Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Elk jaar krijgen zo’n 1,5 miljoen Nederlandse vrouwen te maken met de perimenopauze.1 Een ingrijpende periode die veel invloed kan hebben op je dagelijkse leven. Toch wordt er nog verrassend weinig openlijk over gesproken. Welke symptomen kun je bijvoorbeeld verwachten? Bereid je alvast voor & ontdek wat je kunt doen om je beter te voelen.
Lees verder onder de afbeelding
De menopauze is het moment waarop de allerlaatste menstruatie van het vruchtbare leven van de vrouw plaatsvindt. ‘Peri’ is afgeleid van het Griekse voorzetsel voor ‘rondom’. Perimenopauze betekent dus letterlijk ‘rondom menopauze’. Deze overgangsfase begint wanneer het menstruatiepatroon voor het eerst onregelmatig begint te worden, voorafgaand aan de definitieve stop. Twaalf maanden na de laatste menstruatie loopt de perimenopauze af. Dit hele proces wordt ook wel de overgang genoemd.
Vrijwel alle vrouwen krijgen vroeg of laat te maken met de perimenopauze. Maar pas de laatste jaren ontstaat er meer openheid over dit onderwerp. Daaruit blijkt steeds duidelijker dat de impact, zowel door vrouwen zelf als door de samenleving, nog vaak wordt onderschat. Dit terwijl juist tijdens de perimenopauze de klachten het meest ingrijpend zijn, blijkt uit onderzoek van het RIVM.2
Toch hebben veel vrouwen niet direct door dat ze in deze levensfase zitten. Eerste signalen worden soms verward met stress, drukte of ‘gewoon ouder worden’. Ze zijn vaak nauwelijks voorbereid op wat komen gaat. Maar de perimenopauze raakt niet alleen je privéleven. Werkgevers en collega’s zijn vaak ook niet op de hoogte van de impact, waardoor vrouwen met klachten zich soms onbegrepen voelen of extra druk ervaren om ‘gewoon door te gaan’.1,2,3
Samen meer te weten komen over deze fase kan dus een groot verschil maken. Niet alleen in hoe je als vrouw deze periode ervaart, maar ook in hoe we daar als samenleving mee omgaan.
Tijdens de perimenopauze vinden er grote hormonale veranderingen plaats. Je eierstokken produceren geleidelijk minder oestrogeen en progesteron, met als gevolg dat je hormoonspiegels gaan schommelen en uiteindelijk dalen. Het effect hiervan is groot. Deze hormonen spelen namelijk een rol in veel lichaamsfuncties. Denk aan de bescherming van je hart, botten en hersenen, en allerlei regulatieprocessen.
In je eierstokken bevindt zich al sinds je geboorte een voorraad eicellen, hier moet je het je hele leven mee doen. Elke cyclus rijpt er normaal gesproken één van deze eicellen, gevolgd door een ovulatie, waarbij de eierstokken oestrogeen en progesteron aanmaken. Deze hormonen spelen een belangrijke rol in je menstruatiecyclus en andere processen in je lichaam. Naarmate de voorraad eicellen afneemt en eierstokken minder goed functioneren, worden ovulaties zeldzamer en wordt er minder oestrogeen en progesteron geproduceerd. De perimenopauze is begonnen, maar daar laat je lichaam het niet zomaar bij.4,5
In een poging om de verminderde functie van de eierstokken te compenseren, maakt je lichaam extra follikelstimulerend hormoon (FSH) aan. Dit hormoon stimuleert normaal de rijping van eicellen, wat gepaard gaat met de aanmaak van oestrogeen. Aangezien de eierstokken steeds minder goed reageren, verloopt dit proces grilliger en kunnen schommelingen in oestrogeen ontstaan. Dit leidt tot een onregelmatige cyclus, totdat je menstruatie op een dag volledig uitblijft.4,5
Gezien hormonen talloze processen in je lichaam aansturen, kunnen al deze veranderingen op allerlei vlakken merkbaar zijn. Van je interne thermostaat die op hol slaat tot schommelingen in neurotransmitters die je stemming en slaap beïnvloeden – je hele systeem moet zich aanpassen. Gelukkig vindt je lichaam uiteindelijk een nieuw evenwicht. Maar dat kost tijd, ook na de menopauze kunnen overgangsklachten dan nog een tijdje aanhouden voordat alles weer stabiel is.
In Nederland krijgen vrouwen gemiddeld rond hun 45e-47e voor het eerst te maken met de perimenopauze. De laatste menstruatie, oftewel de menopauze, vindt gemiddeld plaats rond 51 jaar. De perimenopauze houdt daarna nog 12 maanden aan, wat betekent dat deze fase gemiddeld rond het 52ste levensjaar ten einde komt.
Gemiddeld beslaat de overgang dus zo’n 4 à 5 jaar, maar dit kan voor iedereen anders zijn. Het kan namelijk ook zo kort zijn als een paar maanden, of juist bijna een decennium duren.1,4
Overgangssymptomen kunnen voor iedereen anders zijn. Hieronder delen we de meest voorkomende:1,2,3,4
Niet iedereen krijgt al deze symptomen tijdens de perimenopauze. Je kunt bijvoorbeeld weinig tot nergens last van hebben, of juist last hebben van meerdere van deze klachten tegelijk.
De perimenopauze brengt veel veranderingen met zich mee, maar gelukkig kun je stappen zetten om deze periode makkelijker te maken. Of het nu gaat om meer begrip van je omgeving of het managen van je symptomen met leefstijlaanpassingen – door er samen over te praten en je klachten serieus te nemen, kun je je beter aanpassen aan deze nieuwe fase.