Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Heb je een kinderwens? Bereid je goed voor door nu alvast aanpassingen te maken in je voeding en leefstijl. Een goede start voor je baby begint namelijk al vóór de bevruchting. Welke rol speelt voeding en leefstijl hierin precies, en hoe draagt het bij aan de kans om zwanger te worden?
Lees verder onder de afbeelding
Zwanger worden gaat helaas niet bij iedereen even gemakkelijk. Gelukkig wordt steeds meer bekend over de invloed van leefstijl, voeding en gewicht op de vruchtbaarheid van zowel man als vrouw en hoe je de kans op een zwangerschap kunt vergroten.
Niet alleen de zwangerschap zelf, maar ook de periode ervoor (de preconceptiefase) is belangrijk voor de gezondheid van je kindje. Door al in de aanloop naar je zwangerschap goed voor je lichaam te zorgen en de juiste basis te creëren, bereiden jij en je partner je optimaal voor. Idealiter begin je al maanden voor de zwangerschap met een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
Lees hier over gezonde voedingsmiddelen tijdens de zwangerschap.
Voor vrouwen die op natuurlijke wijze zwanger proberen te worden, kunnen de volgende vitamines en voedingsstoffen een positief effect hebben om de innesteling te bevorderen:
Van foliumzuur is bekend dat het de kans op neurale buisdefecten bij ongeboren baby’s vermindert. Maar het speelt ook al vóór de conceptie een belangrijke rol. Foliumzuur helpt bij de celdeling en DNA-aanmaak, wat belangrijk is voor de ontwikkeling van eicellen.1 Daarnaast lijkt het ook een reguliere menstruatie en ovulatie te ondersteunen.2,3 Het algemene advies is dan ook om minstens vier weken voor een mogelijke bevruchting extra foliumzuur in te nemen.4
Benieuw welke voeding veel foliumzuur bevat? Lees dan ons blog over top 10 voedingsmiddelen met foliumzuur.
Omega 3-vetzuren, zoals DHA en EPA, spelen een centrale rol in de ontwikkeling en functie van je hersenen en het ondersteunen van de hart- en vaatgezondheid. Bovendien kunnen deze vetzuren bijdragen aan een verbeterde vruchtbaarheid bij vrouwen.5 Ze zijn essentieel voor de productie van hormonen die een regelmatige menstruatie en ovulatie bevorderen. Daarnaast verbetert Omega-3 de bloedtoevoer naar de baarmoeder, wat de vruchtbaarheid verder ondersteunt.
Bekijk ook ons blog over omega 3 in voeding.
Vitamine B12 is essentieel voor DNA-synthese, celdeling en de vorming van rode bloedcellen. Vitamine B12 kan daarmee zowel mannelijke als vrouwelijke vruchtbaarheid beïnvloeden. Het kan een verminderde eicelontwikkeling en problemen bij de implantatie van een bevruchte eicel veroorzaken.6
Daarnaast heeft foliumzuur heeft een antagonistische werking met vitamine B12. Dit betekent dat een hogere inname van foliumzuur de werking van vitamine B12 kan verlagen en vice versa. Het is dus extra belangrijk om ook op je vitamine B12 status te letten als je zwanger wilt worden.
Waar zit vitamine B12 in? Lees het in ons blog over vitamine B12 en voeding.
IJzer is een mineraal dat diverse belangrijke functies in het lichaam vervult. Het is onder andere betrokken bij de aanmaak van rode bloedcellen en het transport van zuurstof naar weefsels. Onderzoek wees uit dat vrouwen met een hogere ijzerinname een lagere kans hadden op onvruchtbaarheid en een verminderde eicelkwaliteit.7,8
Wil je zorgen dat je genoeg ijzer binnenkrijgt? Lees dan ons blog met ijzerrijke voedingsmiddelen.
We schreven eerder een blog over waarom vitamine D belangrijk is tijdens de zwangerschap. Maar ook vóór de conceptie kan het van belang zijn om voldoende vitamine D binnen te krijgen. In de eierstokken, eileiders, baarmoeder en placenta zijn vitamine D receptoren gevonden, wat suggereert deze vitamine een rol speelt in de voortplanting. Recente onderzoeken laten een mogelijke relatie zien tussen vitamine D-inname en een verbeterde vruchtbaarheid, met name bij vruchtbaarheidsbehandelingen zoals IVF.9,10
Baby’s maak je met zijn tweeën! Hoewel vaak de gezondheid van de vrouw de meeste aandacht krijgt, is het belangrijk om bij een zwangerschapswens ook de gezondheid van de man in overweging te nemen. Gezond sperma is onmisbaar voor de bevruchting en wordt sterk beïnvloed door de voeding en leefgewoonten van de man. Hier is een overzicht van de belangrijkste nutriënten voor de vruchtbaarheid van de man:
Bekijk ook ons blog met tips voor mannen om hun testosteron te verhogen.
Vaak denken we als eerste aan het vermijden van alcohol en cafeïne wanneer we zwanger willen worden. Maar er zijn nog meer voedingsmiddelen die we beter kunnen laten staan. Vooral bewerkte voedingsmiddelen die veel suiker en transvetten bevatten, kunnen de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden.15
Vind je het moeilijk minder suiker te eten? Hier kunnen we bij helpen! ‘Suikervrij eten: 9 tips om minder suiker te eten’.
Niet alleen voeding speelt een belangrijke rol in het vergroten van de kans om zwanger te worden. Ook andere factoren hebben invloed:
Langdurige stress kan de hormonale balans verstoren. Maak daarom tijd voor ontspanning en stressreductie. Denk aan meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen, of gewoon tijd doorbrengen in de natuur.
Slaap is essentieel voor je algehele gezondheid en kan de vruchtbaarheid verbeteren. Probeer elke nacht 7 tot 9 uur ononderbroken slaap te krijgen.
Bekijk ook al onze blogartikelen over slaap in onze kennisbank.
Lichaamsbeweging is gunstig voor de vruchtbaarheid, maar overmatige inspanning kan averechts werken. Vind een gezonde balans door regelmatig matig intensief te bewegen, zoals wandelen, fietsen, of zwemmen.
Roken en overmatig alcoholgebruik schaden de kwaliteit van eicellen en zaadcellen, en verminderen dus de kans op zwangerschap.
Hulp hierbij nodig? Lees dan onze blogs over stoppen met roken en stoppen met alcohol.
Gezond eten draagt bij aan je eigen welzijn, wat je kans op een zwangerschap en een gezonde baby vergroot. Onthoud echter dat het per stel verschilt hoe snel het lukt om zwanger te worden. Elk lichaam is anders. Je kunt de ideale omstandigheden creëren, maar uiteindelijk heb je niet alles in de hand. Geef jezelf en elkaar de tijd en geniet vooral van het proces!