Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Wat is een gezond vetpercentage vrouw en man?

Over- en ondergewicht zijn beide onwenselijk. Maar niet alleen het getal op de weegschaal is belangrijk voor onze gezondheid. Ook een gezond vetpercentage is essentieel. Wat typeert een gezond vetpercentage van vrouw en man? Je leest het in dit blog.

Lees verder onder de afbeelding

Wat is een gezond vetpercentage vrouw en man?

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat is het vetpercentage?
  • Wat is een gezond vetpercentage vrouw?
  • Wat is een gezond vetpercentage man?
  • Hoe kun je je vetpercentage berekenen?
  • Tot slot

Wat is het vetpercentage?

Het vetpercentage is het percentage lichaamsgewicht dat uit vet bestaat. Het wordt gezien als een nauwkeurigere indicatie van je gezondheid dan je gewicht of BMI (body mass index).1,2 Je gewicht en BMI zeggen namelijk niets over de verdeling van vet, spieren en botten in je lichaam.

Naast het vetpercentage is ook de buikomvang een belangrijke indicator voor je gezondheid.5 Lees in ons andere blog meer over hoe je kunt afvallen rond de buik.

Wat is de functie van lichaamsvet?

Essentieel vet is vet dat het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het is te vinden in de hersenen, het centrale zenuwstelsel, de celmembranen en de voortplantingsorganen. Essentieel vet is nodig voor:

  • Isoleren van het lichaam: vet helpt het lichaam warm te houden.
  • Beschermen van organen: vet helpt de organen te beschermen tegen schokken en letsel.
  • Aanmaken van hormonen: vet is nodig voor de aanmaak van bepaalde hormonen, zoals geslachtshormonen en cortisol.
  • Opslag van energie: vet wordt opgeslagen als energie voor het lichaam om te gebruiken wanneer het dat nodig heeft.

Niet-essentieel vet is vet dat het lichaam niet nodig heeft om te kunnen functioneren. Het is te vinden in het onderhuidse vetweefsel en rond de organen. Niet-essentieel vet wordt opgeslagen als energiereserve voor het lichaam, maar kan ook leiden tot gezondheidsproblemen als het in grote hoeveelheden aanwezig is.

Een ongezond vetpercentage

Zowel een te hoog als een te laag vetpercentage kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.3,4

  • Te hoog vetpercentage: invloed op de bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker, stemming en nachtrust.
  • Te laag vetpercentage: problemen met de menstruatie, onvruchtbaarheid, tekort aan testosteron, afbraak van de botdichtheid en een verzwakt immuunsysteem.

Het is daarom belangrijk om binnen de gezonde kaders te blijven. De ideale vetpercentages verschillen per geslacht en leeftijd.

Bekijk ook ons blog over intermittent fasting en afvallen.

Wat is een gezond vetpercentage vrouw?

Vrouwen hebben over het algemeen een hoger vetpercentage dan mannen. Dit komt omdat ze meer vet nodig hebben om een eventuele zwangerschap te ondersteunen. Vetweefsel dient als energiereserve tijdens de zwangerschap en borstvoeding, wat cruciaal is voor de gezondheid van zowel moeder als kind. Het lichaamsvet van een vrouw zit voornamelijk rond de heupen, dijen en borsten.

Gezonde vetpercentages voor vrouwen zijn:6

  • Tussen 20-39 jaar: 21-32%
  • Tussen 40-59 jaar: 23-33%
  • Tussen 60-79 jaar: 24-35%

Een te laag vetpercentage bij vrouwen kan leiden tot uitblijvende menstruaties en verminderde vruchtbaarheid.Vrouwen hebben minimaal 12% lichaamsvet nodig.

Lees ook ons blog over intermittent fasting voor vrouwen.

Wat is een gezond vetpercentage man?

Mannen slaan vet voornamelijk op in het bovenlichaam zoals de borst, buik en schouders. Dit komt doordat het mannelijk hormoon testosteron de vetopslag in het bovenlichaam stimuleert.

Gezonde vetpercentages voor mannen zijn:6

  • Tussen 20-39 jaar: 8-19%
  • Tussen 40-59 jaar: 11-21%
  • Tussen 60-79 jaar: 13-24%

Een vetpercentage van minimaal 3% is essentieel voor mannen. Een te laag vetpercentage is daarom vrijwel onwaarschijnlijk. Een teveel aan lichaamsvet kan bij mannen leiden tot verminderde vruchtbaarheid, vanwege de invloed op de geslachtshormonen.8

Benieuwd wat je het beste kunt eten om spiermassa op te bouwen? Lees dan ons blog over voeding bij krachttraining.

Hoe kun je je vetpercentage berekenen?

Er zijn verschillende manieren om je vetpercentage te berekenen. De meest nauwkeurige methoden zijn MRI- en DEXA-scans, maar hiervoor moet je naar een ziekenhuis waardoor de kosten snel oplopen.

  • Een MRI-scan maakt gebruik van magnetische velden en radiogolven om een gedetailleerde afbeelding van je lichaam te maken. Op basis van deze afbeelding kan het vetpercentage worden berekend.

  • Een DEXA-scan maakt gebruik van röntgenstraling om de lichaamssamenstelling te bepalen. Op basis van deze gegevens kan het vetpercentage worden berekend.

Voor een minder nauwkeurige, maar goedkopere schatting kun je een weegschaal met vetpercentagemeter, BIA of huidplooimeting gebruiken.

  • Weegschalen met een vetpercentagemeter zijn relatief goedkoop en eenvoudig te gebruiken. Het resultaat blijft echter een grove schatting.
  • BIA (Bio-elektrische Impedantie-Analyse) meet de elektrische weerstand van je lichaam. Op basis van deze gegevens kan het vetpercentage worden berekend.
  • Bij een huidplooimeting wordt de dikte van de huidplooien op verschillende delen van het lichaam gemeten. Op basis van deze gegevens kan het vetpercentage worden geschat.

Lees ook ons eerder geschreven blog over afvallen door wandelen.

Tot slot

Een gezond vetpercentage is voor zowel vrouwen als mannen essentieel voor de algehele gezondheid. Staar je daarom niet alleen blind op de kilo’s van de weegschaal, maar zorg er ook voor dat je een gezond vetpercentage hebt. Zorg voor een gezond voedingspatroon en voldoende beweging.

Advies nodig over een gezond vetpercentage?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Zeng, Q., Dong, S. Y., Sun, X. N., Xie, J., & Cui, Y. (2012). Percent body fat is a better predictor of cardiovascular […] factors than body mass index. Brazilian Journal of Medical and Biological Research, 45, 591-600.
  2. Phillips, C. M., Tierney, A. C., Perez‐Martinez, P., Defoort, C., Blaak, E. E., Gjelstad, I. M., ... & Roche, H. M. (2013). […] and body fat classification in the […]: impact on [...]. […], 21(1), E154-E161.
  3. Kim, J. Y., Han, S. H., & Yang, B. M. (2013). Implication of high‐body‐fat percentage on […] in middle‐aged, healthy, normal‐weight adults. […], 21(8), 1571-1577.
  4. Lu, Y., Day, F. R., Gustafsson, S., Buchkovich, M. L., Na, J., Bataille, V., ... & Kumari, M. (2016). New loci for body fat percentage reveal link between adiposity and […]. Nature Communications, 7(1), 10495.
  5. Shen, W., Punyanitya, M., Chen, J., Gallagher, D., Albu, J., Pi‐Sunyer, X., ... & Heymsfield, S. B. (2006). Waist circumference correlates with [...], 14(4), 727-736.
  6. Healthline. Ideal Body Fat Percentage. Geraadpleegd september 2023.
  7. Bala, R., Singh, V., Rajender, S., & Singh, K. (2021). Environment, lifestyle, and female infertility. Reproductive Sciences, 28, 617-638.
  8. Amjad, S., Baig, M., Zahid, N., Tariq, S., & Rehman, R. (2019). Association between leptin, […], hormonal interplay and male infertility. Andrologia, 51(1), e13147.