Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Kruisbloemige groenten bevatten een unieke groep soffen, zogenoemde glucosinolaten. Wanneer we deze groenten eten kunnen deze stoffen uiteindelijk in onze maag omgezet worden in diindolylmethaan (DIM). Bij het koken van kruidsbloemigen gaat helaas een deel van de werkzame stoffen verloren. Om deze reden vullen sommigen hun voedingspatroon aan met een DIM supplement.
Lees verder onder de afbeelding
DIM staat voor diindolylmethaan; dit is een zogenoemde metaboliet (stofwisselproduct) van Indole-3-Carbinol, ofwel I3C (de voorloperstof van DIM). I3C is een stof die ook voorkomt in kruisbloemige groenten zoals broccoli, witte kool en geel mosterdzaad.
Deze kruisbloemige groenten zijn stuk voor stuk een rijke bron van glucosinolaten; de hoofdbestandsdelen die nodig zijn voor het omzettingsproces naar het biologisch actieve DIM.1
De glucosinolaten zijn in eerste instantie bedoeld om de kruisbloemigen te beschermen tegen bijvoorbeeld insecten. De stof komt namelijk vrij wanneer een insect de kruisbloemigen aanziet als avondmaal. Waar dit effectieve beschermingsmechanisme een negatieve uitwerking heeft op ongewenste indringers (ze krijgen last na het eten), heeft het voor ons juist een tegenovergesteld effect.2
DIM maakt ons lichaam dus zelf aan. Hier is echter wel een juiste balans van voedingsstoffen voor nodig. Wanneer je bijvoorbeeld broccoli en witte kool in grote hoeveelheden aan je voedingspatroon toevoegt geeft dit niet het gewenste effect voor het omzettingsproces naar DIM.
Van een gemiddeld voedingspatroon bestaande uit 20-120 mg I3C uit kruisbloemigen wordt namelijk slechts 10 tot 20% omgezet in DIM. Bovendien gaat er een grote hoeveelheid glucosinolaten verloren bij het koken van je broccoli, bloemkool, boerenkool, kool, spruitjes, radijsjes en koolraap.
Indole-3-Carbinol (I3C) is dus de stof die essentieel is om DIM te maken. In een DIM supplement mag I3C dus niet ontbreken. I3C heeft in de Europse Unie echter een zogenoemde Novel Food Status (een juridische classificatie van voedingsmiddelen die niet eerder significant zijn geconsumeerd in de EU vóór 15 mei 1997). Dit houdt kortgezegd in dat I3C niet in een voedingssupplement verwerkt kan worden totdat de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) hier goedkeuring voor geeft.
Om de omzetting naar DIM in ons lichaam zo efficiënt mogelijk te laten verlopen hebben we een omvangrijke selectie van nutriënten in ons DIM Complex verwerkt. Op de volgende punten onderscheidt ons DIM Complex zich:
Hieronder gaan we verder in op deze eigenschappen van DIM Complex.
Ten eerste zijn meerdere kruisbloemige extracten een vereiste voor een goed DIM supplement. Deze glucosinolaat-rijke kruisbloemigen bevatten de belangrijkste ingrediënten voor de vorming van I3C en sulforafaan.3
Door het enzym myrosinase zet het lichaam glucorafanine om naar sulforafaan. En sulforafaan is nodig om I3C om te zetten naar DIM. Om deze reden kan het toevoegen van gemalen mosterdzaad aan broccoli de hoeveelheid sulforafaan laten toenemen. Mosterdzaden bevatten namelijk zeer veel myrosinase.4
Daarnaast is uit recent onderzoek gebleken dat in het driemanschap met witte kool de toevoeging van mosterdzaad aan broccoli het totaal aan sulforafaan verviervoudigt.4 Genoeg reden dus om dit kruisbloemige trio in effectieve doseringen te combineren.
Ten tweede bevat DIM Complex een grote hoeveelheid broccolikiem extract van HiActives®. Deze biologisch geteelde broccolikiemen hebben een hogere concentratie glucosinolaten dan een gewoon broccoliextract. Afhankelijk van het type plant is de hoeveelheid glucofanine namelijk 10-100 keer meer ten opzichte van normale broccoli.
Zink is nodig voor de celproliferatie waardoor het een bijdrage levert aan de aanmaak van cellen en weefsels. Hiermee is het spoorelement ook van belang voor de hormonale regulatie van de celdeling. Onderzoek toont namelijk aan dat de suppletie van zink bijdraagt aan een normale hormoonhuishouding.5 Het mineraal heeft dus als het ware een ondersteunende werking voor DIM.
In een formule waarin samenwerkende kruidenextracten verenigd zijn mag het gepatenteerde zwarte peperextract Bioperine® niet ontbreken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit extract met 95-98% werkzame stoffen de opname van verschillende andere kruidenextracten verbetert.6
Wil je weten bij welke gezondheidsbevorderende kruiden zwarte peper nog meer de opname verbetert? Dit beschreven we in ons blog Kurkuma & zwarte peper: helpt zwarte peper bij de opname van kruiden?
Naast de volledigheid van dit DIM supplement is het uniek dat al de nutriënten in de juiste dosering in één capsule zijn verwerkt. Voor een dagdosering DIM heb je dus genoeg aan slechts één capsule.
Ben je opzoek naar het beste DIM supplement? De beste formule herken je aan een combinatie van de kruisbloemige extracten broccoli, witte kool en geel mosterdzaad. Samen met het ondersteunde nutriënt zink en Bioperine® als katalysator, vormen ze een weloverwogen samenstelling.