Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest

Supplementen!? Actuele vragen & antwoorden voor Wat eet je dan wel

Dagelijks ontvangen we legio vragen over het gebruik van supplementen. Vragen als ‘Hoeveel vitamine D per dag moet ik nemen?’ en ‘Kan ik teveel vitamine D nemen?’. Wat ons betreft logische vragen voor degenen die zich bezighouden met de optimalisatie van hun gezondheid. 

Lees verder onder de afbeelding

Supplementen!? Actuele vragen & antwoorden voor Wat eet je dan wel

Onderwerpen in dit artikel

  • 1. Wat is het verschil tussen huismerken en een merk zoals Vitakruid?
  • 2. Hoe weet ik wat mijn lichaam nodig heeft?
  • 3. Wat zijn belangrijke supplementen voor een veganist en zijn deze echt nodig?
  • Link naar volledige artikel: Wat eet je dan wel?

Voor dit artikel hebben we de meest gestelde vragen aan Suzanne den Toom van Wat eet je dan wel beantwoord. De vragen gaan over de belangrijke rol die supplementen in kunnen nemen. De eerste drie vragen lees je hier, onderaan dit artikel vind je een link naar de overige 20 vragen en antwoorden.

1.Wat is het verschil tussen huismerken en een merk zoals Vitakruid? Is er verschil in de opname?

We ontwikkelen al onze producten aan de hand van wetenschappelijk onderzoek. Met deze werkwijze realiseren we de hoogste kwaliteit, ideale samenstelling, optimale dosering en de beste opneembaarheid, tegenover de laagst mogelijk prijs voor elke dag gebruik. Als je te lage doseringen binnenkrijgt is het eigenlijk een druppel op een gloeiende plaat: het gaat niet werken. 

Met deze werkwijze zorgen we dat onze formules van de hoogst mogelijke kwaliteit zijn. De kwaliteit van voedingssupplementen zijn namelijk van groot belang voor de werkzaamheid en dus jouw gezondheid

Er bestaan bijvoorbeeld verschillende vormen van vitamine B12, alleen zijn de (vaak duurdere)  vormen methylcobalamine of adenosylcobalamine degene waar ons lichaam ook echt iets aan heeft.1 De vorm zegt eigenlijk alles over je supplement en dus ook de opname ervan in je lichaam. Vitamine B12 komt voor in de vormen methylcobalamine, adenosylcobalamine, hydroxocobalamine en cyanocobalamine. Maar hiervan zijn alleen de vormen methyl- en adenosylcobalamine de zogenoemde actieve vormen.

Aan deze vormen geeft ons lichaam de voorkeur aangezien het met deze actieve varianten direct tot actie over kan gaan. Wanneer we een B12-supplement nemen met een kunstmatige (synthetische) vorm, zoals cyanocobalamine, moet ons gestel eerst hard aan het werk om deze vorm om te zetten naar de werkzame vorm.

In ons eerder gepubliceerde blog vertellen we je Alles waar je op moet letten bij het kopen van supplementen.

Welk supplement is geschikt voor mij?

Check het via onze vitaminetest en kijk welke vitaminen en mineralen relevant zijn.

Doe de Vitaminetest

2. Hoe weet ik wat mijn lichaam nodig heeft?

Laten we voorop stellen: er gaat niks gaat boven een gezonde levensstijl in combinatie met een gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon. Maar wat ons betreft zijn we er dan nog niet helemaal. Als aanvulling op deze behoeften hebben voedingssupplementen namelijk wezenlijk bestaansrecht. 

Zo stelt de Gezondheidsraad dat iedereen behoefte heeft aan extra vitamine D.2 Vooral gezien we maar sporadisch vis eten en de zonovergoten momenten in Nederland spaarzaam zijn; de twee belangrijkste bronnen voor vitamine D.3

De aangetaste grond en afnemende bodemvruchtbaarheid zorgen namelijk voor een onbalans in de hoeveelheid nutriënten (voedingsstoffen) in onze voeding.4,5 Lineair aan de verarmde voedingsbodem is het moderne hectische leven bestaande uit deadlines, een volle agenda en weinig rust juist desastreus voor onze vitamineniveaus.

Het aanbod van supplementen is tegenwoordig enorm. Slik daarom niet zomaar alles, maar ontdek waar jouw gezondheid baat bij heeft. Bijvoorbeeld door een vitaminetest of gratis advies op maat

3. Wat zijn belangrijke supplementen voor een veganist en zijn deze echt nodig?

Wanneer je kiest voor een veganistisch voedingspatroon is kans groot dat je op den duur te maken krijgt met ontoereikende vitaminen en mineralen waarden. Vanwege het uitsluiten van dierlijke voeding en producten zijn er een aantal voedingsstoffen waar je als veganist extra op moet letten. Zo hebben veganisten gemiddeld een 20 procent hogere eiwitbehoefte dan vleeseters. Dit heeft te maken met de samenstelling van plantaardige eiwitten. 

Naast omega 3, choline, calcium, ijzer en zink is het bekende advies voor strikte vegetariërs – en zeker veganisten – om hun B12-gehalte nauwlettend in de gaten te houden. Logischerwijs krijgen zij weinig tot niks van deze vitamine binnen via voeding. Twijfel je over je inname? Doe geheel vrijblijvend onze vitamine test.

Link naar volledige artikel: Wat eet je dan wel?

Het volledig artikel en de overige vragen en antwoorden vind je in het blog De 22 meest gestelde vragen over vitamines.

Advies nodig over supplementen?
Onze productadviseurs beantwoorden graag al jouw vragen en geven gratis advies op maat.
Vraag gratis advies aan
Britt

Britt

Productadviseur

 

Referenties
  1. Miraglia N, Agostinetto M, Bianchi D, Valoti E. (2016). Enhanced oral bioavailability of a novel folate salt: comparison with folic acid and a calcium folate salt in a pharmacokinetic study in rats. Minerva Ginecologica, 68(2), 99-105.
  2. Gezondheidsraad. (2012). Evaluatie van de voedingsnormen voor vitamin D. 
  3. Vieth, Reinhold. (2016). Vitamin D. University of Toronto. 
  4. Cools N, Van Gossum P. (2014). Hoofdstuk 18 - Ecosysteemdienst behoud van de bodemvruchtbaarheid. In Stevens, M. et al. (eds.), Natuurrapport - Toestand en trend van ecosystemen en ecosysteemdiensten in Vlaanderen. Technisch rapport. Mededelingen van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek.
  5. Atlas Natuurlijk Kapitaal. (z.d.). Bodemvruchtbaarheid. Natuurlijk Kapitaal.