Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Zwanger zwemmen: wat zijn de voordelen en risico's?

Sporten kan een stuk lastiger worden als je zwanger bent, terwijl het juist zo belangrijk is om fit te blijven. Zwemmen biedt hiervoor een geweldige oplossing! Deze low-impact activiteit ontlast je gewrichten en versterkt je spieren, terwijl het drijfvermogen van het water je een lichter gevoel geeft. Wat zijn de voordelen van zwemmen tijdens de zwangerschap, en zijn er ook risico's waar je rekening mee moet houden?

Lees verder onder de afbeelding

Zwanger zwemmen: wat zijn de voordelen en risico's?

Onderwerpen in dit artikel

  • Zwanger zwemmen: waarom is het goed voor moeder en kind?
  • Risico's van zwemmen tijdens de zwangerschap
  • Tot wanneer mag je zwemmen als je zwanger bent?
  • Zwanger in bubbelbad: mag het?
  • Zwemmen na bevalling: wanneer mag het weer?
  • Tot slot: luister naar je lichaam

Zwanger zwemmen: waarom is het goed voor moeder en kind?

Voldoende beweging heeft veel positieve effecten op je gezondheid, juist ook tijdens de zwangerschap. Volgens het American College of Obstetricians and Gynecologists is zwemmen een veilige vorm van lichaamsbeweging in deze bijzondere periode.1

8 voordelen van zwemmen tijdens je zwangerschap:

  1. Je kunt vrij bewegen: door de zwangerschapskilo’s, rugpijn, bekkenpijn en andere zwangerschapsklachten, kunnen veel sporten ongemakkelijk of zelfs pijnlijk zijn. Tijdens het zwemmen heb je dat probleem gelukkig niet. Het water helpt de druk op je lichaam te verlichten en ondersteunt je zwangere buik, waardoor je je bijna gewichtloos voelt en vrijer kunt bewegen.
  2. Je werkt aan je uithoudingsvermogen en spierkracht: hoewel zwemmen een low-impact sport is, versterk je zeker je spieren en verbeter je je uithoudingsvermogen. Bovendien train je meteen je hele lichaam, handig!
  3. Het werkt ontspannend: zwemmen is een geweldige manier om zowel je lichaam als geest te ontspannen. Bij zwangerschapszwemmen gebeurt dit vaak in verwarmd water, wat helpt om je volledig te ontspannen. Iets wat je zeker kan gebruiken tijdens de zwangerschapsperiode!
  4. Maakt je lichaam klaar voor de bevalling: zwemmen als je zwanger bent kan je helpen om je conditie op peil te houden. Hierdoor is je lichaam beter voorbereid op het harde werk tijdens de bevalling. Bovendien zorgen soepele spieren ervoor dat je gemakkelijker verschillende bevalhoudingen kunt aannemen
  5. Minder kans op blessures: doordat het water je lichaam ondersteunt, worden je rug, heupen, bekken en knieën minder belast. De kans op blessures is daardoor kleiner dan bij veel andere sporten.
  6. Je traint je ademhalingsspieren: zwemmen is een hele goede ademhalingsoefening. Ook dit kan weer van pas komen bij de bevalling!
  7. Beter slapen: slapen kan tijdens de zwangerschap uitdaging zijn. Net als bij veel andere aerobe oefeningen, kan zwemmen bijdragen aan een betere nachtrust.
  8. Behoud van een gezond gewicht: een gezond lichaamsgewicht is ook tijdens de zwangerschap belangrijk. Helaas neemt de hoeveelheid lichaamsbeweging vaak af als vrouwen zwanger worden. Beweging helpt de toename van gewicht en vet verminderen.2
zwangere zwemmende vrouw onder water

Risico's van zwemmen tijdens de zwangerschap

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je ervoor kiest om te zwemmen tijdens de zwangerschap:

Watertemperatuur: let goed op de temperatuur van het water als je zwanger bent. Het is belangrijk om te voorkomen dat je lichaamstemperatuur te hoog of te laag wordt, dus zwem in niet te koud of te warm water. Bij warm weer kun je je lichaam het best langzaam aan het koude water laten wennen. Begin bijvoorbeeld met je polsen of enkels, zodat je lichaam zich kan aanpassen voordat je volledig onderduikt.

Blijven hydrateren: hydratatie is extra belangrijk voor je gezondheid tijdens de zwangerschap.3 Vooral in het eerste trimester kun je sneller en meer gaan zweten, en omdat je in het water ligt merk je niet zo snel dat je zweet. Hierdoor verlies je ongemerkt veel vocht. Drink voordat je gaat zwemmen een glas water, per twintig minuten een glas en na het zwemmen weer een.

Waterkwaliteit: kies altijd voor schoon water om infecties te voorkomen. Zwem alleen in officieel aangewezen zwemwater. Op deze plekken wordt het water regelmatig gecontroleerd.

Valrisico: door de veranderingen in je lichaam en het extra gewicht dat je met je meedraagt, kun je sneller uit balans raken. Het is daarom verstandig om drukke zwembaden te vermijden om het risico op vallen of onbedoeld duwen te verminderen.

Vermoeidheid: houd er rekening mee dat je sneller moe kunt worden dan wanneer je niet zwanger bent, dus wees voorzichtig als je ver van de kust of het strand zwemt.

 

Tot wanneer mag je zwemmen als je zwanger bent?

In principe kun je in elk trimester veilig zwemmen. Je hoeft je geen zorgen te maken dat het water bij je baby komt, omdat deze zich in zijn eigen vruchtwater bevindt. Zwemmen wordt echter afgeraden bij vaginaal bloedverlies of gebroken vliezen. Als je vliezen zijn gebroken, kunnen er bacteriën uit het water in je baarmoeder komen, wat het risico op infecties verhoogt.

Pas wel eventueel je zwemroutine aan. Tijdens het derde trimester is de schoolslag de beste zwemstijl, omdat je je torso niet hoeft te draaien en het weinig inspanning vergt.
Benieuwd naar hoe het zit met andere sporten? Lees dan onze blog sporten tijdens de zwangerschap.

Zwanger in bubbelbad: mag het?

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om je lichaamstemperatuur niet te veel te laten stijgen. Vooral in het eerste trimester kan een verhoging van de lichaamstemperatuur door onderdompeling in heet water leiden tot een verhoogde kans op afwijkingen bij de geboorte of zelfs een miskraam.4  Bubbelbaden hebben vaak deze hoge temperaturen, daarom is het advies om niet langer dan 10 minuten in water van 39 graden of warmer te blijven.

In de laatste weken van je zwangerschap zijn bubbelbaden ook niet meer aan te raden. Dan is er namelijk een kans dat je al wat ontsluiting hebt, waardoor er water uit het bubbelbad met chloor en bacteriën in je baarmoeder kan komen.

Zwemmen na bevalling: wanneer mag het weer?

Sporten na de bevalling, waaronder zwemmen, kan in de meeste gevallen weer na 6 weken. Een belangrijke voorwaarde is echter dat je pas weer in een zwembad of bad mag als het bloedverlies na de bevalling enkele dagen volledig gestopt is.5 Na de bevalling blijft er een wond in de baarmoederwand waar de placenta heeft gezeten, en bloedverlies betekent dat deze wond nog niet helemaal genezen is. Gezien zwemwater bacteriën bevat, kan dit een infectie in je baarmoeder veroorzaken.

vrouw zwemt in zwembad met badmuts en zwembril

Tot slot: luister naar je lichaam

Zwemmen tijdens de zwangerschap heeft veel voordelen, wanneer je het op de juiste manier aanpakt. Begin rustig, met een warming-up en eindig met een cooling down. Luister goed naar je lichaam en stop met zwemmen als je je naar voelt, je het erg warm of koud krijgt, pijn ervaart of duizelig wordt. Ook het dragen van comfortabele en goed ondersteunende zwemkleding, die je buik en borsten goed ondersteunt, kan een wereld van verschil maken. Heb je twijfels of zwangerschapsgerelateerde klachten? Raadpleeg dan altijd je verloskundige voor advies.

Meer advies nodig over sporten tijdens de zwangerschap?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur
Referenties
  1. American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). Exercise during pregnancy.
  2. Ribeiro, M. M., Andrade, A., & Nunes, I. (2021). Physical exercise in pregnancy: benefits, risks and prescription. Journal of perinatal medicine, 50(1), 4–17. 
  3. Cooper, D. B., & Yang, L. (2017). Pregnancy and Exercise.
  4. Chersich, M. F., Pham, M. D., Areal, A., Haghighi, M. M., Manyuchi, A., Swift, C. P., Wernecke, B., Robinson, M., Hetem, R., Boeckmann, M., Hajat, S., & Climate Change and Heat-Health Study Group. (2020). Associations between high temperatures in pregnancy and risk of preterm birth, low birth weight, and stillbirths: systematic review and meta-analysis. BMJ (Clinical research ed.), 371, m3811.
  5. Verloskundig Centrum. (2023, October 8). Veelgestelde vragen Kraamperiode | Verloskundig Centrum.