Vraag gratis advies aan
Doe de Vitaminetest
Een glas water met zout drinken klinkt je waarschijnlijk niet appetijtelijk in de oren. Toch schrijven mensen allerlei voordelen toe aan sole, oftewel water met Keltisch zeezout drinken. Is het echt gezond of moeten we dit met een korreltje zout nemen? Ontdek in dit blog alles wat je moet weten over sole en Keltisch zeezout.
Lees verder onder de afbeelding
Sole is een drank van water waarin Keltisch zeezout is opgelost. De naam komt van een oud Keltisch woord voor 'zon'. Vroeger was het ook onder de Kelten gebruikelijk om zout water te drinken. Keltisch zeezout wordt tegenwoordig op traditionele wijze gewonnen in de Guérande-streek in Bretagne te Frankrijk. Het is minder verwerkt en bewerkt dan andere soorten zout waardoor het zijn natuurlijke mineralen en spoorelementen behoudt. Keltische zeezout wordt daarmee als een gezonder alternatief gezien dan andere zoutsoorten.
Zout is een mineraal dat belangrijk is voor het functioneren van je lichaam. Het helpt je lichaam om vocht te reguleren, je spieren te ontspannen en je zenuwen te functioneren. Zout is ook nodig voor de productie van maagzuur, dat helpt bij de vertering van voedsel. Voor de Kelten was het drinken van sole een manier om hun dagelijkse portie zout binnen te krijgen. Maar met ons huidige westerse dieet krijgen we eerder te veel dan te weinig zout binnen.
In Nederland consumeert zo'n 80 procent van de mensen te veel zout.1 Dit komt voornamelijk doordat bewerkte voedingsmiddelen veel zout bevatten. Denk hierbij aan kant-en-klaar maaltijden, pizza’s, soepen, snacks en vleeswaren. Hoewel het advies voor volwassenen is om niet meer dan 6 gram zout per dag te consumeren, ligt het gemiddelde in Nederland op bijna 8 gram per dag.2
Het zout dat wij eten, is vaak bewerkt en bevat slechts twee mineralen: 40 procent natrium en 60 procent chloride.1 Het zout is ontdaan van zijn andere mineralen en spoorelementen wat de gezondheid niet ten goede komt.
Een te hoge zoutinname wordt voornamelijk in verband gebracht met een verhoging van de bloeddruk. Zout houdt vocht vast in je lichaam, wat ook zorgt voor een toename van vocht in de bloedvaten. Dit veroorzaakt een hogere druk op de vaatwanden waardoor het hart harder moet werken om het bloed rond te pompen. Daarnaast heeft een hoge inname van zout mogelijk nadelige effecten voor je nieren, maag en botten.3
Bekijk ook ons blog over de voeding die je hart en vaten nodig hebben.
Keltisch zeezout en het drinken van sole zou bijdragen aan de inname van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van mineralen en spoorelementen. De volgende sole voordelen zien we daarom regelmatig voorbijkomen:
Echter zijn deze gezondheidsvoordelen nog niet wetenschappelijk aangetoond.
Lees ook welk eten voor meer energie zorgt en hoe je met voeding je bloedsuiker kunt reguleren.
Keltisch zeezout bestaat alsnog voor een groot gedeelte uit natrium (ongeveer 33%). Bovendien zijn de andere mineralen slechts voor een klein gedeelte vertegenwoordigd. Zo bevat Keltisch zeezout nog geen één procent magnesium. Met Keltisch zeezout drinken krijg je daarom alsnog te veel natrium binnen in verhouding met andere mineralen. Groenten en fruit zijn wel een volwaardige bron van mineralen.
Lees ook ons eerder geschreven blog over hoeveel groente per dag je nodig hebt.
Doorgaans krijg je voldoende natrium binnen via je voeding. Toch zijn er omstandigheden waarin je lichaam een groter vocht- en mineralenverlies kent en extra natrium gewenst is. Alleen water vult dit verlies niet voldoende aan waardoor het drinken van sole nuttig is. Daarnaast zijn er situaties waarin Keltisch zeezout drinken wordt afgeraden.
Wil je weten welke voeding je het beste eet voordat je gaat sporten? Lees dan deze 5 voedingstips.
Bekijk ook ons blog over hoeveel water per dag je moet drinken.
Sole maken is erg eenvoudig. Je vult een glazen pot met 1/3 grof Keltisch zeezout en 2/3 water en sluit het af. Schud vervolgens het mengsel goed tot er een klein laagje zout op de bodem blijft liggen. Het zout is dan voldoende opgelost. Neem op bepaalde momenten, bijvoorbeeld na intensief sporten of na een bezoek aan de sauna, een theelepel van de sole en voeg dit aan een glas water toe. Bewaar de sole op een koele en donkere plek in een keukenkast of in de koelkast. Aangeraden wordt om voor gebruik goed te schudden. Het blijft enkele maanden goed, tenzij er sprake is van algvorming.
Keltisch zeezout is een beter alternatief voor keukenzout om het eten op smaak te brengen. Het bevat, al is het in kleine mate, naast natrium en chloride ook andere mineralen. Het drinken van sole is alleen aan te raden in specifieke situaties. En last but not least: gebruik Keltisch zeezout met mate!