Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Wist je dat vitamine E eigenlijk uit een familie van maar liefst 8 verbindingen bestaat? Of de hoeveelheid verbindingen gelijk staan aan het aantal gezondheidsvoordelen van deze antioxidant lees je in dit artikel.*
Lees verder onder de afbeelding
Vitamine E is een vetoplosbare vitamine die van nature in plantaardige voedingsmiddelen voorkomt, zoals noten, zaden en plantaardige oliën. Zoals de titel al verklapt staat deze vitamine ook bekend om zijn rol als antioxidant, wat betekent dat het bescherming biedt tegen vrije radicalen.* Dat zijn onstabiele moleculen die cellen en weefsels kunnen beschadigen en daardoor in grote hoeveelheden een gezondheidsrisico vormen.
Vitamine E benaderen we als één voedingsstof en dat is eigenlijk onterecht. Het is namelijk een groep van acht vetoplosbare verbindingen die samen de E-familie vormen, net zoals vitamine B dus. Vier van deze verbindingen noemen we tocoferolen (α-, β-, γ- en δ-tocoferol) en de andere vier tocotriënolen (α-, β-, γ- en δ-tocotriënol).
Lees je ergens over vitamine E, dan gaat het eigenlijk altijd over α-tocoferol dat we tot nu toe als de belangrijkste vorm hebben beschouwd. Zo heeft α-tocoferol het hoogste gehalte in voedingsmiddelen en is dit de vorm die meestal in je supplement zit.1
Hoewel de biologische eigenschappen nog worden onderzocht, blijken de overige verbindingen ook belangrijk te zijn! Recente onderzoeken wijzen nu op het potentieel van de tocotriënolen, en een mogelijk nog grotere rol als antioxidant dan tocoferolen.1,2
Ook komt het synergetische potentieel meer aan het licht wat het belang van een evenwicht tussen de verbindingen benadrukt. Belangrijk is in ieder geval dat we de verbindingen veel meer individueel moeten benaderen om zo hun unieke gezondheidsvoordelen te gaan herkennen.1,2,3
De komende jaren verwachten we nog veel meer over het potentieel van vitamine E te ontdekken. Maar wat kunnen we al met zekerheid over de functie van dit veelzijdige nutriënt zeggen? Laten we kijken waar vitamine E in ieder geval goed voor is:
Vrije radicalen en invloeden van buitenaf, zoals Uv-straling uit zonlicht en luchtvervuiling, beschadigen gezonde cellen en weefsels doordat ze de oxidatieve stress in het lichaam verhogen. Hoewel het lichaam ooit zelf prima in staat was om hiermee af te rekenen, worden we nu meer dan ooit blootgesteld aan deze onstabiele moleculen. Als antioxidant en vrije radicalen-vanger biedt vitamine E daartegen bescherming.*
Je huid wordt continue geconfronteerd met invloeden van buitenaf waardoor het risico op celbeschadiging hoog is. Deze eerste barrière tussen jou en de buitenwereld kan daarom de bescherming van antioxidanten goed gebruiken. Vitamine E helpt de huid op deze manier ook bij het behoud van de stevigheid en elasticiteit en maakt de huid van binnenuit mooier.
Doordat er nog veel vragen bestaan over de eigenschappen van vitamine E gebruikt de Gezondheidsraad gegevens van de EFSA voor het vaststellen van adequate innames. De adequate inname van voedingsstoffen betekenen de minimale hoeveelheid die je in elk geval nodig hebt. Hierbij wordt dus geen rekening gehouden met factoren die de status of behoefte eventueel beïnvloeden. Laten we kijken hoeveel vitamine E per dag je minimaal moet binnenkrijgen volgens deze gegevens:4,5,6
Mannen | Vrouwen | |
6-11 maanden | 3 mg/dag | 3 mg/dag |
1-2 jaar | 4 mg/dag | 4 mg/dag |
2-5 jaar | 5 mg/dag | 5 mg/dag |
6-9 jaar | 6 mg/dag | 6 mg/dag |
9-13 jaar | 8 mg/dag | 7 mg/dag |
14-17 jaar | 10 mg/dag | 8 mg/dag |
18+ | 13 mg/dag | 11 mg/dag |
Vitamine E neutraliseert onstabiele moleculen door een van zijn eigen elektronen of neutronen weg te geven. Het andere molecuul stabiliseert en er blijft een gereduceerde vorm van vitamine E over. Wanneer er veel blootstelling aan deze vrije radicalen is, neemt de bruikbare vorm van vitamine E erg snel af.7
Vitamine C, dat net als vitamine E een antioxidant is, kan de gereduceerde vorm van vitamine E regenereren waardoor deze weer actief wordt. Vitamine C is daarom erg belangrijk voor optimale vitamine E-niveaus in het lichaam.7
Vitamine E is vetoplosbaar en van nature te vinden in plantaardige voedingsmiddelen. Dat betekent dat je met noten, zaden en plantaardige oliën bijna altijd wel goed zit. Naast dat sommige bladgroenten de antioxidant bevatten, zijn er ook producten waar vitamine A aan is toegevoegd.
Dit is onze top 10 vitamine E in voeding:
Vandaag de dag is de blootstelling aan vrije radicalen hoger dan ooit. We worden omringt met uitlaatgassen, pesticiden, insecticiden en chemische stoffen in verzorgingsproducten. Daarnaast verhogen ook andere factoren de oxidatieve stress in het lichaam, zoals roken en intensief sporten. De vitamine E voorraad heeft hieronder te lijden.7
Wanneer je dieet in bepaalde situaties onvoldoende van deze essentiële voedingsstof bevat, kun je daarom gebaat zijn bij een supplement met vitamine E. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je vanwege intoleranties of allergieën bepaalde voedingsmiddelen vermijdt.
Voor een adequate inname van vitamine E hoef je in de meeste gevallen echter geen enkelvoudig supplement te slikken. Voor een onderhoudsdosering volstaat een hoogwaardige multivitamine in de meeste gevallen. Weet je dat je structureel te lage vitamine E niveaus hebt, bijvoorbeeld door advies van een voedingsspecialist? Dan kan een hoger gedoseerd supplement uitkomst bieden.
Zoek een Vitakruid therapeut bij jou in de buurt.
Of vraag vrijblijvend online advies aan
Kies je voor een vitamine E supplement? Let er dan goed op om welke van de tocoferol- en/of tocotriënolverbindingen het gaat. Bij voorkeur kies je voor een variant die ze allemaal bevat om zo van elk van de unieke voordelen te profiteren. En vergeet niet dat het tevens waardevol is om genoeg vitamine C binnen te krijgen om de gereduceerde vitamine E in je lichaam weer te activeren.*
Ouderen krijgen sneller te maken met een verminderde opname van voedingsstoffen, waardoor een vitamine E supplement ook voor deze mensen zinvol zou kunnen zijn. Van vitamine E kan je echter ook teveel binnenkrijgen. Wil je zeker weten of een supplement voor jou zinvol is? Vraag dan om advies.
Vitamine E is een belangrijke antioxidant die ons beschermt tegen oxidatieve stress en je huid van binnenuit verzorgt. Met een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan plantaardige voedingsmiddelen als noten, zaden en plantaardige oliën zorg je ervoor dat je voldoende binnenkrijgt. Daarnaast benadrukken we het belang van de verschillende verbindingen, waarvan de individuele gezondheidsvoordelen nog verder moeten worden onderzocht. De tijd dat we vitamine E als één voedingsstof behandelen ligt wat ons (en de wetenschap) betreft in het verleden!