Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Verleg je grenzen in de gym met Creatine Monohydraat

Of je nu aan krachttraining doet, sprint of een andere intensieve sport beoefent, je hebt vast wel eens van creatine gehoord. Maar waarom is creatine zo populair onder sporters? Simpel: het is bewezen dat het werkt! In dit blog gaan we dieper in op wat creatine is, hoe het werkt, en welke voordelen je kunt behalen met een creatine-supplement.

Lees verder onder de afbeelding

Verleg je grenzen in de gym met Creatine Monohydraat

Onderwerpen in dit artikel

  • Wat is creatine en waar zit het in?
  • Waarom zou je creatine suppleren?
  • Voordelen van Vitakruid’s Creatine Monohydraat
  • Gemicroniseerd tot 200 mesh
  • Maakt het uit wanneer je creatine inneemt?
  • Hoe het beste creatine in te nemen
  • Kortom, Creatine Monohydraat is de slimme keuze voor intensieve sporters

Wat is creatine en waar zit het in?

Creatine is een natuurlijke stof die voornamelijk in vlees en vis voorkomt. Ons lichaam kan ook zelf creatine aanmaken in de lever, nieren en alvleesklier. Ongeveer 95% van de creatine in het lichaam wordt opgeslagen in de skeletspieren, waar het explosiviteit bij korte, intense krachtinspanningen stimuleert.

Er zijn veel verschillende soorten creatine. Creatine monohydraat is de best onderzochte vorm, wat betekent dat de veiligheid en effectiviteit in tal van studies is bevestigd. Je kunt dus met vertrouwen suppleren zonder je zorgen te maken over bijwerkingen bij normaal gebruik.

Waarom zou je creatine suppleren?

Creatine in de algemeenheid is een van de meest populaire en wetenschappelijk ondersteunde supplementen op de markt, en niet zonder reden. Het biedt een scala aan voordelen voor sporters en mensen die hun fysieke prestaties willen verbeteren:

1. Toename in kracht bij explosieve krachtsinspanningen

Creatine helpt bij de productie van adenosinetrifosfaat (ATP), de primaire energiebron voor je spieren tijdens korte, intense inspanningen zoals gewichtheffen en sprinten. Door de beschikbaarheid van ATP te verhogen, kunnen je spieren harder en langer werken voordat ze vermoeid raken. Dit resulteert in een toename van kracht en krachtproductie tijdens je trainingen.

2. Toename van spiermassa

Creatine staat bekend om zijn vermogen om de spiermassa te stimuleren. Dit komt niet alleen door de toename in kracht bij explosieve krachtsinspanningen, maar ook door het vermogen van creatine om water in de spiercellen te trekken. Dit hydratatieproces bevordert de spiergroei wat uiteindelijk resulteert in spieren met een voller en meer gedefinieerd uiterlijk.

Vrouw aan het sporten

3. Verhoogt fysieke prestaties

Sporters die zich bezighouden met activiteiten die korte, explosieve kracht vereisen, zoals sprinters, gewichtheffers en voetballers, kunnen aanzienlijke voordelen halen uit creatinesuppletie. Het verhoogde fosfocreatinegehalte in de spieren stelt je in staat om beter te presteren bij herhaalde korte, hoog-intensieve inspanningen.

Voordelen van Vitakruid’s Creatine Monohydraat

  • Uiterst fijn & zuiver poeder (100% puur): de gemicroniseerde vorm zorgt voor een consistent product van hoge kwaliteit.
  • Neutrale smaak & goed oplosbaar: gemakkelijk te mengen in diverse dranken zonder dat het klontert.
  • Verhoogde fysieke prestaties: bij een dagelijkse inname van 3 gram verhoogt creatine de kracht en prestaties bij explosieve krachtsinspanningen.
  • Wetenschappelijk onderbouwd: creatine monohydraat is een van de meest onderzochte supplementen, met bewezen effectiviteit.
  • Verbeterde mengbaarheid en minder klontjes: door de consistente deeltjesgrootte biedt het product een betere mengbaarheid.

Voordelen product
  • Neutrale smaak & goed oplosbaar
  • Uiterst fijn & zuiver poeder (100% puur)
  • Creatine zorgt voor meer kracht en verhoogt fysieke prestaties bij korte intensieve oefeningen (bij 3 gram dagelijkse inname)

Gemicroniseerd tot 200 mesh

Micronisatie klinkt misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel simpel. Het betekent dat het creatinepoeder tot microscopisch kleine deeltjes wordt gemalen. In het geval van onze Creatine Monohydraat zo klein als 200 mesh.

Het mesh-getal geeft een indicatie van hoe fijn het gemicroniseerde poeder is. Een creatinepoeder dat gemicroniseerd is tot 200 mesh betekent dat de deeltjes zo klein zijn dat ze door een zeef met 200 openingen per inch passen. Dit staat gelijk aan een zeer fijne en uniforme deeltjesgrootte.

Waarom een hoog mesh-getal ertoe doet

Een creatinepoeder met een hoog mesh-getal heeft verschillende voordelen:

  • Betere oplosbaarheid: fijnere deeltjes lossen gemakkelijker op in vloeistoffen, waardoor het eenvoudiger is om het poeder in shakes of andere dranken te mengen.
  • Snellere opname: kleinere deeltjes worden sneller en efficiënter door het lichaam opgenomen, wat kan bijdragen aan snellere resultaten.
  • Geen klontjes: een fijnere consistentie voorkomt de vorming van klontjes, wat de gebruikservaring verbetert.
creatine

Maakt het uit wanneer je creatine inneemt?

Een veelgestelde vraag onder sporters en fitnessliefhebbers is of de timing van creatinesuppletie invloed heeft op de effectiviteit.

Onderzoek naar de timing van creatine-inname geeft geen definitieve voorkeur aan voor of na de training. Het belangrijkste lijkt te zijn dat je dagelijks je aanbevolen dosis creatine inneemt om de creatinevoorraden in je spieren op peil te houden. De totale hoeveelheid creatine die je binnenkrijgt, is belangrijker dan het exacte tijdstip van inname.1,2

Gezien het feit dat het exacte tijdstip van inname minder belangrijk is dan de consistentie, kun je kiezen voor een tijdstip dat het beste past in jouw dagelijkse routine.

Hoe het beste creatine in te nemen

Veel sporters kiezen ervoor om creatine in te nemen samen met eiwitten of fruit. Eiwitten ondersteunen de spiergroei en herstel, terwijl de natuurlijke suikers in fruit kunnen helpen bij het verhogen van de insulinespiegel, wat de opname van creatine in de spieren kan bevorderen.

Zo werd in onderzoek aangetoond dat de opname efficiënter verloopt wanneer je de creatine inneemt met suikers. Hiervoor is echter een grote hoeveelheid suiker nodig. Daarom werd gekeken of de suiker deels vervangen kon worden door eiwitten. Hieruit kwam naar voren dat de opname en creatine voorraad in het lichaam toenam wanneer een deel van de suikers vervangen werd door eiwitten.

Het combineren van creatine met een eiwitshake of een stuk fruit kan dus een effectieve manier zijn om de voordelen van creatine te maximaliseren. Combineer creatine bijvoorbeeld met Elite Whey, welke de hoogwaardige eiwitbronnen: Isolaat & Hydrolistaat bevat.

Voordelen product
  • 28 gram eiwit per maatschep
  • Maar liefst 7,3 gram BCAA's & 3,7 gram Leucine
  • 100% natuurlijk: alleen gezoet met bladeren van de steviaplant
Elite Whey Protein
Elite Whey Protein 990  gram

Kortom, Creatine Monohydraat is de slimme keuze voor intensieve sporters

Creatine monohydraat is een van de meest onderzochte en bewezen effectieve sportsupplementen op de markt. Vitakruid's Creatine Monohydraat biedt daarbij extra voordelen dankzij de gemicroniseerde vorm, waardoor het poeder uiterst fijn en zuiver is, met een uitstekende oplosbaarheid en zonder klontjes. Door dagelijks 3 gram creatine in te nemen, kun je genieten van meer kracht en verbeterde prestaties tijdens je trainingen waarbij explosieve krachtsinspanningen centraal staan.

Meer advies nodig over creatine?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

Referenties
  1. Kreider RB, Kalman DS, Antonio J, Ziegenfuss TN, Wildman R, Collins R, et al. (2017). International Society of Sports Nutrition position stand: safety and efficacy of creatine supplementation in exercise, sport, and medicine. Journal of the International Society of Sports Nutrition.
  2. Aragon AA, Schoenfeld BJ. (2013). Nutrient timing revisited: is there a post-exercise anabolic window? Journal of the International Society of Sports Nutrition.