Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Lig je de halve nacht wakker doordat je partner ’s nachts bomen doorzaagt? Of ben je wellicht zelf de boosdoener van dit nachtelijke geluidsoverlast? Dan ben je vast nieuwsgierig naar onze anti snurk tips. In dit blog vertellen wij je wat te doen tegen snurken.
Lees verder onder de afbeelding
De kans dat jij de hiervoor genoemde situatie wel eens ervaart, is vrij groot. Het blijkt namelijk dat tot wel 40% van de bevolking hiermee te maken krijgt.1 De lucht die men inademt via de neus en keel, gaat door de luchtpijp naar de longen. Als er een vernauwing zit in die luchtweg, zorgt de lucht die langs de stembanden gaat, voor de trillingen. Dit trillen van de slijmvliezen in de keelholte creëert vervolgens het snurkende geluid.
Snurken kan verschillende soorten geluid geven en kan ook per nacht verschillen. Mannen blijken niet alleen vaker te snurken dan vrouwen, maar ook luider. Dit kan oplopen tot wel 85 decibel – wat gelijkstaat aan het geluid van zagen.2 Die vergelijking met bomen zagen is dus niet zo gek!
Met dat oplopende decibel is het behoorlijk hinderlijk voor de nachtrust. Niet alleen voor degene die bij je in de kamer ligt (of zelfs de kamer ernaast), maar ook kan je jezelf wakker snurken door het geluid dat uit je neus of keel komt. Slapeloosheid is nooit fijn en kan zelfs leiden tot andere gezondheidsrisico’s.3
Gevaarlijk is het in de meeste gevallen niet direct. Het kán echter een symptoom zijn van een aandoening.4 Als ook de ademhaling hapert of zelfs stopt tijdens het slapen, ga dan langs de huisarts voor verder onderzoek. Om te weten wat helpt tegen snurken, gaan we eerst in op de oorzaken.
Snurken voorkomen blijft natuurlijk de meest ideale situatie. Er zijn een aantal risicofactoren die de kans op snurken vergroten, zoals slapen op de rug, overgewicht, roken en alcohol.5,6
Eerder vertelden we al dat een vernauwde luchtweg het snurken veroorzaakt. Tijdens de slaap ontspannen je spieren. Wanneer de spieren in het gehemelte en keel verslappen, vernauwt dat de keel. Slaap je op je rug, dan belemmert de tong deze luchtweg nog meer. Alcohol en slaapmedicatie kunnen de spieren extra verslappen. Ook bij overgewicht neemt de kans aanzienlijk toe.5 Bij een hoger lichaamsgewicht en een grotere nekomvang wordt de tong namelijk omhoog geduwd, wat het keelgat verkleint.
Daarnaast snurken mensen vaak meer wanneer hun immuunsysteem verzwakt is en een virus oppikt. Een verstopte neus en/of geïrriteerde slijmvliezen verkleint weer de luchtweg en vergroot zo de kans op snurken. Datzelfde geldt voor vergrootte keel- of neusamandelen.5 Ook roken irriteert de slijmvliezen in de keel en neus en kan voor zwelling zorgen, wat weer vernauwing van de luchtweg oplevert.
Snurken blijkt ook tijdens de zwangerschap meer voor te komen.7 Het snurken kan invloed hebben op het welzijn tijdens de zwangerschap en mogelijk ook op de geboorte.8 Overgewicht voor de zwangerschap blijkt hier een grote rol in te spelen.9
Het is je dus inmiddels duidelijk waar het snurken door komt. Maar wat te doen tegen snurken? Deze anti snurk tips kunnen je helpen:
Een gezond lichaamsgewicht nastreven raden we altijd aan. Goede voeding en voldoende beweging zijn essentieel in het tegengaan van overgewicht. Dat betekent echter niet dat je honger moet lijden en snel afvallen is ook niet verstandig. Deze tips helpen jou op een gezonde manier gewicht te verliezen.
Hoe meer alcohol, hoe meer de spieren zich verslappen. Beperk daarom de alcoholinname, of vermijd dit volledig. Denk in ieder geval even aan degene die naast je moet slapen, voordat je dat extra drankje neemt!
Dit is op alle gebieden van je gezondheid natuurlijk essentieel. De schade die roken toebrengt, is gigantisch. In dit geval zorgt het dus voor irritatie van de slijmvliezen, die zwelling veroorzaken. Lukt het stoppen met roken om te stoppen met snurken nog niet? Minder dan in ieder geval met de helft van de sigaretten.
Door je immuunsysteem te versterken, verklein je de kans dat je een virusje onder de leden krijgt. Je weerstand verhogen doe je onder andere door gezond te eten. Meer weten over je immuunsysteem? Lees er hier alles over.
Het creëren van een gezonde leefstijl, stoppen met roken of minderen met medicijnen kan een flinke uitdaging zijn. Met de juiste begeleiding behaal je vaak sneller resultaat en is de kans dat je het succes voortzet ook vele malen groter!
Snurken is een relatief onschuldig, maar wel hinderlijk ongemak wat de slaapkwaliteit van meerdere betrokkenen negatief kan beïnvloeden. Gelukkig hoef je hier niet genoegen mee te nemen en kan je snurken verhelpen. Ga op zoek naar de oorzaak en reken af met deze luidruchtige slaapverstoorder!