Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Zijn chemische stoffen in maandverband en tampons gevaarlijk?

Uit nieuw onderzoek blijkt dat tampons sporen van toxische metalen kunnen bevatten. Ook is al langer bekend dat er chemische stoffen in zowel tampons als maandverband kunnen zitten. Dit nieuws heeft veel mensen aan het denken gezet. Hoe zit het precies, en is er reden tot zorgen?

Lees verder onder de afbeelding

Zijn chemische stoffen in maandverband en tampons gevaarlijk?

Onderwerpen in dit artikel

  • Onrust over chemische stoffen in menstruatieproducten
  • Welke stoffen zitten in tampons en maandverband?
  • Toxische metalen in tampons: wat weten we tot nu toe?
  • Zijn deze stoffen schadelijk voor je gezondheid?
  • Hoe zit het met maandverband?
  • Wat kunnen we doen om blootstelling te verminderen?
  • Tot slot: voorlopig geen reden tot paniek

Onrust over chemische stoffen in menstruatieproducten

Misschien heb je het ook voorbij zien komen: nieuwsberichten over giftige stoffen in tampons. Onderzoekers hebben hierin sporen van toxische metalen zoals lood en cadmium ontdekt, wat bij veel mensen zorgen oproept.1 Aangezien deze producten in direct contact komen met je lichaam, is het heel begrijpelijk dat je je afvraagt hoe deze stoffen in deze producten terechtkomen en of het wel veilig is om ze te blijven gebruiken.

Er heerst ook onzekerheid over andere chemische stoffen die in menstruatieproducten kunnen voorkomen, zoals geurstoffen of materialen die tijdens het productieproces worden gebruikt. Hoewel fabrikanten benadrukken dat de hoeveelheden klein zijn, biedt dit niet altijd de gemoedsrust die mensen zoeken. Want wat zijn de mogelijke gevolgen op de lange termijn voor je gezondheid?

Welke stoffen zitten in tampons en maandverband?

Als je tampons of maandverband gebruikt, verwacht je vooral dat ze betrouwbaar en effectief zijn. Maar waar bestaan ze eigenlijk uit?

Tampons

De meeste tampons zijn gemaakt van katoen of viscose, beide materialen die goed vocht kunnen opnemen. Viscose, dat vaak uit houtpulp wordt gemaakt, zorgt ervoor dat de tampon soepel blijft terwijl het menstruatiebloed wordt geabsorbeerd. Naast deze natuurlijke materialen hebben tampons vaak een buitenlaag van synthetische stoffen zoals polyethyleen en polypropyleen. Deze stoffen zorgen ervoor dat de tampon stevig blijft en gemakkelijk in gebruik is, wat helpt om ongemakken of doorlekken te voorkomen.

Maandverband

Bij maandverband is de opbouw iets anders. Het bestaat uit meerdere lagen, waarbij elke laag zijn eigen functie heeft. De bovenste laag, die in direct contact staat met je huid, is vaak gemaakt van katoen, polyester of synthetische stoffen. Deze materialen zijn ontworpen om zacht en comfortabel aan te voelen.

De kern van maandverband bevat cellulosevezels, die effectief zijn in het absorberen van vocht. Soms worden er ook superabsorberende polymeren (SAP) toegevoegd. Deze polymeren zetten het vocht om in een gel, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over doorlekken. De onderste laag is meestal waterdicht, wat ervoor zorgt dat er geen vloeistof doorheen lekt. Daarnaast worden bij sommige soorten maandverband geurstoffen toegevoegd om eventuele geurtjes te maskeren, maar dit wordt niet door iedereen als prettig ervaren.

prullenbak maandverband
Strenge veiligheidsvoorschriften

Volgens de Rijksoverheid website Waarzitwatin moeten tampons en maandverband voldoen aan strenge Europese veiligheidsvoorschriften. Dit betekent dat de stoffen die in deze producten worden gebruikt nauwkeurig gecontroleerd worden. Hoewel er soms sporen van schadelijke stoffen zoals dioxines of pesticiden worden aangetroffen, benadrukken experts dat de hoeveelheden zo klein zijn dat ze geen gevaar vormen voor je gezondheid.2,3

Toxische metalen in tampons: wat weten we tot nu toe?

Uit onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd, blijkt dat tampons sporen van toxische metalen kunnen bevatten. Stoffen zoals lood, cadmium en arseen zijn in kleine hoeveelheden aangetroffen in verschillende soorten tampons. 1 Het idee dat zulke stoffen in intieme verzorgingsproducten zitten, is even schrikken!

De onderzoekers hebben verschillende soorten tampons getest om te ontdekken welke toxische metalen erin zitten en in welke concentraties. Gelukkig werden in de meeste gevallen slechts minimale hoeveelheden gevonden. Toch vinden de onderzoekers het belangrijk om beter te begrijpen hoe de giftige stoffen in de tampons terechtkomen en of bepaalde merken of soorten hier gevoeliger voor zijn.1

Wat uit het onderzoek duidelijk naar voren kwam, is dat de aanwezigheid van deze metalen onbedoeld is. Ze zijn waarschijnlijk het resultaat van vervuiling die kan optreden tijdens het productieproces of door de gebruikte grondstoffen, zoals katoen en viscose. Hoewel het onderzoek nog niet volledig inzicht biedt in de omvang van dit probleem, is het duidelijk dat verder onderzoek noodzakelijk is om de mogelijke risico's volledig te begrijpen.1

Zijn deze stoffen schadelijk voor je gezondheid?

Voorlopig is er nog geen bewijs dat metalen zoals lood en cadmium daadwerkelijk in je lichaam worden opgenomen wanneer je tampons gebruikt. De hoeveelheden die in het onderzoek zijn gevonden, zijn ontzettend klein en in de meeste gevallen zelfs bijna niet meetbaar.

Dit betekent dat, hoewel deze metalen schadelijk kunnen zijn bij hoge blootstelling, de kans op gezondheidsproblemen door het gebruik van tampons heel klein is. Wel houden wetenschappers de situatie goed in de gaten. Ze blijven onderzoeken of er op de lange termijn misschien toch risico’s kunnen zijn, vooral bij langdurig en frequent gebruik van tampons.

Hoe zit het met maandverband?

Het onderzoek naar toxische metalen richtte zich vooral op tampons, maar je kunt je afvragen hoe het zit met andere menstruatieproducten. Aangezien maandverband, net als tampons, vaak gemaakt is van katoen en synthetische materialen, zou vervuiling tijdens het productieproces ook hier een rol kunnen spelen. Er is echter nog geen onderzoek gedaan om dit te bevestigen, waardoor het lastig is om te zeggen wat de risico’s zijn bij het gebruik van maandverband.

Wat we wel weten, is dat maandverband chemische stoffen kan bevatten die worden toegevoegd om geurtjes te maskeren of het product steviger te maken. Deze stoffen zijn goedgekeurd voor gebruik in hygiëneproducten, maar niet iedereen voelt zich daar prettig bij.

Wat kunnen we doen om blootstelling te verminderen?

Neem je liever geen risico’s met chemische of toxische stoffen in je menstruatieproducten? Dan zijn er gelukkig verschillende alternatieven beschikbaar. Een van de beste opties is het gebruik van katoenen maandverband of katoenen inlegkruisjes. Let wel op dat niet al deze producten ook automatisch biologisch zijn. Als je kiest voor biologisch katoen, vermijd je ook pesticiden en andere chemicaliën die tijdens de teelt worden gebruikt.

Kies je voor wasbaar maandverband of wasbare inlegkruisjes? Dan verminder je niet alleen de chemische toevoegingen, maar draag je ook bij aan een duurzamer milieu. Herbruikbaar maandverband is meestal ook zachter voor de huid, wat kan helpen om irritaties of allergische reacties door synthetische stoffen te voorkomen.

wasbare pads

Als je liever tampons gebruikt, zijn er ook varianten van 100% katoen, zonder plastic of synthetische toevoegingen. Dat is een goede optie als je gevoelig bent voor bepaalde stoffen of gewoon zeker wilt weten dat er geen onnodige chemicaliën in je producten zitten.

Meer weten over je menstruatie? Bekijk dan ook onze blogs: Sporten tijdens menstruatie en de rest van je cyclus en Seed cycling en meer: eten volgens je menstruatiecyclus.

Tot slot

Hoewel het verontrustend kan zijn dat er toxische stoffen zijn aangetroffen in menstruatieproducten, lijken de hoeveelheden klein en onschadelijk. Op dit moment is er dan ook geen bewijs dat tampons of maandverband een gezondheidsrisico vormen, wel blijven wetenschappers dit onderwerp onderzoeken om de veiligheid van deze producten volledig te kunnen garanderen. Wil je er liever van verzekerd zijn dat je blootstelling aan chemische stoffen minimaal is? Kijk dan eens of natuurlijke en herbruikbare alternatieven iets voor jou kunnen zijn. Ze zijn in elk geval beter voor het milieu!

Meer advies nodig over een gezonde leefstijl?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur
Referenties
  1. Shearston, J. A., Upson, K., Gordon, M., Do, V., Balac, O., Nguyen, K., Yan, B., Kioumourtzoglou, M.-A., & Schilling, K. (2024). Tampons as a source of exposure to metal(loid)s. Environment International, 190, 108849.
  2. Waarzitwatin (z.d.). Tampons. Opgehaald van Waarzitwatin.nl, geraadpleegd op 13 september 2024.
  3. Waarzitwatin (z.d.). Maandverband. Opgehaald van Waarzitwatin.nl, geraadpleegd op 13 september 2024.