Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Yoga voor beginners: wat is het en waar is het goed voor?

Wie denkt dat yoga alleen een beetje rekken en strekken is heeft het mis. Het is hard werken, maar kent vele voordelen voor lichaam en geest. Hierdoor is het de perfecte manier om even te ontsnappen aan de dagelijkse hectiek. In dit blog lees je meer over de verschillende soorten yoga en welke voordelen yoga heeft. 

Lees verder onder de afbeelding

Yoga voor beginners: wat is het en waar is het goed voor?

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat is yoga?
  • Waar komt yoga vandaan?
  • Welke soorten yoga zijn er?
  • Waar is yoga goed voor? 10 voordelen
  • Tot slot

Wat is yoga?

Yoga komt van het woord 'yuji' dat in het Sanskriet 'eenheid' betekent. Hierbij staat de verbinding tussen lichaam en geest centraal. Er ligt een hele filosofie aan ten grondslag en je kunt het zien als een leefstijl waarbij voeding en de sociale omgang met anderen ook belangrijke aspecten zijn. 

Naast het uitvoeren van verschillende houdingen ligt de nadruk op meditatie en je ademhaling waardoor yoga en mindfulness vaak in een adem genoemd worden. Je bent bewust van jezelf, je ademhaling en het moment. Yogisch ademhalen, ook wel Pranayama genoemd, zijn belangrijke ademhalingstechnieken die in vele soorten yoga worden toegepast. 

Lees ook ons blog over 11 voordelen van op de juiste manier ademhalen of de 5 voordelen van mediteren voor lichaam en geest

Pilates versus yoga

Yoga en pilates lijken veel op elkaar en worden daarom ten onrechte met elkaar verward. Het belangrijkste verschil tussen yoga en pilates is de uitvoering van de oefeningen en de rol van ademhaling en meditatie. 

Bij pilates train je je core of kernspieren op een gecontroleerde manier en de oefeningen worden vaak uitgevoerd met behulp van een reformer (een soort bewegend platform). De oefeningen zijn bedoeld om het gehele lichaam te versterken waarbij alleen gebruik wordt gemaakt van het eigen lichaamsgewicht. Bovendien is de verbinding tussen lichaam en geest, en het bevorderen van ontspanning alleen bij yoga een belangrijk onderdeel.

Waar komt het vandaan?

Yoga is een eeuwenoude beoefening van spiritualiteit en geloofsovertuiging dat zijn oorsprong kent in India. Geloofd wordt dat zo'n vijfduizend jaar geleden de eerste Yogi's begonnen te mediteren in de natuur om meer één te worden met hun omgeving. 

Door het uitproberen van bepaalde houdingen die vele dieren aannamen, kwamen zij erachter dat ze hier meer flexibel en fit door werden. Je kunt dan ook wel raden waar de namen van houdingen als 'de neerwaartse hond’ en 'de berg houding' op zijn gebaseerd.

Door de eeuwen heen is de manier waarop yoga werd uitgeoefend vaak aangepast. Van een geloofsovertuiging met leefregels om de weg naar verlichting te vinden tot yoga gericht op ademhalingsoefeningen en fysieke houdingen zoals we dat nu kennen.

Welke soorten yoga zijn er?

Niet elke yogales is hetzelfde. Er bestaan namelijk allerlei soorten yoga. We lichten hieronder een aantal toe:

  • Hatha: is de basisvorm van yoga waarbij het uitvoeren van de houdingen (zittend, staand of liggend) en de ademhaling in gelijke mate belangrijk zijn. Het is een goede vorm van yoga voor beginners.
  • Yin: is meer meditatief en gericht op zittende en liggende houdingen die langer worden vastgehouden. Vooral het onderste gedeelte van het lichaam als de heupen en het bekken worden hierbij getraind om het bindweefsel te versterken.  
  • Vinyasa: wordt ook wel flow yoga genoemd. Deze vorm van yoga is wat actiever en sportiever van karakter waarbij verschillende houdingen met vloeiende bewegingen snel met elkaar worden afgewisseld. Ook de ademhaling wordt hierop aangepast.
  • Power yoga: is een hele intensieve en fysieke vorm van yoga waarbij de focus vooral ligt op het versterken van de spieren. De ademhaling is belangrijk, maar er wordt geen aandacht besteed aan meditatie.  
  • Yoga Nidra: wordt ook wel 'slaapyoga’ genoemd. Hierbij voer je een reeks meditatieoefeningen uit waardoor je hersenen en zenuwstelsel kalmeren en je rust ervaart. Je kunt Yoga Nidra overdag inzetten om te ontspannen of 's avonds om makkelijker in slaap te vallen. 
  • Zwangerschapsyoga: is een vorm van yoga dat is aangepast op de behoefte voor tijdens de zwangerschap. Dankzij ademhalings- en ontspanningstechnieken en yogahoudingen vormt het een goede voorbereiding op de bevalling.

Bekijk ons eerder geschreven blog voor 10 voordelen van zwangerschapsyoga.

Waar is yoga goed voor? 10 voordelen

Yoga heeft zowel voordelen voor onze fysieke als mentale gezondheid. We bespreken 10 positieve effecten van yoga:

1. Minder stress

Yoga kan de waarden van het stresshormoon cortisol in ons lichaam verlagen en zorgt voor meer rust en ontspanning.1

Hoe je stress herkent, lees je in ons eerder verschenen blog.

2. Een betere stemming

Cortisol heeft ook invloed op serotonine, een neurotransmitter die onze stemming reguleert.2 Verschillende studies suggereren dat het depressieve gevoelens en gevoelens van angst kan verminderen.3,4 Meditatie en acceptatie van dit soort gevoelens zouden hieraan bijdragen.

Hoe ziet mijn neurotransmitterprofiel eruit?

Met onze neurotransmittertest krijg je in een paar minuten inzicht in je neurotransmitters.

Doe de Neurotransmittertest

3. Is goed voor het hart

Yoga zorgt voor een verlaagde hartslag en bloeddruk wat de gezondheid van ons hart ten goede kan komen.5 Dit kan komen door het beperkende effect op stress.6

4. Bevordert een goede nachtrust

Yoga kan voor een betere slaapkwaliteit en duur van onze slaap zorgen. Dit komt door een verhoogde productie van melatonine, het hormoon dat ons slaap- en waakritme reguleert.7 Maar ook het ontspannende effect van yoga kan bijdragen aan het bevorderen van een goede nachtrust. 

5. Balans, flexibiliteit en kracht

Het beoefenen van yoga zorgt ervoor dat je balans en flexibiliteit verbetert. Bovendien maakt het je spieren sterker en zorgt het voor spieropbouw.8

6. Goede ademhaling

Door het beoefenen van yoga en de ademhalingsoefeningen verbetert je ademhaling en longfunctie.9 Zo kan je lichaam zuurstof beter opnemen wat een positieve invloed heeft op je uithoudingsvermogen en prestaties. 

Voor meer tips om je uithoudingsvermogen een boost te geven, lees je ons eerder verschenen blog.

7. Ondersteunt bij het afvallen

Yoga kan er niet alleen voor zorgen dat je jezelf sterker en fitter voelt, maar kan je dus ook beter leren omgaan met stress. Dit zijn waardevolle tools waarbij yoga een steuntje in de rug kan zijn bij het afvallen.10

8. Concentratie, leren en geheugen

Onderzoek suggereert dat yoga een positief effect heeft op bepaalde structuren in ons brein die te maken hebben met concentratie, leren en geheugen.11 Dit voordeel zou je goed kunnen gebruiken om je beter te focussen op werk gerelateerde en andere dagelijkse taken. 

9. Helpt de spijsvertering

Yoga kan een gunstige invloed op de spijsvertering hebben, wat weer een positief uitwerking kan hebben op je fysieke en mentale gesteldheid.12 De yoga houdingen zorgen ervoor dat je organen worden geprikkeld en beter kunnen functioneren.

10. Vermindert pijn

Het beoefenen van yoga kan ook bepaalde pijnklachten verminderen, zoals lage rugpijn.13 Tegenwoordig zitten we veel en is het niet zo goed gesteld met onze lichaamshouding waardoor onze rug vast kan gaan zitten. Yoga maakt deze spieren weer wat losser.

 

Tot slot: yoga voor beginners

Wil je met yoga beginnen dan is het een goed idee om uit te zoeken welke vorm van yoga het beste bij jou past. Er zijn namelijk veel verschillende soorten yoga. Als je er nog niet bekend mee bent, kan het in het begin onwennig voelen. Je moet de houdingen en ademhalingstechnieken onder de knie krijgen. Maar zie het als een mooi zen moment voor jezelf, vol rust en ontspanning. Namasté!

Advies nodig over yoga?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Katuri, K. K., Dasari, A. B., Kurapati, S., et al. (2016). Association of yoga practice and serum cortisol levels in […]. Journal of International Society of Preventive & Community Dentistry, 6(1), 7-14. 
  2. Tafet, G. E., Idoyaga-Vargas, V. P., Abulafia, D. P., et al. (2001). Correlation between cortisol level and serotonin uptake in patients with […]. Cognitive, Affective, & Behavioral Neuroscience, 1(4), 388-393. 
  3. Javnbakht, M., Hejazi Kenari, R., & Ghasemi, M. (2009). Effects of yoga on […] and anxiety of women. Complementary Therapies in Clinical Practice, 15(2), 102-104.
  4. Kolk, B. A., van der, Stone, L., West, J., et al. Yoga as an adjunctive […]: a randomized controlled trial. The Journal of Clinical Psychiatry, 75(6), e559-565.
  5. Bharshankar, J. R., Bharshankar, R. N., Deshpande, V. N., Kaore, S. B., & Gosavi, G. B. (2003). Effect of yoga on cardiovascular system in subjects above 40 years. The Indian Journal of Physiology and Pharmacology, 47(2), 202-206. 
  6. Inoue, N. (2014). Stress and […]. Journal of […], 21(5), 391-401.
  7. Harinath, K., Malhotra, A. S., Pal, K., et al. (2004). Effects of Hatha yoga and Omkar meditation on cardiorespiratory performance, psychologic profile, and melatonin secretion. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 10(2), 261-268.
  8. Lau, C., Yu, R. & Woo, J. (2015). Effects of a 12-Week Hatha Yoga Intervention on cardiorespiratory endurance, muscular strength and endurance, and flexibility in Hong Kong Chinese adults: a controlled clinical trial. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 958727.  
  9. Birkel, D. A., & Edgren, L. (2000). Hatha yoga: improved vital capacity of college students. Alternative Therapies in Health and Medicine, 6(6), 55-63.   
  10. Ross, A., Brooks, A., Touchton-Leonard, K., & Wallen, G. (2016). A different weight loss experience: a qualitative study exploring the behavioral, physical, and psychosocial changes associated with yoga that promote weight loss. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2914745.
  11. Gothe, N. P., Khan, I., Hayes, J., Erlenbach, E., & Damoiseaux, J. S. (2019). Yoga effects on brain health: a systematic review of the current literature. Brain Plasticity, 5(1), 105-122.
  12. D'Silva, A., MacQueen, G., Nasser, Y., et al. (2020). Yoga as a therapy for […]. […] and Sciences, 65(9), 2503-2514.
  13. Anheyer, D., Haller, H., Lauche, R., Dobos, G., & Cramer, H. (2022). Yoga for treating low back pain: a systematic review and meta-analysis. 163(4), e504-e517.