Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Uv-straling zien velen als dé boosdoener voor de huid. Overmatige blootstelling aan zon veroorzaakt onder andere een verbrande huid, huidveroudering en dehydratie. Het is dan ook van belang om je huid goed te beschermen. Maar wat is de beste manier om dit te doen? Kies je voor zonnebrand of kun je de huid ook van binnenuit beschermen?
Lees verder onder de afbeelding
Over de zon raakt men niet uitgepraat. Naarmate we dichter bij de warme zomermaanden komen laait ook weer de discussie op over de veiligheid van de zon en zonnebrandcrème. Steeds meer lijkt het erop dat men zich verdeelt in twee groepen: team zonnebrand en team niet smeren. Maar wat is nou eigenlijk gevaarlijker: zonlicht of zonnebrand? We bespreken de voor- en nadelen en geven advies over hoe je de huid het beste op een natuurlijke manier kunt beschermen tegen Uv-straling.
Hier is helaas geen eenzijdig antwoord op te geven. Het feit is dat we niet niet zonder, maar ook niet met de zon kunnen. Zonlicht is bijvoorbeeld van belang voor de aanmaak van verschillende stoffen in ons lichaam, maar tegelijkertijd leidt een overmatige blootstelling tot beschadigingen van de huid. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.
De positieve effecten van de zon:1
Lees in ons blog Vitamine D en zon meer over de aanmaak van de zonnevitamine.
De donkere kanten van de zon:1
De meest voor de hand liggende oplossing tegen de negatieve effecten van de zon lijkt het insmeren met zonnebrandcrème. Idealiter wordt zonnebrand alleen geabsorbeerd door de bovenste laag van de huid (epidermis) om als beschermlaag te dienen. Maar wat nu als de stoffen die in zonnebrand zitten via de huid in het lichaam terecht komen? Het is al bekend dat sommige stoffen in zonnebrand het koraal in de zee kunnen afbreken.2 Weten we eigenlijk wel wat het effect is op ons lichaam? Is zonnebrandcreme schadelijk?
In Amerika heeft de Environmental Working Group (EWG) in 2022 uitgebreid onderzoek gedaan naar zonnebrand. Hieruit bleek dat veelgebruikte chemische Uv-filters in zonnebrand via de huid opgenomen worden in het lichaam en terug te vinden zijn in het bloed, de urine en moedermelk.3 Deze chemicaliën kunnen in het lichaam onder andere zorgen voor een verstoring in de hormoonbalans en een toename van vrije radicalen. De EWG concludeerde dat in drie op de vier zonnebrandcrèmes één of meer van deze schadelijke stoffen zaten.
Chemische stoffen die je wilt vermijden in je zonnebrand:3
Steeds meer informatie komt naar buiten over de schadelijke effecten van chemische Uv-filters in zonnebrand. Vaak is er alleen onderzoek gedaan naar de korte termijn effecten van enkelvoudige stoffen. Wat we nog niet weten is wat de lange termijn effecten van deze stoffen zijn. Of wat het effect is van een cocktail van deze chemicaliën.
Veilige en effectieve alternatieven voor chemische Uv-filters in zonnebrandproducten zijn de minerale filters zinkoxide en titaniumdioxide.4 Deze stoffen werken door Uv-straling te weerkaatsen en te absorberen. In tegenstelling tot chemische Uv-filters produceren deze minerale filters geen vrije radicalen en zijn ze minder irriterend voor de huid. Bovendien is deze natuurlijke zonnebrand biologisch afbreekbaar en niet schadelijk voor het milieu.
Maar dan zijn we er helaas nog niet. Veel producenten kiezen namelijk voor nanodeeltjes zinkoxide en titaniumdioxide om te voorkomen dat natuurlijke zonnebrandcrème een witte waas op de huid achterlaat. Het nadeel hiervan is dat kleinere deeltjes de huid kunnen doordringen. Daarnaast is er enige bezorgdheid over de veiligheid van minerale filters in spray-vorm, omdat er een risico bestaat dat de deeltjes worden ingeademd en in de longen terechtkomen. De beste keuze is daarom een smeerbare minerale zonnebrand zonder nanodeeltjes!
Wanneer de huid wordt blootgesteld aan Uv-straling, worden vrije radicalen gevormd in de huidcellen. Deze vrije radicalen kunnen schade aanrichten aan de celmembranen, het DNA en de eiwitten in de huidcellen. Antioxidanten neutraliseren vrije radicalen waardoor ze kunnen bijdragen aan de bescherming tegen Uv-straling.5,6
Antioxidanten die kunnen worden ingezet bij zonnebrand zijn onder andere vitamine C, vitamine E, polyfenolen, carotenoïden, selenium en zink.
Omega 3-vetzuren zijn geen directe antioxidanten, maar hebben wel antioxidante eigenschappen. Uit een aantal studies blijkt dat een hogere inname van omega-3 geassocieerd is met een verminderd risico op zonverbranding en huidschade door Uv-straling.7,8 Daarnaast is de verhouding tussen omega 3- en omega 6-vetzuren van belang voor een gezonde huid en een goede barrièrefunctie van de huid.
Eet daarom meer voeding rijk aan omega 3-vetzuren, zoals vette vis, noten en zaden, en verminder de inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega 6-vetzuren, zoals plantaardige oliën en bewerkte voeding.
Astaxanthine is een carotenoïde die aangemaakt wordt door algen en plankton om zichzelf te beschermen tegen stressvolle omstandigheden zoals droogte en overmatige blootstelling aan zonlicht. Via algen en plankton komt astaxanthine terecht in de voedselketen. Mariene dieren zoals zalm, forel, krabben en kreeften en sommige vogels zoals flamingo’s danken hun rozerode kleur aan astaxanthine.
Astaxanthine wordt beschouwd als een van de meest krachtige antioxidanten. Zo is haar antioxidantactiviteit 10 keer hoger dan die van carotenoïden zoals zeaxathine, luteïne, lycopeen en bètacaroteen en 100 maal krachtiger dan die van vitamine E.9 Een andere unieke eigenschap van astaxanthine is dat de stof zowel de binnen- als buitenkant van de lichaamscellen kan bekleden waardoor ze bescherming biedt aan de hele cel.
Onderzoek laat zien dat astaxanthine betere bescherming biedt tegen de schadelijke effecten van de zon dan andere carotenoïden.10,11,12 Het is dan ook niet gek dat astaxanthine in hoge concentraties wordt aangetroffen in de huid en ogen, weefsels die over het algemeen het meest blootgesteld worden aan zonlicht.9
Of jij nou team zonnebrand of team niet smeren bent, het belangrijkste is om verbranding van de huid te voorkomen. Wil jij optimaal genieten van de warme zonnestralen deze zomer? Kies dan voor de juiste voorbereiding. We zetten een aantal tips voor je op een rijtje: