Wij sommen de 9 belangrijkste redenen op.

Lees verder onder de afbeelding

9 redenen waarom wandelen gezond is

Onderwerpen in dit artikel

  • 1. Gaat stress tegen
  • 2. Bevordert je creativiteit
  • 3. Versterkt je spieren
  • 4. Een betere nachtrust
  • 5. Helpt bij het afvallen
  • 6. Zorgt voor extra vitamine D
  • 7. Verbetert je conditie
  • 8. Geeft  je hersenen een boost
  • 9. Goed voor de spijsvertering
  • Tot slot: maak het makkelijk en leuk!

1. Gaat stress tegen

Wandelen heeft diverse stressverlagende effecten. Tijdens het bewegen produceert je lichaam namelijk endorfines, die zorgen voor een blij en ontspannen gevoel. Bovendien kan wandelen ervoor zorgen dat angstige en sombere gevoelens afnemen.1

Deze effecten lijken sterker te zijn wanneer je in de natuur wandelt. Een onderzoek liet zien dat een uur wandelen in de natuur zorgde voor een verlaagde activiteit van hersengebieden die betrokken zijn bij stress.2

In Japan is Shinrin-yoku ontstaan, oftewel 'bosbaden'. Dit is een vorm van therapie waarbij je heel bewust door het bos loopt terwijl je alles in je op probeert te nemen. Bosbaden zouden helpen cortisol te verminderen en hierdoor ontspannend werken.3

Lees ook ons blog over de voordelen van buiten zijn. Of bekijk onze 10 tips om beter om te gaan met stress.

2. Bevordert je creativiteit

Grote kans dat je tijdens een wandeling op nieuwe ideeën komt. Doordat je niet langer bewust bezig bent met een specifieke taak, word je cognitief minder belast en worden je zintuigen afgeleid waardoor er ruimte ontstaat. Dit activeert het 'default mode-netwerk' in je brein, dat verantwoordelijk is voor creatief en oplossingsgericht denken. Tijdens het wandelen is je lichaam beter in staat om nieuwe dingen te bedenken of alles op een andere manier te bekijken.4,5

3. Versterkt je spieren

Wandelen draagt bij aan het behoud van sterke spieren. Tijdens een stevige wandeling span je niet alleen de kuiten, hamstrings, quadriceps en bilspieren aan, maar ook de buik- en rugspieren.

4. Een betere nachtrust

Wandelen kan de hoeveelheid en kwaliteit van je slaap verbeteren.6 Wanneer je buiten wandelt, word je meer blootgesteld aan daglicht, waardoor je lichaam melatonine aanmaakt. Ook maak je je hoofd leeg tijdens het wandelen, waardoor je voor het slapen minder piekert. Let wel op: te intensief bewegen vlak voor het slapengaan kan averechts werken. Door de verhoogde lichaamstemperatuur en adrenaline kan het juist moeilijker worden om in slaap te vallen.

Meer tips voor een goede nachtrust vind je in ons blog Hoe val je snel in slaap? 10 tips

5. Helpt bij het afvallen

Wandelen is een goede manier om gewicht te behouden of te verliezen. Tijdens het wandelen worden de grote spiergroepen in het lichaam, zoals de rug- en beenspieren, geactiveerd, waardoor het lichaam intensief werkt. Je kunt het relatief lang volhouden en op die manier verbrand je veel calorieën.

Natuurlijk is het belangrijk om ook rekening te houden met je calorie-inname als je wilt afvallen door te wandelen. Het aantal calorieën dat je verbrandt, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder je wandeltempo, de duur van je wandeling en je lichaamsgewicht. Gemiddeld kun je met een uur wandelen (bij een snelheid van 5 km/uur) ongeveer 300 calorieën verbranden.

Lees ook ons blog over afvallen door wandelen.

6. Zorgt voor extra vitamine D

Een wandeling in de buitenlucht heeft verschillende voordelen, waaronder de blootstelling aan dag- en zonlicht. Tussen april en oktober is het zonlicht in Nederland sterk genoeg voor je lichaam om vitamine D aan te maken. Vitamine D helpt bij het opnemen van calcium, wat belangrijk is voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt vitamine D een rol in het ondersteunen van het immuunsysteem en het bevorderen van mentale welzijn.

Lees meer over de relatie tussen vitamine D en de zon.

7. Verbetert je conditie

Bij een stevig wandeltempo versnelt je ademhaling en werken je hart en longen harder. Hierdoor train je je conditie wat goed is voor je hart, wat een gunstig effect heeft op je bloeddruk en je bloedvaten. Tijdens het wandelen train je ook je longcapaciteit, waardoor je beter in staat bent om zuurstof op te nemen en te transporteren via je hart en bloedvaten.

In 2013 toonde een grootschalig onderzoek met bijna 50.000 deelnemers aan dat wandelen diverse gezondheidsvoordelen oplevert.7 De bevindingen, gepubliceerd in een tijdschrift van de American Heart Association, wezen uit dat wandelen het risico op een hoge bloeddruk, hoog cholesterol en een verstoorde bloedsuiker significant verlaagt.

Bekijk ook onze tips voor een beter uithoudingsvermogen.

8. Geeft  je hersenen een boost 

Wandelen werkt niet alleen ontspannend; het heeft ook directe voordelen voor de algehele gezondheid van de hersenen. Tijdens het wandelen neemt de bloedtoevoer naar de hersenen toe, wat leidt tot een betere overdracht van signalen en een optimale werking van ons brein. Daarnaast kunnen diverse cognitieve functies, zoals geheugen en attentiespan, verbeteren bij dagelijks een half uur wandelen.5

Wil je de hersenen een extra boost geven? Lees dan ook ons blog welke voeding goed is voor je hersenen.

9. Goed voor de spijsvertering

Wandelen na het eten kan de beweging van je maag en darmen helpen die nodig is om je voeding door het spijsverteringskanaal te leiden. Op deze manier kun je problemen zoals verstoppingen voorkomen en verlichten.

Bovendien lijkt beweging na het eten een gunstig effect op de regulering van je bloedsuikerspiegel te hebben.8,9 Het kan grote pieken in je bloedsuikerspiegel voorkomen en ervoor zorgen dat de glucose uit je maaltijd wordt gebruikt door je spieren in plaats van opgeslagen te worden als vet.

Tot slot: maak het makkelijk en leuk!

We kunnen nog veel meer voordelen noemen van wandelen, maar één ding is zeker: wandelen is goed voor je gezondheid. Dagelijks 30 minuten wandelen in de natuur en bij daglicht is ideaal. Je kunt het makkelijk maken door het toe te voegen aan je routine, door bijvoorbeeld een halte eerder uit de bus te stappen of na het eten standaard een blokje om te gaan. Maar vooral: maak het leuk! Ga samen wandelen met vrienden, luister naar een podcast, maak een wandeling met collega's tijdens de pauze, of leen de hond van de buren voor een wandeling in de natuur. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Meer advies nodig over een gezonde leefstijl?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Kelly, P., Williamson, C., Niven, A. G., Hunter, R., Mutrie, N., & Richards, J. (2018). Walking on sunshine: scoping review of the evidence for walking and mental health. British Journal of Sports Medicine, 52(12), 800-806.
  2. Sudimac, S., Sale, V., & Kühn, S. (2022). How nature nurtures: Amygdala activity decreases as the result of a one-hour walk in nature. Molecular Psychiatry, 27(11), 4446-4452.
  3. Antonelli, M., Barbieri, G., & Donelli, D. (2019). Effects of forest bathing (shinrin-yoku) on levels of cortisol as a stress biomarker: a systematic review and meta-analysis. International Journal of Biometeorology, 63(8), 1117–1134. 
  4. Oppezzo, M., & Schwartz, D. L. (2014). Give your ideas some legs: the positive effect of walking on creative thinking. Journal of Experimental Psychology. Learning, memory, and cognition, 40(4), 1142–1152.
  5. Rominger, C., Schneider, M., Fink, A., Tran, U. S., Perchtold-Stefan, C. M., & Schwerdtfeger, A. R. (2022). Acute and chronic physical activity increases creative ideation performance: A systematic review and multilevel meta-analysis. Sports Medicine-Open, 8(1), 62. 
  6. Bisson, A. N., Robinson, S. A., & Lachman, M. E. (2019). Walk to a better night of sleep: testing the relationship between physical activity and sleep. Sleep Health, 5(5), 487–494.
  7. Williams, P. T., & Thompson, P. D. (2013). Walking versus running for […] and vascular biology, 33(5), 1085-1091.
  8. Reynolds, A. N., Mann, J. I., Williams, S., & Venn, B. J. (2016). Advice to walk after meals is more effective for lowering postprandial glycaemia in […] than advice that does not specify timing: a randomised crossover study. […], 59(12), 2572-2578.
  9. DiPietro, L., Gribok, A., Stevens, M. S., Hamm, L. F., & Rumpler, W. (2013). Three 15-min bouts of moderate postmeal walking significantly improves 24-h glycemic control in older people at risk for impaired glucose tolerance. […], 36(10), 3262-3268.